Daria Dascălu: TAXE, IMPOZITE, ARME şi MUNIŢII

Ce zi plicitisitoare! E concediu, dar au trecut sărbătorile şi totul a devenit cenuşiu. Ia să văd, poate am primit corespondenţă inteserantă. Hm… Fiscul, e foarte harnic: ,,Legătura dintre contribuabil şi Fisc trebuie să se bazeze pe respect, corectitudine şi transparenţă, astfel încât percepţia d-voastră la adresa noastră să devină una pozitivă.”

Ce zi plicitisitoare! E concediu, dar au trecut sărbătorile şi totul a devenit cenuşiu. Ia să văd, poate am primit corespondenţă inteserantă. Hm… Fiscul, e foarte harnic : ,,Legătura dintre contribuabil şi Fisc trebuie să se bazeze pe respect, corectitudine şi transparenţă, astfel încât percepţia d-voastră la adresa noastră să devină una pozitivă.”

În urma verificărilor efectuate, conform deciziilor de impunere anuale, pentru veniturile realizate în anul precedent, a rezultat că trebuie să achitaţi suma de 493,50 lei. Contestaţia este valabilă timp de 60 de zile de la primirea prezentei.’’ Hm, hm, să fi câștigat eu oare atât de mult anii trecuţi încât, deşi am plătit impozit tot anul, mai trebuie să achit în plus?! Bine că nu e soţul meu acasă, că s-ar supăra foc pe mine, ca şi cum, printr-o mişcare energică şi inteligentă, aş putea anihila ,,regularizarea’’, ba chiar impozitul în sine. Să fac contestaţie? O, atunci se vor înfuria şi-mi vor calcula o sumă şi mai mare, să simt pe cine deranjez. Mă mai gândesc.

Asigurările de sănătate s-au trezit şi ele devreme: ,,Serviciul nostru vă mulţumeşte pentru buna colaborare. Pentru a veni în sprijinul d-voastră şi a evita aglomeraţia caracteristică începutului de an, vă anunţăm că trebuie să plătiţi suma de 365 de lei pentru anul anterior. De asemenea vă rugăm ca imediat după emiterea Deciziilor de impunere pentru plăţi anticipate aferente anului în curs, să depuneţi la noi o copie în vederea stabilirii contributţei datorate.” O! trebuie să fie o greşeală. Aici mă duc cu orice preț. Am plătit tot anul şi din câte ştiu eu, mai pot să ceară în plus, numai corelat cu regularizarea impozitului. Trebuie să mă întăresc sufleteşte, pentru că urmează o luptă între mine şi ei, care mă vor trimite de la un birou la altul, cu figuri adormite, sperând că mă voi plictisi şi voi plăti. Nu se găndesc că 365 de lei reprezintă munca mea şi am alte planuri cu banii.

Următoarea scrisoare: SOMAŢIE În baza ordinului Guvernului privind Codul de procedură fiscală republicat, cu modificările şi completările ulterioare, vă înştiinţăm că figuraţi în evidenţa de plată cu suma de 780,70 lei pentru anul 2000, pentru care s-a început executarea silită în temeiul titlului executoriu trimis de Casa Judeţeană de Pensii. Ce scrisoare fioroasă! Dar aici nu mă sperii aşa uşor, pentru că ştiu perfect că lună de lună le-am achitat la timp şi fără greş cât au cerut. Nu mă îngrozeşte nici faptul că trebuie să pierd o oră bună, căutând chitanţele doveditoare şi alte ore cu gherila de ghişeu la autorii somaţiei. La câte mii de lei le-am dat în ultimii ani, ar fi putut să-şi ţină actele în ordine şi să nu mă pună pe jar în mahmureala de început de an!

Ultimul plic! Poate mă felicită cineva de Anul Nou! De unde m-o fi cunoscând Biroul de Arme şi Muniţii?! ,,Vă informăm că trebuie să predaţi în termen de trei zile de la primirea prezentei, pistolul cu piper pe care îl deţineti, pentru că nu mai aveţi dreptul să îl păstraţi, conform normelor în vigoare. De asemenea trebuie sa achitați amenda de 2000 de lei, pentru că nu vă încadraţi în prevederile legale actuale şi de asemenea pentru că nu aţi anunţat după 10 zile de schimbarea domiciliului.” E un coşmar?! Nu, sunt trează şi n-am avut în viaţa mea pistol cu piper! Cunosc eu oare pe cineva destul de ager care să mă înveţe cum se poate dovedi ca nu deţin și n-am deţinut niciodată un anumit obiect ?! Hm… Am avut pistol cu apă în copilărie. Oare şefii pistoalelor au o amendă ad-hoc?!

Pe moment îmi fac o cafea inţeleaptă, iar în timp ce o beau, vreau să hotărăsc planul de luptă, ordinea priorităţilor şi a oamenilor care pe toate le ştiu. Vai ce frumos mă plictiseam eu înainte de a citi corespondenţa!

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *