INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ. ROBOȚII DIN VIITOR, STĂPÂNII NOȘTRI ?

Industria cinematografică a produs filme si seriale SF despre zborul în Cosmos, despre întâlnirea cu alte civilizații, filme de aventuri în viitor, imagini ale unei civlizații pământene care își trimite solii în Univers, dar nu fără a introduce în aceste echipaje roboți antropoizi sau doar mecanici. Nimeni din scenariștii SF nu vede viitorul fără roboți.Vor fi ei alături de noi sau vor fi chiar stăpânii noștri? Răspunsul la această întrebare depinde de progresele inteligenței artificiale.Și aici unele din mințile luminate contemporane nouă cred cu toată seriozitatea că roboții vor fi mai inteligenți decât noi.

Andrei robot industrial

robot industrial

Celebrul astrofizician Stephen Hawking declară că dezvoltarea deplină a inteligenței artificiale poate aduce sfârșitul rasei umane. Elon Musk, șeful executiv al firmei de avangardă Tesla, afirmă că IT “este potențial mai periculoasă decât bombele nucleare”.- Stephen Wozniac, unul din cofondatorii firmei Apple spune că “viitorul e înspăimântător pentru oameni”. Știința a oferit în ultimii ani descoperiri de avans al cunoașterii cum ar fi oaia Dolly sau construcția lui “Large Hadron Colider” dar în domeniul IT nu a apărut nici o perfomanță tehnologică de o valoare comparabilă cu exemplele citate mai înainte. Totuși oamenii au acum lap-topuri și telefoane inteligente (smartphonuri) , dispun de tablete, dar majoritatea lor nu înțeleg cum funcționează aceste bijuterii ale electronicii. În schimb ele înțeleg cum funcționăm noi ! Ele anticipează ce vrem să spunem în mesajele nostre de text sau în cercetarea Web-site-urilor,ele știu ce vrem să cumpărăm, să vedem și să citim.

Andrei robot

E o capacitate care ne face să fim anxioși în fața micilor aparate electronice cărora nu le înțelegem funcționarea, așa cum nu înțelegem funcționarea televizorului, care este în fiecare casă! Specialiștii în IT observă că felul în care se comportă oamenii poate fi înfricoșător atunci când devine nerațional.Iar calitatea mașinilor electronice este tocmai rigurozitatea gândirii lor. Va veni probabil o vreme când roboții vor conduce spitale, de pildă , alocând fără greșeală resursele necesare. Într-un spital condus de roboți va fi imposibil să ți se ceară să aduci de acasă feșele și medicamentele. Roboții vor conduce fabrici, vor asigura aprovizionarea, desfacerea produselor,vor organiza tot ce acum adesea depășește capacitatea oamenilor

Andrei robot militar1

Robot militar

.Oricum, până atunci o să mai treacă cel puțin 50 de ani dar progresele vor veni treptat nu brusc după o jumătate de secol. Circulația trenurilor, automobilelor și autocarelor, nemaivorbind de camioane va fi reglementată de inteligențe artificiale mai ales fiindcă de pe acum autovehicolele încep sa preia ele de la șoferi conducerea automobilelor. Treptat roboții se vor organiza în rețele și ne vor impune riguroasa lor disciplină și raționalitate.Liftul este de pe acum robotizat.Dar e un robot pașnic.Însă atunci când o sa aibă nu numai o instalație automată ci și un creier electronic, dacă trântești de mai multe ori ușa lui te vei putea trezi că nu îți mai primeste comenzile și va trebui să urci pe scări.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Andrea Ghiţă commented on May 9, 2015 Reply

    Stimate Domnule Andrei Banc, totusi, toate aceste masinarii cat de sofisticate sunt programate de oameni si chiar capacitatea lor de a se auto-perfectiona si anticipa poate fi supervizata de specialistii. Latura benefica (precum si cea malefica) vine tot de la oamenii programatori Va asigur ca poti tranti usa de cate ori vrei si poti sa-i dai in cap bietului robot de nenumarate ori ca nu se va revolta, decat daca e programat sa copieze oamenii…rai.
    Articolul Dvs. – ca intotdeauna – aduce informatii si opinii foarte valoroase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *