Prin 1980 un grup de intelectuali originari din România în Israel s-a întâlnit în casa răposatei Mella Iancu, hotărând să înființeze o asociație, cu scopul de a releva aportul evreilor din România la neam și țară. Așa s-a născut ACMEOR, Asociația Culturală Mondială a Evreilor Originari din România; o activitate susținută timp de 33 de ani.
Prin 1980 un grup de intelectuali originari din România în Israel s-a întâlnit în casa răposatei Mella Iancu – fost ofițer de legătură dintre ilegalitatea sionistă și cea comunistă, în timpul dominației fasciste în România și Assir Zion ( arestată pentru sionism în perioada comunistă) – hotărând să înființeze o asociație, cu scopul de a releva aportul evreilor din România la neam și țară. Așa s-a născut ACMEOR – Asociația Culturală Mondială a Evreilor Originari din România; o activitate susținută timp de 33 de ani, prin seri culturale artistice, prin cercetarea trecutului evreilor din România, prin editarea și publicarea de cărți în limba română ( în toate domeniile), prin lărgirea și aprofundarea relațiilor dintre israelieni și români.
În acest răstimp am înfiinţat două biblioteci, cu multe mii de cărți, una de consult și una de împrumut, în 6 limbi, limba predominantă fiind limba română, fiind şi singura bibliotecă română din Israel.
Bibliotecile ACMEOR au fost tema prezentată de publicistul Viorel Maier la Congresul Internațional al Bibliotecarilor care a avut loc la București, organizat fiind de către Biblioteca Municipală București.
Am alcătuit arhive care stau la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume, cu un material inedit, care nu se află nicăieri altundeva. Arhivele sunt consultate și de doctoranzii din România. Dacă până la înființarea ACMEOR-ului au fost susţinute doar două doctorate pe temele amintite, astăzi există peste 30 de doctorate pe aceste teme, susținute în Israel, România, USA,Germania.
Toate acestea sunt astăzi în pericol de a se pierde – atât materialele cât și activitatea, din cauza situației financiare; datoriile au ajuns la sume care nu mai permit continuarea activității și chiar periclitează chiar existența asociaţiei. La această situație au contribuit – spre marea noastră dezamăgire – și instituții din România.
Nu mai beneficiem nici de ajutorul Fundaţiei Caritatea care are misiunea de a sprijini – din fondurile obţinute din vânzarea bunurilor imobile evreiești, reprimite după jaf și tărăgănare – instituțiile care imortalizează trecutul evreilor din România. Dacă pe vremea răposatului general în rezervă Moșe Nativ – în viață fiind copreședinte al Carității (din partea Israelului) primeam o alocație anuală, după decesul său, ne-a fost retrasă, Caritatea redirecţionând finanţarea către niște proiecte virtuale.
În urma vizitelor la ACMEOR, a unor demnitari români, miniștri si secretari de stat, s-a ajuns la înțelegeri de colaborare, datorită aprecierii celor constatate la fața locului și importanța activității asociaţiei noastre în favoarea ambelor popoare. Practic s-a semnat contract şi cu DRRP – Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni – pe vremea directorului Costache. Din suma alocată prin contract ACMEOR a primit doar jumătate, rămânând încărcată cu datoriile contractate prin acest contract. Reclamațiile noastre au primit răspunsuri care, dacă n-ar fi fost triste, ar fi fost hilare. De la pretextul că dosarele s-ar fi pierdut în timpul unor mutări și până la răspunsul final – un răspuns sui generis – primit la reclamația noastră făcută miniștrilor români în vizită în Israel: Legea românească prevede că o sumă alocată bugetului unui an, dar neexploatată în anul respectiv, se șterge din Budget.
Fantastic, iată o cale de a contracta obligații, de a nu le respecta la timp și – ce e mai ușor – de a se debarasa de datorii ?!
Dacă încercările de ultimă oră de a salva situația vor eșua și ele, ACMEOR – această instituție care de 33 de ani realizează, ceea ce alții n-au reușit, va fi nevoită să-și înceteze activitatea și cele adunate cu trudă multă, foarte multă, vor fi pierdute pentru cercetarea trecutului evreilor din România.
Post Scriptum
Timp de peste zece ani ACMEOR a decernat anual Premiile de Prietenie ROMÂNIA – ISRAEL, unor personalități din rândul neevreilor care s-au dovedit adevărați prieteni. Premiile care au constat într-o excursie de o săptămână în Israel cu excursii în toată ţara au fost decernate în cadru festiv, atât la București cât și la Tel-Aviv. Din cauza situaţiei financiare precare, am fost nevoiți – spre marele nostru regret – să încetăm acordarea acestor premii. Printre laureații acestor premii s-au numărat Adrian Dohotaru, Ioana Ursu, Răzvan Teodorescu, Edmond Nicolau, Cristian Popișteanu, Gabriel Strempel.