AMINTIRI DESPRE Dr.”Y”.

Dr.”Y”, (Asociat Profesor, Facultatea de Construcţii), proaspăt apărut după o vizită temporară peste ocean, mi-a confirmat de la început caracterizarea făcută anterior de colegul SK: ceva între savant, impostor, om de afaceri, geniu şi…excroc – bazate pe o putere de comvingere hipnotică ieşită din comun, toate unite într-o simbioză bizară…

Deşi era angajat că “ioetz” (consultant)  se comporta cum ar fi fost directorul general al departamentului. Pe scurt tăia şi spânzura. Poziţia lui era facilitată de pregătirea mai slabă a tinerilor cu diplome B (ingineri în trei ani jumate !) noi angajaţi în serviciul nostru precum şi de “mâna liberă” primită de la direcţiunea superioară.  La început m-a tratat cu răceală aproape cu ostilitate. În primele zile a încercat să mă umilească impunându-mi sarcini de “relevare”, adică măsurarea şi desenarea unor componente existente, la care se pierduseră desenele, sarcina destinată personalului mediu sau inferior!

În scurt timp a început să mă aprecieze, mai ales, când şi-a dat seama că-i pot deveni util. Eram singurul inginer din tot personalul serviciului care “îndrăzneam” să-l contrazic, în cazul erorilor care apăreau în deciziile sale tehnice. Aceste erori (deliberate sau din neştiinţă, nu ştiu până în ziua de azi), constau uneori în ignorarea codiţiile contractuale impuse de beneficiari.

Sarcina mea în cadrul fiecărui proiect, era de regulă proiectarea cinematicii şi a sistemului hidraulic de pliere /desfăşurare..  Acest sistem depindea în mod evident de greutatea şi dimensiunile utilajului. Ori pe parcursul elaborării fiecărui proiect, Dr.”Y” modifică frecvent aceste date,  ceea ce pentru mine implica redimensionarea cilindrilor, mecanismelor de pliere şi a componentelor  hidraulice aferente.  Am reuşit să realizez un program de computer care rezolva acest calcul într-un timp minimal, oferind totodată o soluţie optimală…

(După câţiva ani de colaborare, relaţiile noastre s-au imbunatit substanţial şi Dr.”Y” mi-a scris  o recomandare elogioasă, în perioada când am solicitat avansarea într-o gradaţie superioară  de ”R&D”)

Unul din primele sale proiecte o construcţie din oţel, a fost realmente un succes. Trecând la structuri din aluminiu, proiectele sale au devenit mai puţin reuşite.

***

Dr.”Y” a fost probabil cel mai controversat personaj întâlnit în activitatea mea profesională. Ceace mă uimit la el era abilitatea  nebisnuita de a-şi maximiza veniturile băneşti, abilitate neobişnuită la un om de ştiinţă.  Repet faptul că Dr.”Y” avea o putere hipnotică de convingere, putere care iniţial am crezut că l-a ajutat în obţinerea diverselor avantaje economice. Dar nu era numai asta…

***

Dr.”Y”nu lucra singur. Avea o echipa personală de salariaţi care îl ajutau la elaborarea “proiectelor”.  De obicei prezenta nişte schiţe informative pe hârtie milimetrică, din care tehnicienii desenatori încercau să scoate  desene.)

Echipa lui nu era formată din ingineri cu experienţă cum ar fi fost necesar pentru proiecte de anvergură, ci din studenţi la titlul B! (O excepţie:  “G” care studia pentru titlul M, considerat un fel de “inginer şef” al echipei).

Cine erau aceşti studenţi  (unii dintre ei întradevăr inteligenţi), angajaţi ai savantului?  Copii modeşti care studiau şi trebuiau să lucreze pentru a se întreţine ? Tineri talentaţ,i dornici de a fi discipolii savantului? Poate amatori pentru cursuri de specializare este hotare ? Nimic din toate acestea.

Răspunsul l-am aflat abia după câtva timp…Toţi, sau aproape toţi, erau fii conducerii superioare a întreprinderii din centrul ţării sau ai unor persoane influente din ţară!  Încă o dovadă a abilităţii ieşite din comun a “savantului” de a creia relaţii şi conexiuni de interes în toate sferele activităţii sale…

***

Un alt procedeu de maximizare a beneficiilor sale era condiţia ca toţi antreprenorii care participau la activitatea noastră de dezvoltare să “lucreze prin el”. În consecinţă el obţinea, în mod absolut legal, un procent semnificativ din onorariul acestora.

Uneori angaja profesori sau conferenţiari de la Tehnion, care prezentul un sul voluminos cu cifre ieşit din imprimantă unui calculator.

Pregătirea, inteligenţa, relaţiile şi disponibilităţile sale financiare i-ar fi permis Dr.-ului “Y” să realizeze cu uşurinţă produse de succes. Cu toate acestea  activitatea sa în serviciul  nostru a fost dominată de eşecuri. Am încercat să-mi explic cauzele eşecurilor sale.

Evaluările sale privind greutatea şi costul produselor din ofertele sale erau sistematic minimalizate. Realizarea structurilor din aluniniu la greutatea ofertată o obţinea prin subdimensionare, având drept consecinţă deformarea şi ruperea structurilor respective. N-am înţeles niciodată dacă erorile sale de evaluare s-au datorat neştiinţei sau erau deliberate, în scopul de a câştigă licitaţia cu orice preţ.

***

Finalmente eşecurile profesionale ale Dr-ului “Y” în proiectarea structurilor  au dus la sistarea colaborării departamentului cu “omul de ştiinţă” amintit.

Dr-“Y”  s-a mutat cu întreagă familie peste ocean unde am înţeles că a încercat să fericească yankeii  cu “ideile sale revoluţionare”…

După plecarea acestuia, structurile din aluminium sau oţel proiectate în continuare de ingineri din cadrul serviciului, sub supervizarea Dr-ului “L”, au început că prin minune să reziste cu succes la toate cerinţelor contractuale ale beneficiarilor! Comenzile externe nu au întârziat să apară !

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Paula Craciun commented on August 26, 2017 Reply

    Intotdeauna relatiile, tupeul si un anumit caracter i-a ajutat in viata mai ales pe cei ‘descurcareti” care au stiut sa se inconjoare si foloseasca de cei competenti.
    Mi-a placut articolul dar ar fi interesant de stiut cam cand s-au petrecut toate acestea.

    • Theodor toivi commented on September 7, 2020 Reply

      1985

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *