Pe strada Avram Iancu se află un ansamblu arhitectural unic în Cluj, alcătuit din: o clădire în formă de U, cu latura orizontală la stradă, o curte pavată, în formă de T, o clădire având plan rectangular şi o curte în terase, prevăzută cu pavaj, paviment cauciucat, foişor şi teren de sport cu iarbă sintetică. Deci, un loc unde orice părinte aş dori să-şi dea copilul să înveţe. Atunci, de ce e nevoie de informaţii care să creeze confuzii?
În toamna anului 2012, se anunţa, pe site-ul Mediafax (http://www.mediafax.ro/social/cluj-mitropolitul-andrei-a-inaugurat-prima-scoala-confesionala-din-judet-unde-vor-invata-75-de-elevi-10076739) şi nu numai, înfiinţarea Colegiului Naţional Ortodox, la festivitate fiind prezent şi ÎPS Andrei Andreicuţ. Tot acolo se preciza şi cine e directorul acestui colegiu. Curios din fire, am căutat, pentru început, site-ul oficial al acestui colegiu despre care se spunea că va fi model pentru alte instituţii similare. Nu l-am găsit. Văd, însă, o pagină publică de Facebook a cărei denumire include numele colegiului.
O consult şi observ unele aspecte care îmi ridică unele semne de întrebare. Dau o „googlare” cu numele directorului acelui colegiu şi aflu că domnia sa e director al Seminarului Teologic Ortodox. Consultând secţiunea aferentă bazei materiale a site-ului Seminarului Teologic Ortodox (http://stocluj.ro/acasa/despre/baza-materiala/) aflu că (citez) Seminarul Teologic Ortodox Cluj Napoca își are administrația în clădirea din Piața Avram Iancu Nr. 18, unde sunt și clasele de liceu. Clasele de gimnaziu, „Școala gimnazială Sf. Ecaterina, clasele V-VIII” sunt situate pe str.Meseriilor nr.20, iar clasele primare „Colegiul Național Ortodox”, cum este cunoscut în oraș, pe str.Avram Iancu nr.8. Termenul de Colegiu – deşi nu este definit clar – implică existenţa claselor secundare. Mai exact, a celor liceale. De exemplu: Colegiul Naţional George Bariţiu, Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Colegiul Naţional George Coşbuc. Toate au şi clase de liceu. Ştiind că reţeaua şcolară se organizează anual de către autorităţile locale, cu acceptul ISJ-urilor, caut hotărârile de consiliu local care să certifice existenţa acestui colegiu. Nu găsesc niciuna. Nici Colegiul Naţional Ortodox, nici Şcoala Gimnazială Ortodoxă Sf. Ecaterina nu funcţionează nici ca unităţi ordonatoare de credite (adică de sine stătătoare), nici ca unităţi subordonate (structuri). Să fie considerate „secţii” şi, atunci, să nu fie nevoie de HCL pentru ca acestea să funcţioneze cu aceste denumiri? Mă duc în recunoaştere. La „Şcoala Gimnazială Ortodoxă”, denumirea inscripţionată pe firmă de „Seminarul Teologic Ortodox. Clasele V-VIII”, dar, la Colegiul Naţional Ortodox, denumirea respectivă este trecută pe peretele dinspre curtea din faţă al clădirii din spate. Ca şi cum, aceasta ar trebui să fie văzută doar de „cine trebuie”. Pe clădirea din faţă, abia de câteva luni, a apărut o tablă – vizibilă destul de greu – pe care scrie „Seminarul Teologic Ortodox Clasele pregătitoare – a IV-a”. Până atunci…nimic. Doar steagul care arăta că acolo e, totuşi, o instituţie.
Deşi concurenţa „şcolilor de centru” este mare, nu cred că o instituţie de învăţământ confesional trebuie să recurgă la inducerea în eroare (promisiunea unui colegiu) a părinţilor, pentru a „fura startul”.
Ioan V. Popa