Irina Markovits: CULORILE PRIMĂVERII 2014…

Pantone ne direcţionează spre o paletă modernizată şi echilibrată a sezonului, compusă din patru pasteluri delicate (reprezentative pentru dorinţa noastră de stabilitate şi versatilitate stilistică) şi şase culori saturate, puternic pigmentate (sugestive pentru dorinţa de experimentare, optimism şi înnoire). Garderobele noastre vor fi înfloritoare, împrospătate, energizate, clar conturate, poate chiar neconvenţionale.

Verdele smarald – it’s oh so 2013… În locul lui, Institutul Pantone a decretat drept culoare a anului 2014 o nuanţă de roz cu tuşe de violet – exotică şi poetică, enigmatică şi elegantă, expresivă şi surprinzătoare. Denumirea ei oficiala: Radiant Orchid.

Interesant este că, deşi e o culoare tehnic complet opusă verdelui de anul trecut, nu pare să fi fost o alegere previzibilă. Nu este un roz obişnuit şi nici o culoare primară, ci o nuanţă care invită la originalitate, la diferenţiere, este asociată spiritualităţii şi creativităţii. Ca un atu în plus pentru versatilitatea ei, Radiant Orchid este mai apropiată de violet decât de roz, atribut ce o face să fie transpusă, în egală măsura, în garderobe feminine şi masculine.

Va fi interesant de văzut cum, în următoarele luni, decizia Institului Pantone se va reflecta în peisajul de retail – îmbrăcăminte şi machiaj, marochinărie, decoraţiuni interioare, produse electrocasnice şi gadgeturi IT, automobile şi packaging, papetărie şi aranjamente florale.

Din punct de vedere strict stilistic, unii sunt de părere că este o culoare fascinantă şi total versatilă, în care se regăsesc roşul, purpuriul, violetul şi rozul. Alti specialişti o descriu drept energică, senzuală, plină de vitalitate, o culoare regală şi aproape magică.

Eu sunt ceva mai rezervată. Nu este o culoare care să se potrivească tuturor, ci doar pigmentaţiilor reci sau persoanelor cărora li se recomandă nuanţele lăptoase, pudrate. Pe de altă parte, este o frumoasă nuanţă de accent – poate fi uşor de introdus în garderobă prin intermediul accesoriilor (o eşarfă imprimată, o curea, o geantă sau o pereche de sandale. Cu exceptia celor care o pot purta din cap până-n picioare, restul o pot prelua asortând-o în funcţie de sezon cu griuri deschise, bleumarin, bleu sau bej camel (primăvara), cu ecru, ivoire, galben, khaki, roşu aprins, nuanţe metalice sau alb optic (vara), iar în sezonul rece cu ciocolatiu, portocaliu terracota, vişiniu, albastru turcoaz închis, galben muştar sau violet cardinal.

Ce alte culori ne sunt recomandate pentru primavara 2014?

Pantone ne direcţionează spre o paletă modernizată şi echilibrată a sezonului, compusă din patru pasteluri delicate (reprezentative pentru dorinţa noastră de stabilitate şi versatilitate stilistică) şi şase culori saturate, puternic pigmentate (sugestive pentru dorinţa de experimentare, optimism şi înnoire). Garderobele noastre vor fi înfloritoare, împrospătate, energizate, clar conturate, poate chiar neconvenţionale.

Sand, o nuanţă caldă şi neutră de bej, ne duce cu gândul la nisipul fierbinte din timpul verii, la o cană de caramel machiatto sau la pereţii coşcoviti ai unei romantice vile toscane.  Max Mara, Christopher Kane, Michael Kors, Delpozo, Alexander Wang, Naeem Khan, Burberry Prorsum si Lacoste sunt câteva dintre colecţiile în care a fost folosit Sand.

Hemlock – complet diferit de verdele smarald şi cel mentolat din sezoanele trecute – este o variantă nouă de verde-deschis cu tuşe de cenuşiu, descris drept “ornamental” (în traducere liberă: va arăta frumos în rol de culoare de fundal), iar Rebecca Minkoff, Peter Pilotto, Prabal Gurung, Tadashi Shoji, Iceberg, Temperley London, 3.1 Phillip Lim si Nicole Miller l-au uzat de el cu generozitate.

Paloma este chintesenţa griurilor neutre – sofisticată şi interesantă, uşor de purtat pe cont propriu, dar şi suficient de versatilă şi şic pentru a fi asortată la orice altă culoare, la fel de calmă sau mult mai aprinsă. Culoare iconică pentru Armani, pentru primăvara 2014 au mai folosit griul Paloma şi Ashley Williams,  Jenny Packham, Altuzarra, Alexander Wang, Hervé Leger, Krystof Strozyna, J Mendel şi Michael Kors.

Placid Blue este cea de-a patra nuanţa neutră-deschisă a paletei pentru primavara 2014 – o nuanta redefinita de bleu agreabil, al carui calm si profunzime sugereaza cerul diminetilor de primavara şi penumbra după -amiezelor de vara. Îl vom regăsi în colecţiile câtorva designeri: Emilia Wickstead, Marc by Marc Jacobs, Christopher Raeburn, Preen, Topshop Unique, Jonathan Sauders, M. Patmos…

Cayenne, un roşu-corai fierbinte, adaugă căldura şi exotismul necesare paletei de culori neutre şi a fost creativ folosit de Carolina Herrera, Monique Lhuillier, Paul Smith, Luisa Becaria, Naeem Khan, Holly Fulton, Tom Ford si Apu Jan.  Acelaşi lucru îl fac şi Freesia – un galben torid şi solar, care ne va lumina garderobele – şi Celosia – o nuanţă optimistă de oranj, care anunţă energie şi căldură. Freesia şi Celosia – strălucitoare în colecţiile Ralph Lauren, Derek Lam, Prada, PPQ, DSquared 2, Christian Siriano, Blumarine, Etro, Roksanda Ilincic si Alberta Ferretti sunt contrabalansate de Violet Tulip, o delicată, fermecătoare şi feminină nuanţă de liliachiu. Alăturate ca trio reuşesc să creeze tabloul unui asfinţit de soare.

 

Paleta cromatică este completată de Dazzling Blue – un albastru strălucitor, elegant şi viguros, aproape la fel de orbitor cum a fost Cobalt, devenit cea mai folosita nuanta in colectiile pentru primavara 2014 (a apărută in 29 de prezentari, de la Chloe, Ohne Titel, Fendi, Prada şi Herve Leger, la David Koma, Vionnet, Saint Laurent , Tata Naka şi Bottega Veneta).

În sfârşit, Radiant Orchid – cea de-a zecea culoare – închide rotund gama de culori propuse de Pantone.

 

 

(material preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *