Amintiri despre soţii Rosenfeld – medicii evrei din Gheorgheni

În perioada interbelică la Gheorgheni erau doi medici evrei, Endre și Jolán Rosenfeld. S-au stabilit în oraș după obținerea diplomelor – el medic internist, ea stomatolog. Erau deosebit de apreciați – ceea ce se vedea şi prin pacientura mereu crescândă. După câțiva ani de stat cu chirie în mijlocul orașului, și-au construit o casă cu etaj, parterul fiind dedicat locuinței, iar etajul cabinetelor medicale, ale asistentelor precum și sălii de așteptare, mereu plină.

Curând familia s-a lărgit cu doi copii – două fetițe: Lidia şi Anikó – prima dovedindu-se o elevă deosebit de harnică, cea de a doua mai zburdalnică, mai puțin dedicată învățăturii. De educaţia fetelor se ocupa o guvernantă nemţoaică, o Freulein. Familia ducea un trai frumos, lipsit de griji. Pentru asigurarea unui viitor fetei mai mici, Anikó, pe care nu o prea interesa învățătura, au construit o pensiune mare la Lacul Ghilcoş (Roşu), care se numea Siesta, avea terasă la fiecare cameră, cu vedere spre uriașa stâncă Țohard. Numai că a venit războiul, cedarea părții de Nord a Ardealului către Ungaria, inclusiv bietul nostru Lac Ghilcoş. Cheile Bicazului au devenit frontieră…gata cu turismul, războiul era din ce în ce mai amenințător.

Evi Szmuk şi Lidia Rosenfeld în anii adolescenţei

Evi Szmuk şi Lidia Rosenfeld în anii adolescenţei

Lidi, fetița mai mare a familiei a plecat la Cluj pentru a se înscrie în clasa a V-a de la Liceul Evreiesc înfiinţat acolo pentru numeroșii elevi evrei care se pomeneau excluși din liceele devenite peste noapte ungurești. După cele patru clase de  liceu, a urmat studii la Budapesta, la Notre Dame până în fatidica zi de 19 martie 1944 – ziua ocupării Ungariei de către tancurile germane – ceea ce a însemnat o catastrofă pentru populația evreiască de acolo. Prietenele mele din Gheorgheni care lucrau au învățau în capitală s-au grăbit acasă, la părinți. În afară de mine….- ce fac cu bacalaureatul ?! cum să plec ?! Ziua următoare era deja clar ce însemna ocupația germană…Cu valiza m-am prezentat la Gara de Est. Unde plecați? În Ardeal nu se poate….Aflăm de la vecinii mătușii că Radio Londra a anunțat bombardarea podului de peste Tisa. Asta era deci. Am rămas la mătușa şi a urmat o aventură pe care am relatat-o în mai multe episoade publicate în Baabel. Dar Lidi, împreună cu alte fete, au ajuns acasă. După doar câteva săptămâni aveau să fie deportate la Auschwitz, alături de întreaga populaţie evreiască a oraşului. Părinţii medici au fost îmbarcaţi în ultimul transport.  Majoritatea covârşitoare a evreimii din Gheorgheni a pierit în lagărele naziste…Iar eu, la peste 92 de ani ai mei, nu încetez să le deplâng cumplita soartă…

Evi Szmuk si Lidia Vago în curtea şcolii din Gheorgheni unde fusese instalat ghetoul în mai 1944

Evi Szmuk si Lidia Vago în curtea şcolii din Gheorgheni unde fusese instalat ghetoul în mai 1944. Fotografie din anii 1990

Ajunse în lagăr, Lidi și Anikó au avut şansa să fie repartizate într-o fabrică de scule unde au muncit din greu, au îndurat umilinţe, foame şi frig, dar au scăpat cu viaţă. Părinţii lor, însă, soţii Rosenberg, medicii din Gheorgheni, nu au supravieţuit…

evi-szmuk-vago-bela-lidia-eva-1947-cluj

Evi Szmuk, Lidia şi Bela Vago, la Cluj, după război

Lidi s-a măritat cu dragostea ei de totdeauna, Bela Vago, a absolvit facultatea la Cluj devenind cadru didactic, ca apoi să plece în Israel unde a fost profesoară de engleză la un liceu. Anikó a ajuns tot în Israel şi la bătrâneţe s-a mutat la Petach Tikwa să fie aproape de Lidi și familia acesteia. Amândouă au rămas prietenele mele de suflet….

Lidia Vago (Rosenfeld) în curtea casei familiale, din Gheorgheni

Lidia Vago (Rosenfeld) în curtea fostei case familiale, din Gheorgheni. Foto în anii 1990

După război, la Gheorgheni au mai fost câţiva medic evrei: Dr Ladislau Hermann , chirurg ,fostul director al spitalului Gheorgheni dupa razboi şi  Dr. Emil  Siegler, medic pediatru şi directorul spitalului de boli molipsitoare din Gheorgheni

Lidia Vago (Rosenfeld) Evi Szmuk şi doctorul Friedmann cu soţia, la Gheorgheni

Lidia Vago (Rosenfeld), Evi Szmuk şi doctorul Ladislau Herman cu soţia, la Gheorgheni. Foto din anii 1990

Acum vreo douăzeci de ani am fost la Gheorgheni cu Lidia Rosenfeld (Vago) şi mare ne-a fost uimirea când, vizitând spitalul, am găsit expuse pe perete portretele medicilor de odinioară Endre şi Jolán Rosenfeld!

 

Portrelele medicilor Endre şi Jolán Rosenfeld expuse la spitalul din Gheorgheni

Portrelele medicilor Endre şi Jolán Rosenfeld expuse la spitalul din Gheorgheni

Doctorul Hermann  a funcţionat în oraşul meu natal până la pensionare. Acum câţiva ani s-a săvârşit din viaţă şi el… De-acum medicii evrei din Gheorgheni mai există doar în amintiri.

Evi Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • MIRIAM HAIM commented on November 8, 2016 Reply

    Fiind de origine din Gheorgheni si nascuta dupa razboi ma impresionat mult articolul asta.Am auzit si eu de la mama despre familia Rosenfeld si sunt chiar in legatura cu Lidia care este prietena mamei mele. Ne-am dat seama ca s-a ignorat numele medicilor : Dr Hermann Ladislau, chirurg ,fostul director al spitalului Gheorgheni dupa razboi si Dr Siegler Emil, medic pediatru si directorul spitalului de boli molipsitoare din Gheorgheni. Numele doctorului pe fotografia penultima din articol este gresit . In fotografie apare dr Hermann Ladislau cu sotia.
    Impreuna cu Lidia Vago va rugam sa compectati articolul cu numele celor doi medici si sa corectati numele medicului sub fotografie.
    Va multumin , cu multa apreciere Miriam Haim si Lidia Vago

    • Andrea Ghiţă commented on November 8, 2016 Reply

      Multumim pentru observaţii, am operat corecturile

  • Andrea Ghiţă commented on November 3, 2016 Reply

    II multumesc Evei Szmuk pentru acest articol care evoca familia Rosenfeld despre care am aflat şi eu din poveştile Mamei. Mă bucur că oraşul Gheorgheni, nu a uitat de ei, nu i-a ignorat ca în urmă cu 72 de ani când au fost trimişi pe drumul fără întoarcere al lagărelor naziste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *