CĂMAŞA PERFECTĂ EXISTĂ!

În ultimele săptămâni am cochetat – şi pus în practică! – cu ideea epurării garderobei mele, a (re)trierii ei la sânge. Sigur, nu voi reuși sa o reduc la minimum niciodată, nu sunt o minimalista hardcore. Insa o pot face sa fie mai funcțională. Asadar: duși au fost spre donații cativa saci plini de haine, alte câteva pungi așteaptă sa fie duse la croitoreasă, iar o grămadă rezonabilă a fost pusă la bătaie pentru prietenele care poartă mărimi similare mie.

Nu mi-am scris o lista a pieselor care îmi lipsesc şi trebuiesc înlocuite, a celor de care as avea nevoie, a celor care mi-ar plăcea… Cu toate astea, știu ca pe lista mea nu voi trece o anume piesa vestimentara: acea cămaşă perfecta, de obicei descrisă drept esenţială, indispensabilă, la fel de vitala unei garderobe precum aerul pe care îl respirăm.

irina 1Motivul e că deja o am. Well, ca să fiu sinceră, am trei: doua albe şi una bleu. Având în vedere că 1) nu lucrez în lumea corporate şi 2) nu sunt o colecționară de cămăşi (la cursul meu am întâlnit femei care iubesc cu adevărat cămăşile, iar în garderobă au nu mai putin de 15-20 de modele diferite, de regula albe), deocamdată mă declar mulțumită.

But here’s the funny part: ştiu că femeile sunt mereu în căutarea acelei cămăşi impecabile, perfecte, clasice şi oarecum sexy, care să nu se demodeze şi nici deterioreze. Eu am găsit-o, girls, şi are o poveste frumoasa.

Am cunoscut-o pe Alice în urmă cu câţiva ani, când m-a invitat sa vorbesc doamnelor din “Femei în Afaceri“. Mi-a povestit apoi, la o cafea, despre un subiect care tot apărea în discuţiile ei cu femei: lipsa pe piaţă a cămăşilor de business din materiale de cea mai buna calitate, care sa păstreze atributele feminităţii, a unui stil elegant dar “cu suflet”, individualist, şi care, evident, sa fie croite la cele mai înalte standarde.

irina 2Suntem obișnuite sa asociem aceste standarde de calitate – materiale de lux, detalii meticulos finisate, croieli impecabile – cămăşilor masculine, făcute sau nu la comanda, dar nu şi celor pentru noi”, mi-a spus la aceeași cafea. “Producătorii şi retailerii nu ne oferă aşa ceva; e ca şi cum ar spune ca “femeile sunt oricum frivole, tratează vestimentaţia ca pe un bun rapid consumabil, vor cumpăra o cămaşă pentru birou indiferent de calitatea acesteia, hai sa nu ne complicăm…”. Un producător de cămăşi de business pentru bărbaţi nu si-ar permite să abordeze lucrurile astfel. Eu vreau să schimb lucrurile, vreau ca femeile sa ştie ca pe piață există cămăşi de calitate excepţionala.”

Asa a aparut brandul ei, ALISIA ENCO.

Cămaşa alba este semnatura ei stilistica, dar nu văzuta ca un “corset” sau un instrument de conformare la reguli, ci drept variantă de exprimare stilistică. Atenţia dată detaliilor este impresionantă. Spre exemplu, toate modele sunt mai lungi cu 3 cm, ca să nu iasă din betelia fustelor sau pantalonilor. Materialele alese – Royal Oxford, Oxford, Superfine Popline, Herringbones, Pinpoint – sunt aceleași folosite în construcția celor mai bune cămăşi de business masculine. Butonierele şi manșetele sunt cusute cu cea mai mare grijă. În plus, lucru deloc de neglijat, gulerul, manșetele şi platca din zona umerilor sunt preluate din tiparele masculine, iar linia exterioara a cămăşilor este lejera, semi-ajustata.

irina 3ideea e următoarea: în demersul ei de a găsi/ construi/ oferi cămaşa “la superlativ”, Alice s-a documentat enorm, a discutat cu furnizori de ţesături şi a intervievat nenumărate femei purtătoare de cămăşi. A devenit expertă în domeniu, aşa că i-am pus 3 întrebări despre cămăşi.

# 1: Cum arată o cămaşă care nu iese din betelia fustelor şi pantalonilor?

Croiala cămăşii nu are de-a face cu aceasta problema, ci diferența dintre lungimile standard ale cămăşilor şi proporțiile purtătoarelor. De cele mai multe ori, cămăşile croite pe tipare standard vor fi prea scurte pentru femeile care au partea superioara a corpului lunga şi talia coborâtă. Acestora le recomand cămăşi “cu coadă”, cu partea din spate lungă, acoperind complet posteriorul. cămăşile ALISIA ENCO sunt mai lungi cu 3 cm pe întreaga circumferință a tivului, nu doar în spate. Oricum, nu ar trebui sa îți cumperi o cămaşă cu un număr mai mare decât cel purtat în mod normal, sperând că va fi mai lunga; cămaşa va avea un exces de material pe lăţime (spate, braţe, piept), nu neapărat şi în lungime.

irina 42: Crezi că există vreo ocazie în care nu putem purta o cămaşa?

Iubesc cămăşile pentru cat sunt de versatile! Mie mi se par potrivite în orice context, atâta timp cât ne vin ca turnate. Putem purta o cămaşă mai lunga pe post de tunica, la plajă, peste costumul de baie. în mod clasic, le purtăm la birou, cu o fustă conică sau pantaloni. Le putem asorta la orice fel de jeanşi. Ca sa nu mai spun cat de bine pot arăta purtate la o seară de gală şi chiar pe covorul roşu! Gândiţi-vă doar la Meryl Streep, Emma Watson, Julia Roberts sau Carolina Herrera, cu cămăşile lor albe, aristocratice, asortate cu fuste de bal şi bijuterii splendide!

irina 53: Care ar fi trei cămăşi pe care să le avem în garderobă, indiferent de stil, silueta, vârstă?

O cămaşă albă cu mâneci lungi, o cămaşă neagră cu maneci lungi şi, în funcţie de preferinţe, ori o treia casual cu un imprimeu discret, ori una elegantă, écru din mătase.

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *