Evi Szmuk: BORIS DUBROV – un PICTOR REMARCABIL *

Dubrov s-a născut la Sankt Petersburg în 1979. La vârsta de cinci ani îşi uimea părinții, cu talentul său artistic deosebit. L-au înscris la Școala de arte unde a învăţat să picteze şi să deseneze, calităţi pe care mai târziu le-a dezvoltat la un nivel profesional. În 1994 intră la Liceul Kupcino de restaurare artistică, fiind atras, în acelaşi timp de suprarealism. Şcoala a organizat prima expoziție cu lucrările sale , caracterizate prin suprarealism. În 1997 tânărul a emigrat în Israel, în 2002, obținând primul premiu, destinat tinerilor artişti din Israel. Faimos în Israel şi în numeroase alte ţări unde a avut expoziţii, Boris Dubrov  este mai puţin cunoscut în România, deşi creaţia lui se înscrie parţial în ceea ce se numeşte „iudaica”…

Dubrov s-a născut la Sankt Petersburg în 1979. La vârsta de cinci ani îşi uimea părinții cu talentul său artistic unic. L-au înscris la Școala de arte unde a învăţat să picteze şi să deseneze, calităţi pe care mai târziu le-a dezvoltat la un nivel profesional.

Boris Dubrov: Magicianul

În 1994 intră la Liceul Kupcino de restaurare artistică, studiile orientând-l spre suprarealism. Şcoala a organizat prima expoziție cu lucrările sale , caracterizate prin suprarealism. În 1997 tânărul a emigrat în Israel. Timp de trei ani şi-a făcut serviciul militar, apoi, în 2002, a obținut primul său premiu, destinat tinerilor artişti din Israel.

Boris Dubrov: Bucuria studiului

În 2003 a făcut cunoștință cu singurul maestru în domeniul baterii monedelor, Ițhac Ceskelson, care adoptase vechiul stil iudaic.Devenit interesat de cultura poporului evreu,Dubrov a pictat numeroase opere cu tematică inspirată din viaţa evreilor din Europa de est, dinaintea primului război mondial.

În 2004 a participat la expoziția suprarealiştilor, organizată de Universitatea Ebraică din Ierusalim. Fiind un continuator merituos al școlii de pictură suprarealistă, a reușit să găsească propriul limbaj pictural artistic unic prin care comunică cu publicul său. Este limbajul simțurilor, concomitent simplu și complicat, inovator și tradițional. Artistul propune publicului să depășească aria percepției realității, dezvoltându-şi capacitatea de a vedea şi dincolo de ceea de le oferă percepţia directă. Să pătrundă în profunzimea subiectului prezentat.

Boris Dubrov: Dans Hasidic

Picturile lui Dubnov trăiesc în lumea lor proprie, vulnerabilă și fragilă. Lucrările sale sunt delicate, luminoase și adesea ireale, punând accentul nu atât pe obiectul din imagine, ci pe mediul spațial. Boris Dubnov pare a evolua într-un echilibru la limita dintre material și nesubstanțial… Astfel siluetele nudurilor din lucrările sale apar instantaneu și se topesc în pictură ca un miraj. Creativitatea artistului Dubrov este extinsă și multilaterală. Găsiți la el atât originalitate iudaică, clasicism sever, cât și suprarealism, acoperind elementul erotic în peisaj. Priceperea sa în pictură este dezvoltată strălucitor și în mod egal în toate genurile. Artistul evită lipsa de ambiguitate și concretețea. Nu impune publicului propria concepție. Sensul adevărat al picturii sale rămâne misterios și ascuns. Nu există răspuns la întrebarea ce vrea să exprime maestrul.

Boris Dubrov: Nud

Tablourile lui au un mare număr de înțelesuri, niveluri de percepție. Fiecare nouă creație atrage atenția în mod invariabil asupra interpretării neobișnuite a subiectului, a limbajului original al picturii, a extravaganței stilului artistic ce are conținut în el ceva alternativ și specific.

Opera lui Boris Dubrov atrage publicul, motivul succesului său fiind înaltul profesionalism și cultura temeinică.

 

*Articol inspirat din materialele preluate de pe internet

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *