MANIFESTĂRI la 70 de ANI DE LA HOLOCAUSTUL din UNGARIA

Avanpremiera unui eveniment major, găzduit, în 19 martie 2014, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington şi continuând o tradiţie de mai multe decenii: comemorarea tragediei Holocaustului din Ungaria, organizată de profesorul Randolph Braham un nume de referinţă pentru cercetarea acestei tematici.În paralel cu manifestarea de la Washington va avea loc o conferinţă şi la Budapesta, la Universitatea Central-Europeană (CEU). Potrivit proiectului preliminar în program figurează personalităţi de primă mărime a specialiştilor în domeniu.

La 19 martie 2014, cea de a 70-a comemorare a ocupării Ungariei de către Germania nazistă, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington (United States Holocaust Memorial Museum) va avea loc o conferinţă extraordinară.

 

După cuvântul de deschidere rostit de Paul Shapiro, directorul centrului de cercetări a Holocaustului (Center for Advanced Holocaust Studies), profesorul emerit Randolph L. Braham va susţine o prelegere introductivă. În continuare vor susţine expuneri reprezentanţi ai generaţiei tinere de cercetători ai Holocaustului, precum: Gábor Kádár, Rebekah Klein-Pejsová, Árpád von Klimó, Zoltán Tibori Szabó, László Csősz, Jeffrey Stevenson Murer és Zoltán Vági. Urmează o discuţie panel moderată de Randolph L. Braham la care sunt invitaţi Holly Case, profesor la Cornell University, Paul Hannebrink, profesor la Rudgers University şi István Deák, profesor emerit la Columbia University.

Organizarea conferinţei care marchează cea de a 70-a comemorare a Holocaustului din Ungaria a început în toamna anului 2012, în colaborare cu Muzeul Memorial al Holocaustului. Organizatorul principal este şi de astă dată venerabilul profesor nonagenar, Randolph Braham, originar din Dej, figura cea mai proeminentă a cercetării Holocaustului din Ungaria, care în prezent trăieşte şi lucrează la New York. Prima manifestare de acest gen care a avut loc în anul 1984, a organizat-o în colaborare cu istoricul Béla Vágó. Comemorarea din 1994 a avut un co-organizator din partea Institutului de istorie al Academiei Ungare, în persoana istoricului Attila Pók. În 2004 gazda conferinţei comemorative organizată din zece în zece ani, a fost Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington.

În paralel cu manifestarea de la Washington va avea loc o conferinţă şi la Budapesta, la Universitatea Central-Europeană (CEU). Potrivit proiectului preliminar în program figurează personalităţi de primă mărime a specialiştilor în domeniu. Alături de profesorul András Kovács, vor ţine expuneri: László Karsai, Krisztián Ungváry, Mária Kovács M., Dávid Turbucz, György Tatár, Mónika Kovács, Andrea Szőnyi şi alţi istorici.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *