Eva Galambos: CENTRU de STUDII ISRAELIENE, la BUCUREŞTI

Aşa cum a demonstrat conferinţa inaugurală a Centrului, care a avut loc în zilele de 20 şi 21 februarie a.c., preocupările vor include teme de istorie modernă şi contemporană, de viaţă socială şi politică, diplomaţie, managementul şi proiecţiile conflictelor din regiune, dar şi probleme religioase, ale minorităţilor din Israel, cu accent pe relaţiile cu populaţia arabă.

 

 

În condiţiile în care an de an, interesul faţă de problemele Orientului Mijlociu în general şi faţă de Israel în special, devine tot mai mare, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) , împreună cu Ambasada Statului Israel în România au decis crearea , la nivel universitar, a unui “Centru de Studii Israeliene”.

Este o nouă posibilitate de cunoaştere a problemei evreieşti alături de Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor (CSIER), Centrul de studii ebraice Goldstein-Goren al Universităţii Bucureşti şi de studii israeliene de la Facultatea de Ştiinţe Politice a aceleiaşi universităţii, fiecare cu un anume specific. “Scopul CSIs”, se arată în prezentarea Centrului de Studii Israeliene recent inaugurat, este să avanseze cunoaşterea şi să furnizeze o perspectivă academică riguroasă asupra chestiunilor ce ţin de guvernarea, politica şi societatea israeliană. Necesitatea unui astfel de centru este motivată de nevoia de a analiza diverse perspective asupra Israelului, dincolo de conflictul israeliano-arab”.

Proiect deosebit de ambiţios al cărui adevărat motor trebuie să spunem că a fost prof.dr.Liviu Rotman, directorul CSIER şi director al noului Centru, el va oferi posibilitatea cunoaşterii şi cercetătii variatelor aspecte ale culturii şi civilizaţiei israeliene. Aşa cum a demonstrat conferinţa inaugurală a Centrului care a avut loc în zilele de 20 şi 21 februarie a.c.,preocupările vor include teme de istorie modernă şi contemporană, de viaţă socială şi politică, diplomaţie, managementul şi proiecţiile conflictelor din regiune, dar şi probleme religioase, ale minorităţilor din Israel, cu accent pe relaţiile cu populaţia arabă.

Inaugurarea Centrului a fost salutată atât de ministrul educaţiei, fostul rector al SNSPA, de conducerea instituţiei şi a Centrului, de preşedintele F.C.E.R., precum şi de ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, E.S.Dan Ben- Eliezer, al României în Israel, E.S. Eduard Iosiper şi de E.S. Mihnea Constantinescu, (MAE român). Vorbitorii au salutat cu căldură iniţiativa , au subliniat importanţa unui astfel de centru şi au promis că-l vor sprijini

La programul de două zile al conferinţei inaugurale au participat cadre universitare şi cercetători din Israel şi România, masteranzi, studenţi, jurnalişti, isaelieni care trăiesc în România şi membrii comunităţii evreieşti.. De un interes deosebit s-au bucurat subiecte ca “Relaţia dintre Israel şi Diaspora”, prelegere a istoricului Raphael Vago de la Universitatea din TelAviv, , “Societatea israeliană- o evaluare sociologică” de prof.Amog Oz de la Universitatea din Haifa, “Israelul şi minoritatea sa arabă” de cercetătorul Itzhak Reiter de la Colegiul Academic Aşkelon sau “Mişcarea coloniştilor religioşi şi relaţiile ei cu sionismul politic”, prelegere ţinută de Gadi Taub de la Universitatea Ebraică din Ierusalim., Toate prelegerile au fost urmate de dezbateri.

Opinia generală după cele două zile ale conferinţei a fost că s-a păşit cu dreptul la inaugurarea Centrului. Viitorul ne va arăta cât de mult interes se va manifesta şi cine vor fi cei interesaţi de posibilitatea studiilor israeliene. Să sperăm că vor fi mulţi.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *