De ce nu-mi mai cumpăr haine noi, înaintea unui mare eveniment

Săptămâna asta mă pregătesc pentru un workshop de stil personal urmat de un interviu şi o sesiune foto, apoi mă îndrept spre Brașov pentru un curs de 2 zile de instruire a angajaților din retail fashion şi mă reîntorc acasă pentru petrecerea de botez a băiețelului celei mai bune prietene.

Una peste alta, fac bagaje şi îmi construiesc ținute pentru 6-7 zile cu evenimente total diferite, ca moment al zilei, prezenţă, audienţă, nivel de eleganţă. Voi întâlni persoane noi, voi intra în rol de „profesoara” şi de invitat, voi păşi în faţa unei camere de filmat şi foarte posibil voi posta mult pe Instagram.

Cu ani în urmă, în astfel de momente simţeam că am neapărată nevoie de shopping, de o haină nou-nouţă; cele din garderobă păreau că nu se ridică la înălţimea situaţiei, sau parcă le purtasem pe toate prea des…

Exista întotdeauna un soi de anxietate înaintea unei conferințe, a unei vacanţe speciale, a unei petreceri, a unei întâlniri cu un client important. Ai simţit-o vreodată? Caruselul acela al vocilor interioare care îţi spun că va exista un fel de competiție ascunsă pentru premiul „Cea Mai Bine Îmbrăcată”. Acelea sunt contextele când o bluză nouă devine mantia noastră de super-eroine, când o pereche noua de pantofi ne inundă cu endorfine de bună-dispoziţie, când o rochie abia cumpărată pare să ne facă mai frumoase, mai realizate, mai puternice decât celelalte 20 de rochii pe care le avem acasă, agăţate în dulap.

Evident, ca stilist, cred cu tărie în puterea hainelor şi vorbesc despre cât de important e să îmbrăcăm haine care ne potenţează (sau ne aduc) starea de bine.

Însă ce spun astăzi este că, mai ales în astfel de momente – când emoţiile devin mai puternice decât raţiunea -, putem să luptăm împotriva dorinţei de a îmbrăca musai ceva nou!

Împotriva ideii ca ceva nou-cumpărat e mai bun decât ceva deja-purtat. Împotriva gândului că a avea mai mult înseamnă (că ne va fi) mai bine.

Evident, dacă te aşteaptă un eveniment special sau ultra-elegant şi cu adevărat nu ai în garderobă o ţinută potrivită, mergi şi cumpără-ţi ceva! E important să te simţi frumoasă, elegantă, pusă la punct. Un exterior de care eşti încântată îţi va da un altfel de elan, un impuls de a păşi şi zâmbi diferit; acea putere dată de aspectul tău îţi va sublinia încrederea în tine (deşi nu ţi-o va crea, dacă nu o trăieşti deja!), iar siguranţa căpătată îţi va permite să abordezi un posibil mentor în business, sa priveşti pe cineva drept în ochi, să ai vocea mai sigură pe o scenă, să te laşi mai des fotografiată.

Însă…

Înainte de orice, oferă-ţi timp să îţi vezi garderoba dintr-o nouă perspectivă.

Pentru ca nimeni (în afara ta) nu ţi-a văzut toate hainele. (Nici măcar tu nu le-ai purtat pe toate, îţi garantez!). Iar cei care ţtiu cum te îmbraci – de pildă colegele, zilnic, familia şi prietenii în weekend, anturajul la ocaziile speciale – te apreciază oricum şi se bucură de prezenţa ta, nu îşi pun problema cum te-ai îmbrăcat şi cât de trendy sau noua îţi este garderoba.

Acesta e motivul pentru care, de câţiva ani de zile, eu nu mai fac shopping din panică, înaintea evenimentelor speciale.

Îmi spun: „Nu, Stop. Gata. Not happening. Nu vei merge la shopping. Acasă ai dulapul plin.”

Mă gândesc că economisesc bani, timp, stres – şi, personal, simt acelaşi val de endorfine când creez o ţinută nouă, din ceea ce deja am în dulap, sau reiau la purtat o piesă încântătoare, de care uitasem, şi căreia îi ofer o ocazie de a fi purtată într-o zi oarecare.

Te invit să faci acelaşi lucru.

Pentru că am convingerea că ceea ce îmbrăcam, contează.
Pentru că am încredere în puterea hainelor.
Pentru că ştiu că e dificil să te simţi zeiţa, amazoană, prinţesă, binecuvântată sau iubitoare a omenirii, când nu te simţi frumoasă.

Dar la fel de mult cred că ne putem cultiva creativitatea în loc de a apela constant la shopping.

Pentru că ştiu că cea mai reuşită, feminină, sexy, splendidă, magnifică ţinută a ta poate fi una pe care ai purtat-o deja, cândva, la un moment dat.
Pentru că am descoperit ca încrederea în tine poate reapărea, mai puternică, în acele momente când vezi şi înţelegi ca ceea ce eşti şi ceea ce ai este suficient.

Irina Markovits

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *