DE VORBĂ cu MEDICUL lui BENJAMIN NETANYAHU

Fostul student la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj de la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 este astăzi, medicul personal al primului ministru israelian, Benjamin Netanyahu şi Consul onorific al României în Israel. Zwika, cum îl numim noi prietenii, e maramureşean de origine, dar a fost “adoptat” ca şi clujean în timpul studenţiei, şi aşa a şi rămas.

M-am reîntâlnit cu Dr. Berkovits pe o stradă liniştită în centrul Ierusalimului unde îşi are cabinetul si i-am solicitat un interviu, la care mi-a raspuns cu placere.

 Y.V: Zwika, povesteşte te rog cititorilor revistei “Baabel”, care te cunosc mai puţin, despre locul în care te-ai născut şi ai copilărit, apoi despre perioada clujeană (când cântai la chitară in curtea cantinei evreieşti), apoi despre studenţie, până ai ajuns în Israel la începutul anilor ’70.

Z.B: Mă numesc Herman Berkovits sau pe scurt, Zwika.

M-am născut la Târgul Lăpuş, în Maramureş. Am avut o copilărie frumoasă, în mijlocul unei naturi măreţe. După terminarea liceului, am urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj. Câţiva ani am lucrat ca medic în România, după care, în 1975 am emigrat în Israel, cu familia mea.

De perioada clujeană îmi aduc aminte cu mare plăcere, mai ales că ne întâlneam toţi tinerii evrei la „Cantină” unde s-au legat multe prietenii.

Y.V: Te rog să ne povesteşti cum l-ai cunoscut pe D-l Netanyahu şi cum s-a închegat între voi o strânsă prietenie.

Z.B: Prin munca si hărnicia românească, bine cunoscută, am devenit un medic apreciat în Ierusalim. Printre pacienţii mei s-a aflat şi familia Netanyahu. În timp s-a creat o încredere reciprocă, dar şi o relaţie de prietenie între familiile noastre, relaţie care durează mai bine de 21 de ani. în urmă cu şase ani, am fost desemnat oficial medicul personal al primului ministru Netanyahu. Această numire oficială m-a onorat în mod deosebit şi a întărit şi mai mult legătura dintre noi doi.

În urmă cu 11 ani, împreună cu familia Netanyahu, am vizitat Bucureştiul şi frumoasele locuri din zona Braşovului. Ei au fost plăcut impresionaţi atât de locurile vizitate, cât şi de oamenii pe care i-au întâlnit în această vizită şi au rămas mari admiratori ai acestei ţări.

Y.V: Cum vezi dezvoltarea relaţiilor româno-israeliene, mai ales că ştim care a fost contribuţia ta la dezvoltarea acestor relaţii prin contactele directe între personalităţile române şi israeliene?

Z.B: Deşi sunt israelian de mulţi ani, nu mi-am uitat rădăcinile româneşti. De-a lungul anilor am avut ocazia să facilitez multe întâlniri între personalităţi politice româneşti din toate partidele politice cu personalităţi politice israeliene. Aceste întâlniri au fost de un real succes şi mi-au adus o mare satisfacţie. De curând , pentru contribuţia mea la întărirea relaţiilor dintre Primăria Bucureştiului şi Primăria Ierusalimului, am primit distincţia „Cheia Oraşului Bucureşti”.

Datorită serviciilor aduse României şi bunelor relaţii pe care le-am menţinut în toate mediile politice şi profesionale, am fost numit de curând Consul Onorific al României în Israel.

Y.V: Iţi mulţumesc pentru acest interviu scurt şi cuprinzător.

Eu personal, îl cunosc pe Zwika Berkovits de zeci de ani. El a rămas acelaşi prieten şi modest cum a fost întotdeauna.

Noi, toti clujenii „originali” si „adoptati”, ne intalnim in fiecare an in unul din parcurile din Tel Aviv, unde depanam amintiri din perioada clujana

Dr. Bekcovits e întotdeauna prezent alături de soţia sa, Elisabeta, o cunoscută pianistă şi pedagog muzical.

Lui Zwika, succesul „ nu i s-a urcat la cap”.

Yohanan Vass – corespondentul „Baabel” la Ierusalim

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

 • Horia Ioan Nechita commented on November 24, 2015 Reply

  Tvika mi-a fost coleg de banca la liceul din Tg. Lapus. Pastrez amintiri frumoase din perioada aceea. Ne-am reantalnit la aniversarea a 50 de ani de la terminarea liceului . A fost frumos totul !
  Doresc din suflet sa ne mai intalnim.

  Cu drag
  ing. Horia Ioan Nechita
  horianechita@yahoo.com

 • irina schwarzenberg commented on July 30, 2015 Reply

  ma bucur ca avem si noi cei veniti din ronania daca nu un deputat in parlament un doctor apropiat de guvern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *