Andrea Ghiţă: UNDĂ VERDE pentru MONUMENTUL PUBLIC al MARTIRILOR HOLOCAUSTULUI din CLUJ

Printr-o adresă emisă în 12 noiembrie, de Consiliul Municipal Cluj-Napoca, şi semnată de primarul Emil Boc – pe care revista Baabel o publică în facsimil – Comunitatea Evreilor Cluj a fost înştiinţată că ridicarea unui monument în memoria martirilor clujeni ai Holocaustului a fost inclus în proiectul de bugetul local pe anul 2014.

În acest an, în mai – luna comemorării victimelor Holocaustului din Cluj – publicam aici în Baabel – cu destul scepticism –  un articol întitulat Martirii Holocastului lipsesc din spaţiul memorial public al Clujului http://www.baabel.ro/editorial/341-andrea-ghita-martirii-holocaustului-lipsesc-din-spatiul-memorial-public-al-clujului (articol preluat de media locală şi din Israel), exprimându-mi amărăciunea că, nici în cei douăzeci de ani de democraţie, administraţia Clujului nu reuşit să repare nedreptatea perpetuată în cele 4 decenii şi jumătate care se scurseseră după război, ridicând, în sfârşit, un monument în memoria celor 16.000 de evrei, cetăţeni ai municipiului, deportaţi la Auschwitz, din care majoritatea covârşitoare a pierit în Holocaust. Tot atunci dădeam glas unei nădejdi firave că diligenţele demarate în urmă cu trei ani de Comunitatea Evreilor din Cluj către Primărie, ar putea avea sorţi de izbândă în mai 2014, cu prilejul comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor clujeni. Speranţele s-au dovedit întemeiate şi demersurile consecvente ale comunităţii evreieşti clujene au fost receptate favorabil de conducerea municipiului.

Proiect al monumentului memorial al martirilor Holocaustului din Cluj, autor

Egon Marc Lövith (1923 – 2009)

Printr-o adresă emisă în 12 noiembrie, de Consiliul Municipal Cluj-Napoca şi semnată de primarul Emil Boc – pe care revista Baabel o publică în facsimil (în premieră) – Comunitatea Evreilor Cluj a fost înştiinţată că ridicarea unui monument al martirilor clujeni ai Holocaustului a fost inclus în proiectul de bugetul local pe anul 2014.

Nu ne rămâne decât să felicităm conducerea administrativă a oraşului locuit odinioară de 16.000 de evrei, pentru asumarea amplasării în spaţiul public a unui monument dedicat martirilor evrei deportaţi – pe proiectului propus de Egon Marc Lövith, (1923 – 2013) – şi să sperăm că proiectul de buget va fi adoptat şi că vom fi de faţă la inaugurarea memorialului – preconizată în intervalul 26 – 27 mai 2014 – eveniment la care doresc să participe şi câteva zeci de supravieţuitori clujeni ai Holocaustului, încă în viaţă, aici sau risipiţi în lumea largă.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *