Andrei Banc: RADIOGRAFIA HOLOGRAFICĂ 3D

Radiografia, ecografia, tomografia computerizată au fost tot atâtea metode revoluționare de a obține imagini ale interiorului corpului omenesc prin tehnici neinvazive. Dar acum s-a mai făcut un pas revoluționar în imagistica medicală. A fost prezentată radiografia holografică în 3D. Este invenția unui ”start up” israelian de la o clinică din Petah Tikva. Închipuiți-vă o femeie care vrea să afle sexul viitorului copil. Imaginea de pe aparatul cu ultrasunete este destul de confuză, mai ales pentru nespecialiști. Noua hologramă în trei dimensiuni  îi pune viitoarei mame în brațe copilul virtual. Mama în devenire îl poate întoarce pe o parte și pe alta, e un făt virtual.

Radiografia, ecografia, tomografia computerizată au fost tot atâtea metode revoluționare de a obține imagini ale interiorului corpului omenesc prin tehnici neinvazive. Dar acum s-a mai făcut un pas revoluționar în imagistica medicală. A fost prezentată radiografia holografică în 3D. Este invenția unui ”start up” israelian de la o clinică din Petah Tikva. Închipuiți-vă o femeie care vrea să afle sexul viitorului copil. Imaginea de pe aparatul cu ultrasunete este destul de confuză, mai ales pentru nespecialiști. Noua hologramă în trei dimensiuni  îi pune viitoarei mame în brațe copilul virtual. Mama în devenire îl poate întoarce pe o parte și pe alta, e un făt virtual. Chirurgul care pregătește o operație poate examina organul bolnav, îl poate roti, îl poate secționa, desigur pe hologramă. Luați-vă inima în palme și priviți-o cum bate !!  Inima poate fi secționată și ea. Vasele de sânge pot fi tăiate pe proiecția aeriană și pot fi privite ca să aflăm dacă și unde sunt obstruate de colesterol. Nu mai avem nevoie de coronarografie, intervenție destul de neplăcută chiar dacă nu e gravă.

Practic holograma ne oferă aceleași posibilități ca și cum am scoate organele din corp pentru a le examina în exterior și în interior. O mare schimbare va cuprinde în câțiva ani tehnica medicală, iar radiografia în 3 D  va trece din domeniul fantasticului în cel al realului.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *