Mike Klein: CRIZA BUGETARĂ în STATELE UNITE

Guvernul Federal al Statelor Unite e închis! Ca o prăvălie cu un afiş “ închis pentru inventar” guvernul american şi-a închis uşile. Temporar, bineînţeles, şi nu este pentru prima dată când guvernul federal este închis. S-a întâmplat deja de 17 ori, începând din anii 80 când, sub guvernarea preşedintelui Carter, s-a determinat faptul că din punct de vedere constituţional, în cazul în care legea bugetului anual nu este aprobată

Guvernul Federal al Statelor Unite e închis! Ca o prăvălie cu un afiş “ închis pentru inventar” guvernul american şi-a închis uşile. Temporar, bineînţeles, şi nu este pentru prima dată când guvernul federal este închis. S-a întâmplat deja de 17 ori, începând din anii 80 când, sub guvernarea preşedintelui Carter, s-a determinat faptul că din punct de vedere constituţional, în cazul în care bugetul anual nu este aprobat ca lege, guvernul federal se închide, iar angajaţii încalcă legea dacă se prezintă la muncă, chiar şi în mod voluntar fără plată. Reprezentanţii Partidului Republican şi ai celui Democrat, aleşi în Congresul şi Senatul Statelor Unite, nu au reuşit să aprobe un buget pe anul fiscal 2013-2014. Motivul principal a fost că republicanii de dreapta au inclus în proiectul de lege un amendament pentru a scoate din buget sumele necesare pentru implementarea noii legi de asistenţă medicală universală ( popular numită “Obamacare”), votată acum trei ani, când democraţii aveau majoritatea în Congres şi Senat. Între timp republicanii au redobândit majoritatea în Congres, dar nu şi în Senat. Şi uite aşa, cu un Congres majoritar republican şi Senat majoritar democrat, s-a ajuns la un impas care a cauzat paralizarea guvernului federal. Majoritatea specialiştilor consideră că Republicanii au mult mai mult de pierdut din acest impas, pentru că populaţia îi consideră vinovaţi de închiderea guvernului, iar repercusiunile vor fi evidente la alegerile următoare din 2014.

Dar guvernul federal nu a fost închis total. La câteva minute după miezul nopţii la 1 octombrie, s-au dat decrete prezidenţiale şi s-au votat la repezeală câteva legi care finanţau armata, controlul transporturilor, plata pensiilor, asistenţa medicală, poşta şi multe alte ramuri ale guvernului considerate “esenţiale” . Dar ceea ce este “ne-esenţial” pentru guvern este foarte esenţial pentru populaţia de rând. Majoritatea ministerelor lucrează cu un personal foarte redus. Birourile de deservire a populaţiei cum ar fi cel de emigrare sunt închise. Toate parcurile naţionale, monumentele şi muzeele sunt închise. Angajaţii guvernului federal nu vor fi afectaţi financiar pentru că întotdeauna se face plată retroactivă pentru zilele când guvernul a fost închis, practic au un concediu plătit. Cei care suferă financiar sunt furnizorii guvernului federal şi toate companiile care beneficiază de influxul de vizitatori la marile atracţii turistice din Statele Unite care își văd vânzările scăzute în mod semnificativ din cauza închiderii guvernului.

Intre timp în presă şi la televizor toţi politicienii se ceartă ca bezmeticii şi dau vina unul pe altul. Este foarte interesant cum au învăţat să manevreze adevărul. De exemplu, Republicanii au venit cu propuneri noi de legi care ar finanţa numai anumite activități ale guvernului (ca de exemplu acceptarea de pacienţi noi pentru tratament la Institutul National de Cancer). Democraţii nu au fost de acord cerând un vot pentru întregul buget şi nu numai anumite bugete speciale, dând astfel ocazia Republicanilor sa-i acuze că ar fi “criminali”, că nu vor să aprobe bugetul pentru tratamentele de cancer, uitând faptul că de fapt ei au închis guvernul. Acum aşteptăm ca preşedintele Congresului ( Speaker of the House) reprezentat al partidului Republican majoritar să accepte un vot doar pentru buget fără a fi exclusă finanţarea programului de asistenţă medicală universală. Se pare că se vor aduna destule voturi de la democraţi şi republicani moderaţi ca să fie aprobat bugetul. Intre timp diferite proiecte de lege sunt trimise ca o minge de ping-pong de la Congres la Senat, si viceversa , dar se pare că cetăţenii ameţiţi de atâta harababură s-au săturat de toţi politicienii din ambele partide.

Bugetul este o problemă mare, dar situaţia cu balanţa de datorii a Statelor Unite este catastrofală. Prin lege, balanța de datorii nu poate fi mai mare de 17 trilioane de dolari, după cum arată calculele, în câteva săptămâni se va atinge această limită. Congresul trebuie să aprobe o lege nouă care să ridice limita de datorii a ţării, altfel guvernul nu-şi va mai achita datoriile. Aceasta ar fi o catastrofă pentru întregul sistem financiar mondial. dar se pare că republicanii care reprezintă în mare parte eşalonul de oameni mai bogaţi vor fi de acord cu ridicarea limitei de datorii şi odată cu asta se va redeschide şi guvernul, dar numai temporar pe câteva luni ca să aibă mai mult timp politicienii să negocieze un buget de compromis.

Interesant este şi faptul că datoriile americanilor se ridică la $53,000 pentru fiecare locuitor, circa $148,000 pe fiecare angajat. Deci, statul a luat împrumut în numele meu şi al soţiei $296,000. Oare cum îşi vor achita datoriile ? Cu siguranţă vom lăsa copiilor şi nepoţilor această “moştenire”.

———————————————————————————

                Ultima oră, 16 octombrie!

După cum ne aşteptam, azi Senatul şi Congresul au votat pentru redeschiderea guvernului şi ridicarea plafonului de datorii.  Dar numai pâna la mjlocul lui ianuarie când va incepe din nou circul!

  

  

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *