HAINE vs. GARDEROBA: DIFERENTA de MENTALITATE

Peste câteva zile urmează să vorbesc unor femei pe o temă care mă fascinează. Cum devenim arhitectele şi creatoarele propriului stil? Cum manifestăm esenţa noastră personală către exterior, exprimând-o prin vestimentaţie şi garderobă? Cum trecem de la intenţie la decizie, de la haine la identitate stilistică?

I’m not going to spill the beans here, dar nu mă pot abţine să nu împărtăşesc cu voi o comparaţie şi o concluzie la care am ajuns aseară, tot gândindu-mă cum să abordez această discuţie.

IRINA 1

Pe vremuri (în urma cu mai bine de 50 de ani), femeile „cu stare” obişnuiau ca la începutul fiecărui sezon să îşi cumpere o întreagă garderobă: câteva rochii de zi şi de după-amiaza, poate 1-2 rochii de seară şi de cocktail, unul sau mai multe mantouri, cel puţin 3 taioare, un număr de bluze elegante, poate chiar pantaloni (în funcţie de perioada la care ne gândim), furouri, pijamale elegante… Un adevărat trusou. Toate piesele erau asortate cromatic, purtau semnătura stilistică a aceleiaşi croitorese sau a unui designer, exista între ele un laitmotiv care crea coeziune vestimentară.

Ce fac nu e să vă sugerez ca, de câte ori mergeţi la shopping, să vă întoarceți cu o întreagă garderobă! Însă vă invit ca, atunci când cumpăraţi o haină – orice haină sau accesoriu! – , să luaţi drept punct de reper întreaga voastră garderobă, nu doar haina cumparată separat.

IRINA2

Să vă explic… Imaginaţi-vă că v-aţi cumpărat un nou apartament şi a venit momentul utilării bucătăriei (sau sufrageriei, dormitorului, biroului, alegeţi ce cameră vreţi voi!). Înainte de începe orice demers şi a cumpăra prima farfurie, prima furculiță, frigiderul sau solnița, vă veți da timp de gândire. Veţi căuta întâi imagini cu bucătăria ideală. Vă veţi face un buget. Vă veţi trasa o listă a lucrurilor necesare, utile şi frumoase, cu care sa va mobilaţi şi utilaţi spaţiul. Pun pariu ca nu veţi intra întâi în IKEA pentru a cumpăra 14 tigăi, 3 seturi diferite de farfurii, 6 oale, 40 de spatule, 22 ceşti şi căni de cafea, plus 13 linguri, 13 furculiţe şi 13 cuţite, iar apoi să faceţi ravagii în Kitchen Shop sau Bamboo, cumpărând 6 blendere, 7 tirbuşoane, un set de tacâmuri din argint, 11 feţe de masă şi o tavă cu motive de Crăciun. Îmi imaginez, în schimb, ca veţi intră în aceste magazine cu o imagine clară a ce aveţi nevoie. Cu un plan. Cu capacitatea de a lua decizii raţionale şi rezonabile.

Pe cât de evident e exemplul (exagerat!) pe care vi l-am dat mai sus, nu aplicăm aceeaşi logică atunci când vine vorba de shoppingul de haine. Am întâlnit foarte puține femei care îşi cumpără haine având un plan – sau măcar o schiţă! – al nevoilor lor vestimentare şi stilistice. Excepţie fac cele care merg împreună cu mine la shopping, dar asta e alta poveste:). În cazul primelor, rezultatul acestor cumpărături sunt nenumărate perechi de pantaloni negri, de tricouri identice, de pantofi care nu apucă să fie purtați, de bluze cu etichete încă prinse de o cusătură… Dulapul lor nu conţine haine de care să aibă cu adevărat nevoie. Pentru că nu a existat un plan, o imagine de ansamblu, o minimă viziune – o mentalitate şi o perspectivă care să aibă drept punct central garderoba şi stilul!

Femeile ajung în această situaţie dintr-o varietate de motive. Tratăm shoppingul drept o forma de terapie, de eliberare a stresului, oboselii, plictiselii. Suntem impulsive. Nu știm ce ni se potrivește şi considerăm că principalul şi singurul criteriu de achiziție este a găsi plăcută/ atrăgătoare/ drăguţă haină în chestiune. Drept urmare, dulapul este o sumă de greşeli, de achiziţii „safe” sau de cumpărături de impuls. Intenția de a construi o garderobă există, dar execuţia e defectuoasă, cum ar spune un manager.

Revin la invitația pe care v-am lansat-o la început. Faceţi cumpărături şi gândiți-vă stilul având drept punct de reper întreaga voastră garderobă. O garderobă ar trebui să fie o grupare coerentă, coezivă a vestimentaţiei pe care o deţineţi, nu un munte de cârpe colorate.

600-02200699 © Peter Reali Model Release: No Property Release: Yes Interior of Messy Closet

600-02200699
© Peter Reali
Model Release: No
Property Release: Yes
Interior of Messy Closet

 

Așa cum nu ați cumpăra o tigaie în plus doar pentru ca o vedeți în magazin, e simpatică (asta în cazul în care există tigăi simpatice!), e noua, diferită de cele de acasă şi la un preţ rezonabil, la fel puteţi lua decizia de a vă dezvăţa să luaţi acasă orice piesa vestimentară pe care va cade privirea.

Triaţi-vă frecvent garderoba şi creați-vă ținute noi, săptămânal sau lunar – sau chemaţi-mă pe mine să vă ajut. Daca sunteți cititoare cu vechime ale blogului meu, deja știți că o parte importantă a muncii sunt sesiunile de Outfit Creation & Styling. Timp de două sau trei ore construim ţinute, vedem ce funcționează stilistic şi ce lipsește, includem cât mai multe piese din DULAP în GARDEROBA – simţiţi diferenţa dintre cele două, nu-i aşa? Vorba unei cliente devenită prietenă: it’s time well spent, lady!

IRINA4

Închei aici, lăsându-vă cu aceasta temă de gândire. Cea mai deșteaptă metodă de a vă organiza dulapul, a va controla tiparele de shopping şi mai ales de a vă croi propriul stil este să gândiţi la haine din perspectiva garderobei. Credeţi că acum o faceţi?

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

Irina Markovits

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *