Bacteriile din noi

România este în top cinci, în Uniunea Europeană, la consumul de antibiotice, fapt care favorizează aparitia bacteriilor rezistente la tratament – se arata într-un raport al Observatorului Român de Sănătate.

„Consumul ridicat de antibiotice a transformat România într-una din țările europene cu cele mai mari rate de rezistență a bacteriilor la tratament. Rezistența la antibiotice a fost catalogată în cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind cel mai mare și urgent factor de risc global care necesită atenție internațională și națională”. Organizația Mondială a Sănătății a desemnat perioada 13 — 19 noiembrie 2017 drept Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice. Românii consumă extrem de multe antibiotice care favorizează și agravează apariția bacteriilor rezistente la tratament.  România este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripție medicală, relevă un comunicat de presă al ORS transmis recent.

Conform specialiștilor, relevă comunicatul, antibioticele nu scad febra și nu au efect în cazul răcelilor și infecțiilor respiratorii. Potrivit ORS înalți oficiali europeni, precum și directorul Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dr. Marc Sprenger, au atras atentia din 2014 că România se află „în zona roșie” și că soluțiile depind în mare măsură de „voința politică”.

La începutul acestui secol, când biologii au descifrat primul genom uman au crezut că dețin cheia pentru a înțelege modul în care mii de gene care controlează hormonii, enzimele și alte molecule de care se servește corpul uman pentru a asigura sănătatea noastră. Dar tot mai evident apare faptul că intestinele noastre conțin miliarde de bacterii iar suma genelor din aceste bacterii depășește de 150 de ori cele din genomul uman. Comunitatea aceasta de bacterii a fost numită microbiom. Iar microbiomul este alcătuit din descendentele celor mai vechi forme de viață de pe planeta noastră. Bacteriile apărute acum circa 3,5 miliarde ani s-au adaptat la toate mediile posibile,  inclusiv izvoarele fierbinți cu temperaturi apropiate de 100 de grade Celsius, din preajma vulcanilor. Fără bacterii,  uriașii dinozauri nu ar fi putut trăi fiindcă își umpleau burțile cu câteva sute de kilograme de  frunze și ramuri pe care le digerau în cursul mai multor săptămâni,cu ajutorul bacteriilor Și eu și voi avem în intestinul nostru gros sute de mii de bacterii care descompun mâncarea și dacă eliminăm adesea gaze, aceste gaze sunt produsul activității bacteriilor din noi.

Activitatea bacteriilor din colon

Suntem datori acestor bacterii care muncesc fără pauze spre binele nostru deși, ca să fim corecți, ele muncesc în primul rând ca să trăiască și să se multiplice ele însele. Dar parteneriatul acesta cu bacteriile are și momente în care echilibrul se strică și atunci bacteriile devin dușmanii noștri. Boli inflamatorii ale intestinului gros, autismul, (chiar și autismul!), scleroza multiplă, obezitatea, diabetul, sindromul oboselii cronice, au legături cu dizbioza, cum e denumită științific supărarea bacteriilor.

Bacterii bune

 

Acum două săptămâni au apărut câteva articole în presa științifică despre faptul că bacteriile din intestinele noastre influențează modul în care pacienții răspund la tratamentul anticanceros cunoscut ca imunoterapie. Adică anumite populații de bacterii sunt abundente în pacienții care răspund bine la imunoterapie. Deși poate părea bizar,  noi tratamente se bazează pe transplantarea de fecale care cu marele lor conținut de bacterii pot influența pozitiv starea sănătății pacienților. Sub denumirea de ”supa galbenă”  medicii chinezi foloseau acest tratament încă de acum 1700 de ani pentru pacienții cu diaree severă. Este de fapt un transplant de bacterii. Dar să nu fim numai entuziaști în ce privește efectele găzduirii micuțelor bacterii în organismul nostru …ele produc cariile dentare.

Dacă specia noastră s-a dezvoltat și a ocupat toată planeta este datorită bacteriilor care s-au adaptat – și ele – traiului în intestinul nostru gros, ajutându-ne să ne hrănim. Dar sunt și bacterii toxice care au profitat de apariția acestei noi gazde și au invadat-o. Aliați și dușmani bacteriile vor fi alături de noi, mai bine zis în noi, la bine și la rău de când ne naștem și până când murim.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *