Andrei Banc: VORBIȚI, VORBIȚI, NOI VĂ ASCULTĂM…

Miliarde de cuvinte sunt înregistrate zilnic de cele două agenții de spionaj electronic, care ascultă tot ce se vorbește în lume la telefon, tot ce se scrie pe e-mail. Una din aceste agenții este NSA (National Security Agenty), situată în Statele Unite la Fort Meade, o locație aflată la cca 48 km de Washington. A doua e engleză și se află la Celtenham, în Marea Britanie. Amândouă s-au născut în anii Războiului Rece și și-au împărțit lumea în două emisfere.Englezii ascultă partea estică pornind de la meridianul 0 ce trece prin Greenwich, iar americanii jumătatea vestică a lumii.

Miliarde de cuvinte sunt înregistrate zilnic de cele două agenții de spionaj electronic, care ascultă tot ce se vorbește în lume la telefon, tot ce se scrie pe e-mail. Una din aceste agenții este NSA (National Security Agenty), situată în Statele Unite la Fort Meade, o locație aflată la cca 48 km de Washington. A doua e engleză și se află la Celtenham, în Marea Britanie. Amândouă s-au născut în anii Războiului Rece și și-au împărțit lumea în două emisfere.Englezii ascultă partea estică pornind de la meridianul 0 ce trece prin Greenwich, iar americanii jumătatea vestică a lumii. Deși puțin conoscute publicului larg, cele două urechi uriașe ale spionajului mondial au la un loc 140.000 de salariați și un buget de 15 miliarde de dolari anual. Amândouă agențiile ascultă tot ce se poate asculta, tot ce circulă, cum se spune prin eter. Discuțiile pe care un demnitar le are de pe telefonul din mașină sau de pe mobil sau discuțiile dintre piloții de pe avioanele militare, tot ce trimiteți pe e-mail. Corespondența electronică, așa numitul e-mail, circulă pe relee de comunicații, ca și convorbirile telefonice și poate fi interceptată. Toată lumea a aflat că erau ascultate convorbirile lui Angela Merkel și a fost nevoie de o interdicție de ascultare în acest caz dată de președintele Barak Obama. Se pare că numai discuțiile de pe Skype nu pot fi inregistrate dar în această zonă a secretelor nimic nu e sigur. NSA și britanicii, împreună, folosesc peste 2000 de instalații ultrasensibile de ascultare care alcătuiesc o rețea de supraveghere  globală. Vorbiți, vorbiți, noi vă ascultăm !

Aparatura folosită în spionajul electronic e foarte sensibilă, după cum a declarat un fost salariat al uneia din agenții ”Ea poate detecta orice mișcă, de la o ceașcă de ceai, la o bombă atomică”. Primul satelit de spionaj a fost lansat în 1963. De atunci  sateliții de spionaj pot acoperi orice punct de pe suprafața Terrei, astfel încât el poate fi supravegheat din mai multe unghiuri. Camere video  aflate la 321 km în spațiu pot identifica și localiza obiecte de pe sol de 30  cm mărime, pot citi numărul de înmatriculare al unui automobil sau stabili dacă o  persoană poarta ochelari. Camere în infraroșu pot detecta silozurile subterane de rachete, măsurând radiația în infraroșu a instalațiilor.. E foarte greu astăzi să mai ascunzi ceva pe Pământ sau sub apă.

Să nu uităm că toată această avalanșă de informații se adună de la receptorii locali la centrul nervos al rețeliei, în ritmul de peste 1 milion de cuvinte pe secundă. Computere care caută cuvinte cheie extrag rapid frazele care interesează, acestea sunt evaluate, traduse în engleză și trimise analiștilor. Calculatoare puternice  citesc toate ziarele care se publică în lume, selecționând articolele care pot prezenta interes, tot pe baza unor cuvinte cheie.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *