Iată mai jos o listă a evreilor astronauţi (SUA) sau cosmonauţi (Rusia). Ca şi în cazul premiilor Nobel şi aici proporţia lor e mult mai mare decât cea pe care evreii o au în populaţia americană sau rusă. Nu am o explicaţie pentru acest fenomen, dar este clar că această proporţie începe de la recrutarea lor în acest corp de elită al aviaţiei. Piloţii spaţiali şi inginerii care pleacă în Cosmos fiind de elită, atât din punct de vedere intelectual, cât şi fizic; o categorie de “aleşi”.
Iată mai jos o listă a evreilor astronauţi (SUA) sau cosmonauţi (Rusia). Ca şi în cazul premiilor Nobel şi aici proporţia lor e mult mai mare decât cea pe care evreii o au în populaţia americană sau rusă. Nu am o explicaţie pentru acest fenomen, dar este clar că această proporţie începe de la recrutarea lor în acest corp de elită al aviaţiei. După cum se vede, la americani nu acţionează nici un prejudiciu rasial, nici o discriminare evidentă, piloţii spaţiali şi inginerii care pleacă în Cosmos fiind de elită, atât din punct de vedere intelectual, cât şi fizic; o categorie de “aleşi”. Probabil că această formulă din antichitate se referea la membri ai comunităţii ”poporului ales”, cu premoniţia că peste milenii ei vor fi chiar realmente “aleşi” pentru performanţele lor ştiinţifice şi atletice.
Primul în ordine cronologică a fost cosmonautul Boris Volânov.
Andrei Boris Volânov
El a fost comandantul echipajului navei Soiuz 5, lansată în ianuarie 1969. La americani primul astronaut evreu a fost Judy Resnik. Ea a zburat ca specialist pe Space Shuttle Discovery în 1984 şi a revenit în spaţiu pe Challenger. Din păcate Judy a murit în explozia lui Challenger în cea de a 10-a misiune a navetei.
Judith Resnick
Înainte de a zbura Judy a consultat un rabin despre posibilitatea de a aprinde pe nava spaţială lumânări de şabat. Rabinul a fost de acord, dar cei de la NASA s-au opus aprinderii unui foc deschis la bordul navetei şi au sfătuit-o să aprindă beculeţe electrice la ora începerii Şabatului, la baza de la Houston. Evident la ora Houstonului, fiindcă staţia spaţială se rotea permanent în jurul Pamântului aşa că acolo sus ora aprinderii se repetă de circa 20 de ori pe zi.
Jeffrey Hoffman a fost primul bărbat evreu în spaţiu trimis de americani, în cursul misiunii din 1996. El a luat în Cosmos o Tora pe naveta spaţială Columbia.
Alt astronaut evreu, David Wolf, era pe orbită în ziua de Hanuca. Aşa cum am mai spus , nu se accepta aprinderea unui foc, deci nici a lumânrilor în cabina cu atmosfera bogată în oxigen. Dar a profitat de lipsa gravitaţiei când a învârtit titirezul de lemn, stabilind ,cum spunea el, un record mondial de durată “ morişca s-a învărtit o oră şi jumătate, până s-a pierdut prin cabină ,dar a fost găsită după câteva săptămâni, într-un filtru de aer – după ce călătorise peste 30.000 de kilometri.
David Wolf
În 2008 Gregory Chamitoff a luat cu el o mezuză, pusă într-o teacă în formă de rachetă, şi a plasat-o lângă sacul lui de dormit
Ilan Ramon a fost primul astronaut israelian. Din nefericire, nava Columbia pe care a zburat a explodat la reintrarea în atmosferă. Ilan a fost primul astronaut care a cerut ca mâncarea lui să fie caşer şi primul care a consultat un rabin despre cum să respecte regulile Şabatului când este pe orbită.
