S-a stins o pată vie de culoare – Medi Wechsler Dinu

În zorii zilei de 18 iulie 2016 Medi Wechsler Dinu a trecut la cele veşnice, după 107 ani de viaţă exemplară, ca om şi ca artist de elită al Românei. Cuvintele sunt prea puţine şi prea sărace pentru a exprima dimensiunea acestei pierderi. Multă vreme, până în anul 2001, Medi Wechsler Dinu a fost aproape o necunoscută, tănuind odată cu propria-i fiinţă, o operă remarcabilă.

După expziţia de grup „Seniori ai picturii româneşti contemporane” creaţia sa a ieşit la lumină ca o adevărată revelaţie, în numeroase expoziţii personale deschise în Bucureşti şi în alte oraşe importante ale ţării. Iubitorii de pictură, criticii de artă, jurnaliştii şi toţi cei care au interacţionat într-un fel sau altul cu Medi Wechsler Dinu au avut surpriza să descopere, la vârsta senectuţii, nu doar o artistă remarcabilă, ci mai mult decât atât, un om de excepţională calitate care a iradiat înţelepciune, generozitate, blândeţe şi iubire necondiţionată faţă semeni.

Luiza medi_wechsler_dinu-04

Medi Wechsler Dinu a fost şi va rămâne un Om frumos şi un artist de referinţă al acestei ţări. Acum a plecat să se adauge neamului său mai înainte adormit, ducând odată cu ea un fragment de istorie trăită între epoca interbelică şi al doilea deceniu al secolului XXI. Dumnezeu s-o odihnească în pace, printre aleşii Săi!

Artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Medi Wechsler Dinu s-a născut pe 22 decembrie 1908/4 ianuarie 1909, la Brezoi, judeţul Vâlcea

Absolventă a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti în 1932, la clasa maeştrilor Jean Al. Steriadi şi Ipolit Strâmbulescu. Urmează în paralel cursuri la Facultatea de Matematică, cu Dan Barbilian şi la Facultatea de Filosofie, cu Nae Ionescu şi Dimitrie Gusti.

Luiza medidPrietenă cu familia lui Victor Brauner şi căsătorită cu poetul avangardist Ştefan Roll a trăit în ambianţa avangardei româneşti, i-a cunoscut pe majoritatea scriitorilor şi a artiştilor epocii care au aparţinut acestui curent, dar din punct de vedere al creaţiei proprii, Medi Wechsler Dinu a rămâne un spirit clasic. Debutează în 1932 la Salonul Oficial de Alb şi Negru. În perioada anilor 1934 -1939 pictează la Balcic. Expune aici, în 1939, în cadrul unei expoziţii de grup a pictorilor interbelici, organizată de Octavian Moşescu. În 1937 face o călătorie de lucru în Grecia, iar la revenirea în ţară deschide o expoziţie personală cu lucrările realizate, la Sala Mozart din Bucureşti.

În perioada 1940 – 1986 călătoreşte şi lucrează peisaje, naturi statice şi portrete în România (la Mangalia, Vişeul de Jos, Jurilofca, Medgidia, Sinaia, Cozieni, Brezoi, Priboaia, Păscoaia, Văratic, Vatra Moldoviţei, Siret, Piatra Neamţ, Iaşi, Fălticeni, Izvorul Mureşului, Sibiu, Deva, Abrud, Câmpeni, Valea Vinului, Telega, Târgovişte, Constanţa, 2 Mai, Hârşova, Măcin, Rucăr, Delta Dunării, Tulcea), precum şi în Bulgaria (Sofia, Plovdiv, Tîrnovo, Arbanasi, Sozopol) şi Franţa (Paris).

Luiza medi-w-dinu-2

În 2003, după o lungă absenţă, revine în viaţa artistică prin participare la expoziţia „Seniori ai picturii româneşti contemporane”, deschisă la Galeria Apollo din Bucureşti, în cadrul Programului „Restituiri”, iniţiat şi coordonat de Fundaţia HAR.

 

Expoziţii personale

A avut numeroase expoziţii personale la :Sala Mozart, Bucureşti (1937), Bucureşti (1954), Muzeul de Artă din Constanţa (2008), Muzeul de Artă din Tulcea (2008), Fundaţia Naţională pentru Ştiinţe şi Artă a Academiei Române, expoziţie retrospectivă, cu ocazia centenarului artistei (2009), Galeria „Anticariat – Curtea veche” din Bucureşti, expoziţia „Medi, tu nu faci Grecia…”, însoţită de lansarea albumului monografic Medi Wechsler Dinu, de Luiza Barcan (2010), Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea (2010), Protopopiatul oraşului Râşnov, în cadrul Festivalului de film istoric, expoziţia „Peisaje din inima Reginei” (2010), Galeria Irecson din Bucureşti, expoziţia „Nostalgii” (2012), Jockey Club, Bucureşti (2012), Galeria Simeza, Bucureşti, expoziţia „O contemporană interbelică” (2013), Muzeul Comunităţii Evreieşti din România, Bucureşti (2013), Primăria Oraşului Brezoi, împreună cu Angela Tomaselli şi Gheorghe Surdu (2013), Expoziţie aniversară la împlinirea vârstei de 107 ani la Conceptual Gallery din Bucureşti (decembrie 2015), expoziţia „Vârstele picturii” la Centrul Cultural „Casa Artelor”, Bucureşti (martie 2016), miniexpoziţie la Art Safary, ediţia 2016   .

 

Peisaj din Sulina

Peisaj din Sulina

Premii şi distincţii

Premiul Opera omnia „Victor Brauner” al Fundaţiei „Niramart” din Spania (2010) Primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea (2010).E declarată „Omul zilei” de către ziarul „Jurnalul naţional”, pe 5 august 2010 . Premiul de Excelenţă la Salonul Arte în Bucureşti (2012).Primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Brezoi (2013)

Pe 4 februarie 2006, la TVR Cultural este difuzat filmul documentar „O artistă uitată – Medi Dinu”, realizat de Luiza Barcan. Filmul va fi proiectat la Sala „Elvira Popesco” a Institutului  Francez din Bucureşti pe 5 martie 2006, în cadrul „Festival Films de Femmes”În numărul 247 (1047) / 20 februarie – 8 martie 2006, apare în revista „Realitatea evreiască” articolul „O revelaţie numită Medi Dinu”, semnat de Sanda Faur, în cadrul rubricii „Teleobiectiv”

Pe 5 mai 2008, în revista „Actualitatea evreiască”, nr. 294-295 este publicat interviul intitulat „Medi Dinu – O mare Doamnă care a străbătut veacul”, semnat de Avram Croitoru.În 2009 Sandrino Gavriloaia realizează documentarul „Un veac de seninătate sau Amintirile unei pictoriţe cuminţi”, difuzat pe TVR Cultural.În 2010 editura Ars Docendi publică albumul monografic „Medi Wechsler Dinu” de Luiza Barcan.

Lucrările ei se găsesc la Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul de Artă din Tulcea, Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, colecţia Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, colecţia Memorialului Eminescu din Ipoteşti, colecţii  particulare din România, Bulgaria, Franţa, Israel, SUA.

Luiza Barcan

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *