Irina Markovits: 101 FELURI DE A PURTA UN TRENCH

Pentru mine, primăvara este şi anotimpul tuturor posibilităților stilistice. E momentul când (încă) ne jucăm cu suprapuneri şi cu eșarfe din mătase, purtam pe rând cizme de cauciuc şi sandale delicate, renunțăm la dresurile groase şi la paltoane, încercăm alte combinații cromatice şi noile trenduri.  Ah da, şi scoatem trench-urile la purtare!

Iubesc primăvara pentru cât de capricioasă este! Trecem, într-o singura zi, prin patru anotimpuri, şi toate simţurile ne sunt răsfăţate: privirile se bucură de verde crud, de roz şi alb, de bleu şi auriu, pielea simte soarele şi vântul, nici nu mai vorbesc cum e să guşti prima înghețată a anului…

Pentru mine, primăvara este şi anotimpul tuturor posibilităților stilistice. E momentul când (încă) ne jucăm cu suprapuneri şi cu eșarfe din mătase, purtam pe rând cizme de cauciuc şi sandale delicate, renunțăm la dresurile groase şi la paltoane, încercăm alte combinații cromatice şi noile trenduri.  Ah da, şi scoatem trench-urile la purtare!

Am observat că fiecare femeie, inconştient sau nu, are un reper stilistic legat de piesa asta indispensabilă. Nu doar pentru că e o haină cameleonică a acestui anotimp, ci mai curând pentru că e clasică, longevivă şi neutră. Este de o simplitate rasată, are clasă, este comod, are o eleganţă care îi permite să traverseze anii fără ca dezirabilitatea să îi scadă.

Cele mai multe dintre noi ne imaginăm că, odată ce am îmbrăcat un trench, ne-am transformat într-o pariziancă rafinată, în Ines de la Fressange. Sau în Audrey Hepburn. Sau în Alexa Chung. Dar tot aşa, cramponându-ne de o singură “imagine”, de o singură “style icon”, intrăm în ceea ce se numeste rutina stilistică. În realitate, există multe alte moduri în care putem purta un trench în maniera non-clasică.

De pildă…

Îl porţi descheiat peste o rochie colorată, din dantelă sau mătase, dar cu cordonul înnodat. Feminitatea rochiei va fi subliniată de detaliile masculine (epoleţii, nasturii, cusăturile vizibile).

Îl alegi într-o culoare şi o textură mai putin obişnuită.Este adevărat că bejul şi kaki-ul, nuanţe neutre, se vor potrivi oricăror alte culori şi imprimeuri. Pe de altă parte, nu ne-am plictisit de bej? Verde închis sau smarald, vişiniu, auriu, bleumarin, cu mâneci din piele lăcuită, cu inserţii din alte materiale…

Foloseşte-te de linia clasică a trenciului pentru a-l pune în contrast cu o alta piesă sau cu accesorii mult mai moderne: o pereche de sandale înalte gladiator, sneakerşi, o rochie asimetrică, pantaloni cropped, o fustă cloş midi din tafta colorată şamd.

Poartă-l peste fuste midi cloş, colanţi, pantaloni tigareta, rochii maxi din dantelă, jeansi boyfriend, rochii-chemise, helanci, cardiganuri sau hanorace, clasica rochie neagră, pantaloni de piele, peste ţinute de birou, de weekend sau de cocktail. Basically, peste orice.

Alege-l într-un material de grosime medie şi fluid, pentru ca să îl poţi purta în rol de rochie: încheiat până în dreptul decolteului sau petrecut, cu cordonul bine înnodat.

Pentru un look parizian, rulează-i mânecile şi impinge-le spre cot. Varianta 2 este să îi ridici puţin gulerul.

Never, ever…

Niciodată, dar niciodată, nu închide cordonul cuminte, trecându-l prin catarama. Doar dacă eşti proaspăt ieşită de la pension sau dintr-o garnizoană. Altfel, poartă-l cu lejeritate, este o piesă casual, nu o armura.

Idem pentru asortarea cu un twin set, colier de perle, fustă conica si, eventual, o bentiţă în par. Nu mai suntem în anii ’50. Este genul de ţinută care declară: “bunica mea se îmbrăca elegant, iar eu nu ştiu ce se poartă în 2014.”

În nici un caz, te implor, nu cumpăra un trench cu aspect satinat, lucios, ieftin, de poliester. Mai bine fără, decat kitsch.

Ce ar trebui să mai ştii

Trench-urile mai scurte, care se opresc la jumătatea pulpei, sunt considerate sport, casual. Lungimea lor avantajează în special femeile mignone. Lungimea clasică, care flirtează cu genunchiul (puţin deasupra, o idee dedesubt) este universal-flatantă şi se va potrivi ţinutelor smart casual.

Croiala bine definită şi linia semi-cambrată îl fac asemănător unui blazer: nu în sensul că poţi purta trenchul în loc de sacou, ci doar că va da ţinutei tale o notă de eleganţă şi îţi va contura silueta.

Nu te arunca să îţi cumperi un trench colorat (galben, roşu, verde smarald, mov), dacă nu ai în dulap unul intr-o nuanţă clasica. E chestiune de investiţie vestimentară.

(material preluat de pe blogul autoarei: www. styldiary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *