Bluzoane de inspirație militară, pulovere fine şi helănci în nuanțe de vișiniu si roșu cărămiziu, blănuri artificiale funky, pantaloni largi – sunt doar câteva dintre piesele care v-ar putea actualiza garderoba hibernală. Alese cu atenţie, le veţi purta sezoane de-a rândul. Mai jos, un scurt tur de orizont a ceea ce aţi putea trece pe listele voastre de shopping din perioada următoare…pentru că sunt în trendul iernii 2016.
Un pulover sau o helancă fin tricotată
După ce mult timp a jucat roluri secundare stilistic şi a fost considerată, pe rând, „potrivită tocilarelor” şi „demodată”, în iarna asta helanca capătă un aer nobil. Se impune ca piesa esenţială pentru orice stil aţi vrea să abordaţi în 2016. Trebuie spus ca, având în vedere caracterul ei mulat, helanca nu are egal când vine vorba de căutarea unui tricotaj care sa alunece în betelia unei fuste cu talie înaltă sau a unui pantalon modern. Imaginaţi-vă ca un astfel de pulover va da o alură suav-şaptezecista când o combinaţi cu un blazer din stofa, idem atunci când o purtaţi pe sub o cămaşa masculinizata, descheiata adânc şi pantaloni cadrilaţi.
În practică, vă recomand să aveţi grija sa o purtaţi cu guler nerulat, sa nu o alegeţi prea subţire, din fibre artificiale ieftine sau în culori banale (bej!), să vă purtaţi părul ridicat într-o coadă de cal sau un coc neglijent.
O geaca bomber
Mai călduroasă decât una din denim şi mult mai uşoară decât un cojoc subţire sau o pea-coat din stofa, geacă bomber matlasată face parte din piesele de inspiraţie militărească (ok, aviatica!) foarte în vogă ale acestui sezon. Pentru a avea o piesă longevivă, vă recomand sa căutaţi un model în nuanţe clasice – kaki, bleumarin, negru – şi să le evitaţi pe cele prea „du jour” (imprimeuri digitale sau florale stridente, broderii si desene de inspiraţie folk), vor ieşi rapid din modă.
In practica, căutaţi să o asortaţi cu o jupă midi plisată, o rochie fluida în stilul anilor ’70 sau cu un pantalon lung si evazat. De data asta, nu faceţi alegerea by default a jeanşilor evazaţi.
Un pantalon larg
Drept si lejer pe pulpe, larg şi/ sau evazat de la genunchi pana la manşeta, pantalonul sezonului profita de volumetriile tipice perioadei ’70 si devine o piesa evident oversized, alăturându-se puloverele maxi, rochiilor largi si paltoanelor ovoidale. Cele înalte şi suple vor putea purta fără probleme atât versiunea maxi (pana în pământ) cât şi pe cea 7/8 a pantalonului larg. În schimb, femeile de înălţime medie vor avea probleme de siguranţă a mersului pe stradă când vor opta pentru lungimile ale căror tivuri ating cu generozitate caldarâmul; tocurile stiletto şi nu numai se agaţă (prea) uşor în manşetele lor
În practica, faceţi-va curaj să încercaţi un pantalon din stofa cu imprimeu Prince of Walles/ Prince de Galles sau houndstooth/ pied-de-poule, deşi ar fi mai sigur să optaţi pentru un model cuminte, bleumarin. Recomandarea mea este sa probaţi un model cu pense sau cu nasturi laterali si talie înaltă, dar şi unul „la dungă”.
Din punct de vedere al asocierilor stilistice, e de preferat sa combinati pantalonul larg cu topuri ajustate pe corp si cu aluri androgine (o helanca fina, un pulover subţire drept, o cămaşă uşor ajustată, o vestă), iar deasupra sa purtaţi fie o jachetă scurtă din stofă, fie un mantou până la jumătatea gambei. În mod evident, purtaŢi-i cu tocuri groase; dacă sunteţi foarte înalte, ei merg de minune cu tenişi din piele sau pantofi oxford.
O piesă roşie sau vişinie
Culoare-vedeta a anului trecut, vişiniul continuă să marşeze puternic şi să facă front comun cu roşul. Fiecare dintre ele poate crea compoziţii cromatice plăcute şi creative. Spre exemplu, un pulover roşu ca macul se va conjuga splendid cu o pereche de pantaloni largi într-o nuanţă de ciocolatiu, o rochie color-block poate alătura vişiniul şi bleul azuriu, în timp ce o bluză violet ăi nişte pantalonii roşu cărămiziu se „parteneriază” în colecţia Gucci.
În practică, utilizaţi şi abuzaţi de aceste două nuanţe, în cât mai multe combinaţii. O bluză roşie alături de un pantalon din catifea roz trandafiriu vor avea un impact vizual extraordinar, la fel cum o helancă vişinie va crea o ţinută rafinată când este combinată cu un pantalon gri şi completată de un mantou în carouri. În sfârşit, putem înlocui albul din trioul albastru-alb-roşu cu bej camel sau roz pal şi vom asocia un cardigan roşu tomată cu o rochie liliachie.
O rochie în stilul anilor ’70
Nu contează cum o alegeţi: poate fi monocromă, cu imprimeu floral sau paisley. Ideea e că rochia-vedetă a iernii 2016 îşi revendică ADN-ul perioadei seventies. Este boemă, romantică, fluidă, vaporoasă, maxi şi chiar oversize. Exista şi versiuni mai uşor purtabile, de zi (nu doar de weekend), atunci când lungimea se opreşte imediat sub genunchi, faldurile sunt înlocuite cu pliseuri cuminţi, iar transparenţele sunt îmblânzite de o dublură, un furou sau de folosirea unui material semi-opac.
În practică, vă recomand să vă alegeţi o rochie de lungime midi şi cu talia marcată. Purtaţi-o cu cizme înalte, cu botine cu toc gros sau chiar cu cizme peste genunchi. Deasupra ei purtaţi o vesta oversize, un mantou larg sau un cardigan gros.
Dacă nici una dintre aceste variante nu va încântă sau dacă deja le-aţi bifat în cursul tururilor de shopping din ultimele luni, atunci căutaţi:
… un cojoc cu croială modernă
… o pălărie cu boruri mari
… o rochie-pulover gri sau roşie
… o pereche de culottes din piele
… un mantou milităresc, bleumarin sau kaki
… o fusta din piele
… un pantalon larg din catifea
… un pulover portocaliu, pe care să îl purtaţi cu piese bleu sau bej camel
… O rochie vişinie
… o pereche de mănuşi lungi, pe care să le purtaţi cu un pardesiu cu mâneci trei-sferturi
… o pereche de cizme peste genunchi, pe care să le purtaţi cu o fustă petrecuta, cu o rochie pulover sau o fusta mini.
Fotografii: pinterest.com
(preluare de pe blogul autoarei: http://www.stylediary.ro/wordpress)