A publicat la rubrica Memoria
Profesorul Nicolae Kallós s-a născut în noiembrie 1926, la Oradea, într-o familie evreiască, în care tatăl lui era angajat al comunității evreiești neologe din oraș. A învățat în orașul natal până înainte de deportarea în lagărele de exterminare, unde i-a pierit întreaga familie. La reîntoarcerea în țară a studiat filosofia la Universitatea Bolyai din Cluj, unde a fost angajat din 1949 și a urmat o carieră rapid ascendentă, devenind conferențiar universitar în 1952. În 1959, cu ocazia unificării universităților Victor Babeș și Bolyai János, a fost numit șeful catedrei de filozofie-sociologie și ulterior a devenit doctor în filozofie și profesor. După 1990, a fost profesor consultant, calitate în care a condus lucrări de sociologie și politologie ale unor doctoranzi ai Universității Babeș-Bolyai…
A publicat la rubrica Memoria
și a fost ales ca președinte al Comunității Evreilor din Cluj, funcție pe care a dus-o la îndeplinire cu deosebită demnitate mai multe mandate.
Cunoscător al tradițiilor evreiești din propriile experiențe și prin educația primită din familie, părtaș al sorții milioanelor de evrei deportați, supraviețuitor al odioaselor lagăre de concentrare și combatant activ, membru al rezistenței evreiești de la Buchenwald, domnul Nicolae Kallós este un strălucit reprezentant al comunității evreiești clujene, care l-a onorat cu titlul de președinte de onoare. Scrierile lui ne inspiră respect prin autenticitatea celor relatate, prin claritatea exprimării, prin competența reflexiilor trecute prin filtrul lecturilor de filozofie și sociologie și prin capacitatea lui de a puncta esențialul.
Maria Roth