Ilan Ramon
Ilan şi-a luat un sul de Tora şi un desen făcut de un copil în lagărul de la Auschwitz, reprezentând imaginea Pământului văzut din Spaţiu. Uluitor acest desen făcut într-o epocă în care nici aviaţia cu reacţie nu exista iar ideea că planeta noastră ar putea fi văzută din Cosmos părea a fi de domeniul fantasticului. Cine ştie ce minte extraordinară a avut acest băieţel vizionar din lagăr, care a pierit în lagărul de exterminare, cine mai ştie ce enormă capacitate de gândire, ce potenţial de geniu uman a dispărut odată cu cele şase milioane de minţi mistuite în flăcari.
Gary(Garrett) Reisman a fost primul astronaut evreu de pe Staţia Spaţială Internaţională care a luat cu el o amintire de la Ilan Ramon adusă de văduva acestuia. El a decolat înaintea Pesahului şi a cerut să ia cu el o cutie de maţot. Nu i s-a aprobat fiindcă cei cei de la NASA s-au temut că firmiturile de la pască se vor răspândi necontrolabil în cabină.
Un evreu american de origine poloneză, Mark Lewis Polansky, a fost inginer aerospaţial şi pilot de prototipuri când a fost recrutat în corpul astronauţilor. A zburat de trei ori în misiunile STS-98,STS-116 şi STS-127.
Scott Jay “Doc” Horovitz a zburat în patru misiuni. El era pilot de încercare când a fost selecţionat pentru astronautică în anul 1992. A pilotat naveta (Shuttle) STS -75, în 1996, STS -82,în 1997 şi STS-101 în anul 2000. A fost comandantul misiunii STS -105 care a ancorat la SIS pentru a aduce echipamente şi a transfera echpajul la sol.
Martin Joseph Fettman este medic, specialist în patologie, şi a fost de cinci ori pe Naveta Spaţială ca specialist al misiunilor respective, devenind apoi Chief Scientist la NASA
Jerome III ”Jay” este profesor la Carnegie Mellon University. Intre 1982 şi 1985 a fost controlor de zbor, responsabil cu operaţiile navetei spaţiale la Johnson Space Center. În 1985 a fost selecţionat ca astronaut şi după un antrenament de un an a zburat de patru ori în misiuni spaţiale, petrecând 847 de ore pe orbită.
Marsha Sue Ivinsa a zburat de cinci ori cu naveta spaţială. Ea a fost numită inginer de zbor şi copilot pe avionul administrativ al NASA. A zburat în spaţiu în 1990, 1992, 1994,1997, 2001.
Ellen Louise Shulman Baker este medic şi astronaut american. Baker a lucrat ca şefă a ramurii de educaţie medicală a NASA, Biroul astronauţilor. Selecţionată în 1984, a devenit după un an astronaut.
După cum aţi văzut şi la ceilalţi astronauţi menţionaţi în această trecere în revistă, pregătirea pentru zborul în spaţiu durează numai un an. De atunci a îndeplinit mai multe funcţii la NASA în pregătirea şi dezvoltarea programului navetei spaţiale şi a Staţiei Spaţiale Internaţionale. A zburat ca specialist al misiunii spaţiale în 1989,în 1992 şi 1995. A petrecut 686 de ore în Cosmos.
De ce public această listă? Fiindcă aş vrea ca cititorii noştri să observe prezenţa acestor membri ai unei comunităţi minoritare într-un domeniu de vârf al ştiinţei şi tehnologiei, să remarce câţi sunt ruşi şi câţi americani. O serie de materiale pe această temă îl nominalizează şi pe Gagarin ca evreu deşi el nu a promovat niciodată această apartenenţă. Care mi se pare a fi absurdă fiindcă sovieticii nu ar fi acceptat ca un un om care avea să intre în istorie să nu fie rus. Am preferat deci să nu preiau această aserţiune a surselor care fac asemenea clasificări. Dacă o mai întâlniţi treceţi peste ea.