Nu mă refer la eleganţa sufletească, ci la alură. Deşi, între noi fie vorba, nu au cum să existe separate, iar dacă prima este absentă, a doua nici nu mai contează! Aud deseori spunându-se că este mai uşor să oferi recomandări vestimentare unui bărbat, decât femeilor (evident, femeile spun asta): “Îi îmbrac într-un costum şi basta.” Ei bine, nu – nu basta!
Nu mă refer la eleganţa sufletească, ci la alură. Deşi, între noi fie vorba, nu au cum să existe separate, iar dacă prima este absentă, a doua nici nu mai contează! Aud deseori spunându-se că este mai uşor să oferi recomandări vestimentare unui bărbat, decât femeilor (evident, femeile spun asta): “Îi îmbrac într-un costum şi basta.” Ei bine, nu – nu basta!
Unui bărbat trebuie să îi recomand croiala potrivită de costum pentru conformaţia lui, să îi învăţ ce inseamnă un sacou corect ales, cum trebuie să “cadă” un pantalon şi cum să se “aşeze” o cămaşă, cum să îşi facă un nod impresionant la cravată, cum să asorteze cravata cu cămaşa său stofa sacoului cu carourile vestei. Şi bărbaţilor, nu doar femeilor, le explic despre culorile pe care ar trebui să le poarte (da, sunt incluse şi glume despre daltonişti!), discutăm despre gama de tricouri şi cămăşi care nu ar trebui să semene cu cele ale vecinului de pe etaj, găsim împreună jeanşii cei mai bine proporţionati, alegem butoni, şosete, fulare şi parfumuri… Asta înseamnă “îndrumare stilistica”.
Uneori, îi trimit la un atelier de croitorie “made to measure”. Alteori, este suficientă ajustarea sacoului sau scurtarea pantalonului cumpărat într-un magazin. La fel ca şi în cazul femeilor, stilul personal al unui bărbat nu trebuie confundat cu “a fi imbrăcat la modă”. Moda se rezumă la ceea ce ne oferă industria textilă, acum, în acest sezon. Stilul personal este ceea ce ne diferenţiază de ceilalţi – sunt anumite haine care arată bine pe conformatţa proprie, felul în care sunt combinate accesoriile şi culorile, ceea ce inspiră bărbatul respectiv.
Cel mai important, stilul propriu este felul în care bărbatul respectiv alege să se “prezinte” lumii. Stilurile masculine pot fi la fel de diferite pe cât de unici erau piticii Albei-ca-Zăpada, iar în fiecare dintre ele puteţi ghici un orgoliu, o pasiune, o identitate secretă, un stil de viaţă…
Unul poate fi fantastic de elegant îmbrăcat în stil dandy-peacock, aşa cum un altul va avea o infăţişare sofisticată într-un costum cu linie tradiţională clasică. Un al treilea va căuta cel mai fin bumbac italienesc pentru cămăşile sale de birou, un al patrulea va crea, alături de un designer, o pereche de pantofi bi-colori pe care îi va purta la jeanşi indigo brut, un al cincilea se va mândri cu butonii moşteniţi de la străbunicul lui, cel de-al şaselea are o colecţie de şosete multicolore şi jobene vintage, iar cel de-al şaptelea călătoreşte o dată pe an la Londra pentru a-şi înnoi colecţia de pulovere din caşmir iar primăvara este de nedespărţit de trenchul lui…
Pe cele care doresc să îşi educe stilistic partenerul (sau colegul, fratele, amicul cel mai bun) le sfătuiesc ca, în primul rând, să le strecoare în portofel următoarea listă memento, care să inceapă neapărat cu “dragul meu…”:
– pentru o ţinută de nota 10, alege un costum bleumarin sau gri mediu, iar în sezonul cald bleumarin deschis sau nisipiu. Costumele negre sunt pentru ciocli şi stripperi.
– nu purta niciodată o cravată şi o cămaşă în nuanţe identice, nu eşti nici prezentator TV, nici Richard Gere în filmele anilor ’80.
– nu purta niciodată o cămaşă albastru aprins şi cravată galbenă, dacă nu vrei să fii luat drept agent de vânzări provincial, îmbrăcat dupa moda din 1997.
– alege întotdeauna cămaşa într-o nuanţă mai deschisă decât sacoul
– pantalonii clasici sunt drepţi, pot avea o pensă, iar tivul acoperă puţin carâmbul pantofului; un pantalon cu linie modernă este uşor ajustat pe picior dar nu strâmt, se îngustează spre gleznă, iar tivul se opreşte deasupra pantofului.
– atenţie la lungimi: ale manşetelor de cămaşă, a sacoului, a tricourilor purtate peste pantaloni, a pantalonului, a cravatei, a părului la ceafă…
– dacă crezi că nu te pricepi la combinaţii vestimentare inedite, măcar exersează. Altfel, nu te chinui să combini o cămaşă în carouri, un sacou cu dungi fine şi un papion multicolor.
– dacă vrei să mă vezi pe tocuri, mă aştept să porţi şi tu incălţăminte elegantă şsi ingrijită, nu tenişi.
– nu purta mini-şosete (decât la adidaşi). În plus, te implor: fără şosete albe, iar cele pentru birou, pantaloni eleganţi său jeanşi obişnuiţi să fie lungi şi de culoareîinchisă. Da, chiar şi în weekend. Altfel, te părăsesc. Vorbesc serios!
IRINA FOTO8
PS: dacă vă întrebaţi de ce am ilustrat articolul cu imaginile lui David Gandy, răspunsul e simplu. Este un bărbat fantastic de atrăgător (dar nu acesta e motivul!), iar anul acesta continuă să fie imaginea colecţiei masculine Marks&Spencer pentru primăvara 2014. Model de stil pentru ei, eye candy pentru noi