Cartea de bucate a mamei mele, Irina Szmuk, despre care am scris de multe ori iar cititoarele din generația mea o cunosc, a fost întotdeauna o inspirație pentru mine chiar și în zilele noastre când la modă este ”noua bucătărie” (cu trei fire de salată pe farfurie, o felie de roșie, o pată de sos ca să arate bine și eventual o felie de ceva). Ea vroia să dea rețete cu ingrediente obișnuite și care se prepară ușor. Sigur că ținea cont și de ”oferta pieții”, de perioada neagră în care carnea era o raritate, de aceea figurează și rețeta chiftelelor din parizer. Astăzi, putem renunța la ea sau nu. Poate odată vine un musafir pe nepusă masă, acasă nu avem decât parizer (din experiența altora din perioada ”întunecată” am auzit că se puteau găti tocături și din alte mezeluri care se găseau în magazine). Parcă sub formă de chfitele calde arată mai bine decât dacă îl servim ca atare, feliat.
Fileuri din carne tocată
Ingrediente: ½ kg. carne macră de vită, 2 dl. lapte, sare, piper, făină, ulei
Tocăm de două ori carnea, o amestecăm cu lapte, sare, piper și după trei ceasuri până
carnea a absorbit laptele, cu mâinile pline de făină formăm fileuri pe care le prăjim
în ulei fierbinte.
Chiftele din parizer
Ingrediente: 250g parizer, 2 chifle, 200g lapte, sare, piper, un ou, pesmet și ulei
Tocăm parizerul și chiflele stoarse de lapte, adăugăm sare, piper și un ou. Formăm
chiftelele, le tăvălim în pesmet și le prăjim în ulei încins până devin trandafirii.
Supă de cașcaval
Ingrediente: zarzavat de supă (fără ceapă), 3 linguri ulei,
paste făinoase, o legătură pătrunjel, 3 linguri pline de cașcaval ras
Înăbușim zarzavatul în ulei, adăugăm apă și, lăsăm să fiarbă încet. Când zarzavatul
și pastele au fiert adăugăm sarea după gust. La servire adăugăm pătrunjelul și cașcavalul.
Eva Szmuk
One Comment
Nekem megvan ez a szakacskonyv. Kituno, meg most is gyakran fozok belole.
Traducere
Eu am acasa aceasta carte de bucate si mai gatesc si acum din ea