Irina Markovits: Creează-ţi propriile porunci de stil

Regulile şi principiile vestimentare sunt extrem de utile, în mai multe feluri decât aş putea să vă explic eu într-un scurt post. Dar în acelaşi timp pot fi restrictive, rigide, în funcţie de cum alegeti să interpretaţi stilul, în funcţie de personalitatea, creativitatea, activitătile, gusturile voastre.

 

 

Sunt sigură că aţi mai întâlnit expresiile următoare de mii de ori. “X se îmbracă atât de bine, îşi urmează propriile reguli de stil!” sau “Nu vă lăsaţi seduse sau dominate de tendinţe, interpretaţi moda în funcţie de principiile voastre, nu ale altora…”

Regulile şi principiile vestimentare sunt extrem de utile, în mai multe feluri decât aş putea să vă explic eu într-un scurt post. Dar în acelaşi timp pot fi restrictive, rigide, în funcţie de cum alegeti să interpretaţi stilul, în funcţie de personalitatea, creativitatea, activitătile, gusturile voastre.

Dacă sunteţi genul de persoană care se îmbracă strict din raţiuni funcţionale, aceste reguli stilistice devin extrem de folositoare. Vă oferă structură, claritate, ordine, discernământ, însuşiri apreciate de cineva pragmatic. În felul acesta este eliminata debandada, dilema, iar opţiunile excesiv de numeroase (dintr-un magazin, de pildă) se restrâng.

În schimb, dacă sunteţi genul de femeie care preferă sa comunice un mesaj prin alegerile sale vestimentare sau dacă permiteţi imaginii proprii să servească, intenţionat, drept oglindă a stării voastre interioare, a statutului social, a deschiderii către nou/modă/artă, în mod cert veţi vrea să modificati principiile stilistice pentru a le potrivi personalităţii şi stilului de viaţă. 

Cu ceva timp în urmă, mi-am oferit o oră în care am trecut pe hârtie principiile stilistice dupa care mă ghidez în ultimii ani.

Mi-am dat seama că, după ce îţi petreci o perioadă suficient de lungă alegând îmbrăcăminte în funcţie de tipul propriu de siluetă, înţelegând ce culori te înfrumusetează şi câte poţi purta, ce bijuterii ţi se potrivesc şi ce tip de detalii nu îţi flatează aspectul exterior, după ce mai trece încă o perioadă în care te obişnuiesti cu tine şi te placi aşa cum eşti, după ce te prinzi ce vrei de la viaţă şi cum vrei să o trăieşti, încep să ţi se clarifice nişte direcţii. Lucrurile se aşează, stilistic şi nu numai: ştii ce să alegi, ştii ce să ignori; ştii ce merită să încerci, la ce poţi renunţa fără nici un fel de luptă interioara.

Eu mi-am clarificat şi scris, negru pe alb, propriile porunci de stil. Sunt acele lucruri care mă ghidează şi mă educă continuu. Nu mă lasă să greşesc, dar îmi permit să evoluez. Vi le voi împărtăşi în ediţia viitoare, în speranţa că vă inspira sau vă ridică nişte întrebări, cu privire la garderoba şi stilul vostru.

Diseară, în metrou sau în autobuz ăn drum spre casă sau chiar acasă, în faţa televizorului, oferiţi-vă 30 de minute de gândire. Încercaţi să vă clarificaţi alegerile şi deciziile vestimentare. Treceţi pe listă croielile în care vă simţiţi bine, lungimea de fustă care credeti că va face glezne de gazelă si culoarea care vaăaduce bujori in obraji.  Mergeţi în profunzime, gandiţi-vă ce fel de haine vă ajuta să vă simtiti extraordinar , ce fel de haine vă doboara când vă priviţi în oglindă!

(Va urma)

preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *