Reducerile din ianuarie 2017: manual de utilizare

Dăm iama printre umeraşe şi maldăre de haine soldate? Sau rămânem raţionale, ne păstrăm sângele rece, alegem doar ce rezonează cu restul garderobei noastre şi are potenţial stilistic în următoarele sezoane? Eu optez pentru cea de-a doua variantă.

La fel ca în fiecare an, vă recomand ca în capul listei de shopping să vă treceţi – în cazul în care nu le aveti deja în garderobă sau dacă este nevoie să le înlocuiţi/ actualizaţi – câteva piese-cheie de calitate: cele pe care se construieşte stilul vostru şi fac parte din ADN-ul vostru, cele pe care le veţi purta des şi pe baza cărora ştiţi că veţi face nenumărate ţinute. Abia după ce acestea sunt bifate, inspiraţi-vă din tendinţele primăverii şi purcedeţi la cumpărarea câtorva lucruri (haine, accesorii, încălţăminte şamd) care vă fac inima să palpite, garderoba să se „umfle” de un suflu nou, iar ţinutele să capete acel je-ne-sais-quoi.

Lista de shopping din acest ianuarie cuprinde…

O rochie sau o fustă cu buline

Dacă în vara trecută eram toate leşinate după carourile Vichy, a venit rândul bulinelor albe pe fond negru să iasa din tiparul clasic şi să flirteze cu noţiunea de must have. De la cele microscopice la cele de dimensiunea unei pastile, simpaticele buline sunt presărate pe rochii, pe fuste din tulle, deseori chiar pe bluze şi pulovere. Ne vor evoca o idilă în stil italian sau o romanţă în ritmuri rock. Aşadar da, vor fi la modă în primăvara lui 2017, căutaţi-le în preumblările voastre prin magazine pentru a fi cu un pas inaintea colecţiilor de primăvară.

Din punct de vedere al stylingului, vom purta piesele cu buline asortate cu pantofi escarpin strălucitori (fie metalizaţi, fie cu aspect bijoux-glitter), cu bascheţi albi sau cu sandale cu tocuri fine.

O geacş în stil athleisure

Este dovada supremă a ascensiunii irezistibile, a tornadei de neoprit a noţiunii de „athleisure” în sânul modei. În sfârşit, piesele sportswear ale sezonului următor vor frapa prin dispariţia elementelor sexy, carnale. Trendul este perfect ilustrat prin mutaţia gecilor parka, transformate din simple piese casual, în elemente viu colorate, fluide, uneori cu imprimeuri grafice. Pe ele le vom purta cu acelaşi aplomb cu care am îmbrăca un blazer elegant, un kimono exotic sau o rochie-trench.

În practică, vom opta pentru o geacă midi din fâş, cu croială sport sau pentru o parka lungă, într-o culoare puternică, pe care le vom asorta unor piese din afara universului sportswear. Scopul este de a evita look-ul „am uitat să mă schimb după ora de spinning”…
O rochie cu imprimeu floral dens

Debarasat de conotaţia ultra-girly, imprimeul floral – ieri inspirat de anii ’90, astăzi din decada seventies – este mai prezent ca oricând în colecţii, magazine, garderobe. Dens – aproape de punctul indigestiei vizuale –, floralul se declină acum pe rochii învolburate şi învolănate din voal sau chiar în deux-pieces-uri (pantalon+tunica), asumându-și dimensiunea aspectului tip tapiţerie.

In practică este foarte probabil ca această avalanşă de motive florale să nu fie îmbrăţişată în ţinute  total loo, din cap până în picioare, ci să fie preluată sub forma unui „tratament” stilistic moderat: o rochie puternic înflorată, îmblânzită de contactul cu piese monocrome, simple.
O salopetă combinezon

Devenit cvasi-clasic datorită tendinţelor din ultimii doi ani, salopeta va fi în continuare o piesa râvnită. Chiar dacă modelele elegante vor putea înlocui, fără probleme, o rochie de cocktail sau un taior ireproşabil croit, variantele de zi (sport sau smart casual) care amintesc de combinezoanele purtate de piloţii Formula 1 vor fi cele pe care ar trebui să le căutaţi.

În magazine căutăm o salopetă ai cărui pantaloni au o amploare relativ generoasă (poate cu o croiala carrot sau peg leg?) şi pe care o vom purta cu o curea în talie şi cu tivul rulat.
Un halat pentru stradă

Deseori rafinate, întotdeauna comode, halatele din mătase sau satin – da, cele pe care bunicile noastre franţuzite le numeau robes de chambres sau peignoirs – au hotărât să mai vadă o dată lumina reflectoarelor… şi a zilei. Să nu vă miraţi dacă la primăvară vă veţi încrucişa pe stradă cu femei purtând astfel de halate mătăsoase. Este un dress code care, contrar aparenţelor, nu semnalizează o profundă lipsă de somn, ci o decizie stilistică inspirata de colecţiile Lanvin, Haider Ackerman sau Burberry.

Bun, sigur că îmbrăcând un halat pentru stradă nu vizăm o apariţie seducătoare în lenjerie de budoar, ci căutăm un echilibru, o ţinută masculinizată şi lejera de zi. Putem căuta un adevărat halat din mătase, cu condiţia să fie croit dintr-un material fluid, de calitate, cu un imprimeu care să îi ofere acea dimensiune prêt-à-porter. Îl purtăm deschis sau încins în talie cu o curea fină.

Dacă aceste recomandări de shopping nu vă inspiră, alte posibilităţi pentru căutările voastre în perioada reducerilor sunt:

– un trench intr-o culoare de sezon
– o piesă galbena, roz sau verde
– o rochie retro
– o pereche de pantofi simpli, cu toc înalt, şi cu finis glitter
– o cămaşă bărbătească XXL sau o rochie cu volum extrem
– un pulover cu decolteu la baza gatului şi fără mâneci, foarte seventies

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *