Jumările de ouă adevărate se prepara în cam 20 minute. Aşa că dacă nu aveţi acest timp la dispoziţie, mâncaţi cereale cu sau fără lapte.Totul se începe cu: 5 ouă mari, proaspete, cu coaja de preferinţă maronie (nu neapărat), aflate la temperatura camerei
Jumările de ouă adevărate se prepara în cam 20 minute. Aşa că dacă nu aveţi acest timp la dispoziţie, mâncaţi cereale cu sau fără lapte.
Totul se începe cu:
5 oua mari, proaspete, cu coaja de preferinţă maronie (nu neapărat), aflate la temperatura camerei
1 lingură de unt (nu cumva să folosiţi ulei, că-i bai); încercaţi unt de la ţăran, având o cantitate mai mare de grăsime.
50-100 g de somon sălbatic (nu crescut în ferme), afumat (se poate folosi şi batogul de sturion dacă aveţi acces la aşa ceva), tăiat în cubuleţe de circa un centrimetru patrat
Sare şi piper negru proaspăt măcinat
Preparare:
1. Folosiţi neapărat o tigaie non-stick (de preferinţă tigaie emailată pe dinăuntru
2. Topiţi untul în tigaie, la temperatura joasă. În timp ce untul se topeşte, bateţi ouăle într-un vas de sticlă, adăugaţi sare şi piper, după gust.
3. Turnaţi ouăle bătute în untul topit.
4. Dacă focul este în continuare mic, lăsaţi tigaia pe foc cam 5 minute, timp în care puteţi lua două chifle – mie îmi plac la nebunie English Muffins – dar merge şi cu chifle, mai ales dacă sunt proapete şi chiar calde (chiflele ar trebui să fie din cele fără prea multe firimituri, dar de, în final merge orice chiflă).
5. Acum veţi cheltui cam 15 minute cu învârtitul ouălor în tigaie, folosind o spatulă. Credeţi-mă, merită pentru un mic dejun epocal!
6. Dacă vreţi ca jumările să fie însoţite de garnitură, precum o salată de fructe pe bază de pepene galben, acum fiind momentul să vă invitaţi consoarta sau consortul să pregătească salata de care vorbim.
7. Dupa 10 minute de joacă cu spatula prin tigaie o să vedeti cum, minune… că ouăle încep să sa se… aglomereze. În acest moment ridicaţi focul la mijlociu şi începeţi să adăugaţi peştele afumat.
8. Tot în acest moment este timpul să-i cereţi consoartei sau consortului să pună chiflele tăiate în două, în dispozitivul de făcut pâine prajita. Intrebati-l (sau intrebati-o) pe jumatatea dvs. dacă vrea ca ouăle să fie mai uscate sau mai umede. Ignoraţi răspunsul şi continuaţi cu învârtitul scrijelind fundul tigăii cu incredere, pana când ouăle devin pufoase şi cremoase şi sub formă de fulgi.
9. Dacă aţi început prepararea în timp util, veţi putea să serviţi jumările de ouă în farfurii preîncălzite. Scoateţi jumătăţile de chiflă prăjită şi aşezaţi-le pe farfurii, lângă jumările aburinde.
10. Separat turnaţi cafeaua sau ceaiul în ceşti şi consumaţi cu încredere această mâncare demnă de Olimp. Vă sfătuiesc să evitaţi mâncarea farfuriilor, tacâmurilor, şerveţele şi ceşti pentru altă dată.
11. Atenţie mărită: tebuie să serviţi prima dată jumările gata de mâncat. Dacă lăsaţi ouăle prea mult în tigaie vor deveni jumări elastice, ca de cauciuc. Asta înseamnă că farfuriile trebuie neapărat să fie fierbinţi pentru ca altfel ouăle vor fi reci, până când o să ajungă pe masă.
12. Dacă vreti să o scoateţi din minţi pe consoarta (sau să-l scoateţi din minţi pe consort) puneţi pe ouă, înainte să le puneţi pe masă şi câte o linguriţă de icre negre – caviar adevărat – şi beţi şampanie în loc de ceai.
AŞA… SAU AŞA
Sau aşa (lipseşte paharul cu şampanie, dar îmi închipui că fiecare ştie cum să pună cupa de şampanie lângă aceste ouă minunate).