CU SUTIENUL la VEDERE: SIMPLU TREND sau LIPSĂ de PUDICITATE?

Dragele mele, cum vă trăiţi vara? Vă bucuraţi de ea? Vă mărturisesc că eu am avut un sezon la “foc continuu”, însă număr orele până plec într-o mică vacanţă la mare! Iar odată aflata acolo, mă voi distra studiind costumele de baie ale masculilor care defilează de-a lungul şi de-a latul plajei si, de ce nu, şi pe cele ale partenerelor lor de chaise-longue (wink-wink, ca să zic așa…) Sunt curioasă cum se schimbă, de la an la an, proporția de slipi tanga, sutiene push-up şi bikini topless faţă de cea a costumelor de baie întregi, slipilor cu talie înaltă, tankini-lor şi tot restul.

Şi pentru ca tot vorbim despre sutiene: aţi observat cum, de câteva sezoane, am devenit din ce în ce mai puţin pudice şi afişăm din ce în ce mai multă lenjerie intimă?

IRINA1

Mi-aduc aminte un episod vechi din Sex and the City, în care Carrie purta un sutien clasic din dantelă neagră pe sub o bluză scandalos de amplă şi decoltată. Venind din partea unui personaj de film cu un stil creativ şi excentric, am interpretat gestul mai mult drept un efect stilistic, şi nu o provocare, o etalare făţişă de sexualitate.

IRINA2E adevărat, la vremea aceea Carrie dădea tonul în moda străzii: tot datorită ei tinerele începuseră să poarte bretelele colorate ale sutienelor la vedere.

Astăzi, aceleaşi fete arborează pe strada topuri ultra-decoltate, mega-decupate şi super-răscroite pe lateral (de tipul maieurilor de baschetbalist sau tricouri cu 4 numere mai mari), iar noi nu ne mai miram ca toate magazinele pun in vânzare topuri cu decolteuri periculoase la spate şi pe lateral, rochii care nu ascund nimic, pulovere care abia ne rămân agăţate de un umăr, bluze cu decupaje indecente …

IRINA3Eu încă nu am aşa ceva în garderobă însă, dată fiind plecarea spre mare, m-ar tenta să port aşa ceva peste un costum de baie, pe drumul înapoi spre hotel. Însă în oraş???

“M-am săturat să văd la metrou, în drum spre birou, vreo 25 de sutiene push-up, cu dantela scămoşată şi bretele mai mult gri decât colorate; sunt un gest de impudoare al fetei respective, o dovadă de prost-gust, o chestie de “moartea pasiunii”, nu mi se par absolut deloc sexy”, îmi spune un amic, bun cunoscător al modei şi gusturilor feminine, cu care am abordat subiectul. Tot el mi-a spus că afişarea sutienului (sau a unor părţi din sutien) în public i se pare un gest la fel de indiscret şi lipsit de delicateţe ca cel al fetelor care se machiază pe strada, rujându-se în ecranul-oglindă al telefonului. Prin definiţie, locurile publice sunt lipsite de intimitate, iar anumite gesturi ale noastre sunt de preferat să fie păstrate doar pentru spaţiul privat.

IRINA4În schimb, “dacă sutienul are o linie minimalistă, sofisticată şi mai ales când e vorba de o femeie cu bust adolescentin şi un sutien bine ales, discret, efectul e mai degrabă sexy, sic, plin de mister”, spune tot amicul respectiv. “Nu e o chestie pentru toată lumea; genul acesta de joc al seducţiei cere un anumit nivel de înţelegere stilistică.”

Aha, domnul a pus punctul pe I. Pentru că putem purta sutienul la vedere şi piesele vestimentare aferente dacă ştim cum. Aşadar…

IRINA5Cum purtăm aceste topuri ultra-decoltate şi cu ce fel de sutiene?

NU îmbrăcăm orice maieu supradimensionat, amplu sau orice top XXL, sub pretextul ca “e sexy când totul e la vedere”.
DA atunci când purtăm un decolteu elegant, care dezvăluie parţial şi/ sau cu discreţie o parte din corp. Spre exemplu: o rochie-furou din mătase, cu decolteu in V la spate; un top decupat adânc pe laterale; un tricou cu spatele aproape gol şi un decolteu drapat, în falduri.

IRINA7

NU ne punem problema să purtam un sutien banal, oarecare, drept piesa vestimentară de stradă.
DA putem opta pentru un sutien care nu arată a lenjerie intimă, ci mai curând a bustieră opacă, tubulară (mai ales când avem sânii mici). Sau alegem o bustieră bralette (cu cupe triunghiulare înalte, alungite) din dantelă sau bumbac, cu bretele late.

IRINA6

NU îi dezgustăm pe trecători cu o ţinuta construită din pantaloni ultra-scurţi şi un top super-decoltat sau colanţi sfâşiaţi şi sandale de stripperiţă.
DA unei ţinute echilibrate, cu “clasă”, chiar cu accente sobre. Spre exemplu: cu un pantalon palazzo sau boyfriend, cu un maieu basic alb şi şlapi Birkenstock; cu o salopetă din jeanşi cu pantalonul lung şi sandale romane; cu o rochie dreaptă şi lejeră, din tricot sau un material mătăsos, mat. Cu măsură în toate…

IRINA8NU ne îmbrăcăm la birou şi pe stradă ca la plajă sau ca în club.
DA avem discernământ în privinţa adâncimii decolteului sau decupajului din orice ţinută pe care o îmbrăcăm între 9-18, de luni până vineri.

NU când sutienul ne este cu o măsura mai mică, când nu ne cunoaştem circumferinţa corectă a bustului, când avem kilograme în plus – toate acestea rezulta într-un foarte inestetic “colăcel”. Sorry, girls, dar asta e cruda realitate…
DA când decupajul lateral este acoperit de un material transparent (voal, plasa) sau de benzi late, când banda laterală a sutienului este lată şi nu ne strânge.

NU alegem un sutien din voal pentru a-l purta cu un maieu sau top la fel de transparent sau, mai rău, fără să îl acoperim cu nimic. Nici atunci când avem cei frumoşi sâni din lume. Keep your nipples for the bedroom, please.
DA putem purta un sutien opac de culoare închisă (de preferat negru), dintr-un material dens şi mat (niciodată dantelă) pe sub un top din voal, mătase semi-transparentă, organza sau plasă.

Irina Markovits

(preluat de pe bologul autoarei: http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • CORNELIU MANDAL commented on August 28, 2015 Reply

    Sunt casatorit de 31 de ani si întotdeauna mi-a placut sa-mi DESCOPAR sotia,care este la fel de inalta,fuselata si aerodinamica ca pe data de 16 septembrie 1983 când am vazut-o prima data.Trebuie sa fie si fete-femei de COnSUMATIE ca si fete-femei de CLASA.DE fapt tinuta arata SERIOZITATEA fiecaruia,cu toate ca poti fi inselat usor,asa ca cine nu RISCA NU CASTIGA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *