De obicei în decembrie, răstimpul dinainte de sărbătorile de iarnă – Hanuka, Crăciun, Anul Nou – mă înscriu şi eu în traseele marcate cu licăriri, scânteieri, luminiţe şi sclipiri, îmi iuţesc paşii pentru a-mi umple tolba de cadouri şi sufletul de impresii şi a ajunge, în final, la limanul sărbătorilor, pentru a mă scălda în lumina lor caldă, aromitoare, liniştitoare şi îmbucurătoare… ca o îmbrăţişare.
Iată că la sfârşitul acestui an care, deja din prima lună, a stat – pentru mine şi pentru mulţi alţii – sub hasthagul #neîncredere (https://baabel.ro/2017/02/neincredere/) mi-e aproape imposibil să mă transpun în atmosfera plină de vrajă a sărbătorilor…
M-au cuprins îngrijorările şi temerile faţă de ceea ce „ni se pregăteşte” cu obstinaţie de făcătorii de legi care aruncă totul în luptă, calcă totul în picioare – argumentele profesioniştilor din justiţia internă, avertismentele forurilor internaţionale, atenţionările societăţii civile – pentru a-şi duce la bun sfârşit, încă în acest an, drumul plin de fente şi driblinguri, având o singură ţintă: #scăpareapielii. Unele propuneri de prin amendamentele care, prin efectele lor pot atenta la siguranţa cetăţeanului, la siguranţa publică, vădesc – dacă nu reavoinţă – atunci indiferenţă sau… ignoranţă crasă. Aceasta din urmă pare a se răspândi la tot mai multe niveluri de decizie, creând o sursă suplimentară de îngrijorare, de teamă.
Dacă ies pe stradă n-o fac să-mi clătesc ochii în vitrinele cu galantare ispititoare şi nici să caut darurile cele mai potrivite pentru cei dragi, ci ca să mă alătur celor câteva mii de clujeni (în rezonanţă cu ceilalţi, din întreaga ţară) care, pe zloată, pe ger sau pe vreme mai blândă, ies strigându-şi năduful: „Justiţie, nu corupţie”, „Voi ca hoţii, noi cu toţii!” deşi, pe undeva, simt deasupra noastră, a naivilor încrezători, plutind batjocoritor hashtagul #degeaba…Pentru că e prea largă coaliţia forţelor politice care – având interese comune – susţin cu toată puterea sau se complac în a nu contesta aceste legi controversate. Cine să le ţină piept?! Poate preşedintele României, dacă va avea putinţa de a stăvili derapejele Puterii.
Pe de altă parte, fiorii îngrijorărilor şi temerilor mele sunt înteţiţi şi de suflul orientării naţionaliste, autoritariste, anti-multiculturalism (cu accente de antisemitism) care vin dinspre Europa Centrală, via Austria, Polonia, Ungaria…
Andrea Ghiţă
11 Comments
Răspund stimatei Doamne Paula Crăciun care a avut bună voința să-mi pună câteva întrebări.
1. Nu sunt membru sau simpatizant al PSD sau al oricărui alt partid politic.
Nu sunt membru al nici unei organizații de protestari cu denumire începând cu # sau fără #.
2. Poziția mea în marea dezbatere publică în privința noilor Legi ale Justiției constă în aceea că nu mă mulțumește să fiu un “ îngrijorat“, eu doresc să aflu argumentele celor care manifestează împotriva acestor legi. Mărturisesc că nu am primit aceste argumente.
3.Doamna Crăciun este oripilată de viteza cu care articolele noilor legi sunt discutate și adoptate în forurile Parlamentului. Fapt este că aceste articole sunt totuși analizate în comisii cu participarea de parlamentari și specialiști din alte domenii interesate.
Își amintește cineva cum au fost adoptate, cât timp au durat dezbaterile, cine a participat la lucrările de elaborare a actualelor legi ale Justiției? As fi recunoscător acestora dacă și-ar face publice amintirile.
4. Doamna Crăciun îmi reproșează că nu văd cum “ se duce România rapid înapoi și se confruntă cu o stare Jalnică în spitale, școli, infrastructură “.
Desigur această chestiune transgresează aria articolului la care am scris eu comentariul. Dar oricum îmi vine greu să cred că aceste procese evoluau de la foarte bine spre excelent și deodată, pe parcursului acestui an de când este la conducere actualul guvern, s-a produs răsturnarea sensului acestui proces, de au ajuns “să moară copiii și maturii în spitale“
Stimate Dle. Rudi Zimand, ca sa va parafraze “si mie imi pare rau” ca singurul Dvs. argument sau contra-argument este sa fiti malitios. Daca Dvs. nu ati fost fascinat de “atmosfera plina de vraja a sarbatorilor”, si daca ceea ce se intampla in guvernul si parlamentul Romaniei este pt. Dvs. ok, ma duce cu gandul ca poate sau sunteti PSD-ist , sau poate sustinator, sau din motive pe care numai Dvs. le cunoasteti, nu vreti sa vedeti un adevar evident. In timp ce Romania se duce rapid inapoi, si se confrunta cu o stare JALNICA in spitale, scoli, infrastructura, PRIORITATEA pt. guvern o constituie modificare unor legi si coduri penale “pe repede inainte” (la fel ca obtinerea diplomelor unora dintre ei) si inundarea” Romaniei cu puscariasi eliberati si infractori de toate categoriile care zburda liberi nu numai in toate mediile sociale ci si in Parlament si Senat, in timp ce copii si maturi mor in spitale din incompetenta nu a medicilor ci a “alesilor”.
Si noi avem din pacate asemenea problema in zilele acestea Parlamentul contra Curtii Supremesi daca intrebam pe primul va spune ca el are dreptate si daca intrebam pe al doilea va spune ca el are dreptate ! intreb eu cum se poate ca amandoi au dreptate? Raspunsul este ca si eu am dreptate!!!! problemele sunt foarte grele si nu avem decat dreptul de a protesta contra coruptiei si antesemitizmului,in toate tarile din lume.
Multumesc pentru comentariu, domnule Fliegmann.
Argumentele pertinente ale celor șapte ambasadori m-au convins. Depun armele.
Stimate somnule Zimand, nu doream deloc să capitulaţi :)) ci doar am încercat să argumentez îngrijorările mele. Să vedem ce ne aduce Curtea Constituţională…Cu gânduri bune, Andrea
Domnule Rudi Zimand, D-voastră nu sunteţi deranjat de aceste legi, dar “alţii” sunt, după cum se vede mai jos:
Şapte ambasadori UE transmit un mesaj dur puterii de la Bucureşti. Apelul către „părţile implicate în proiectul de reformă a justiţiei. Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei solicită, într-un comunicat, ca factorii implicaţi în proiectul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia.. Mai multe la adresa de internet:
http://www.gandul.info/stiri/sapte-ambasadori-ue-transmit-un-mesaj-dur-puterii-de-la-bucuresti-apelul-catre-partile-implicate-in-proiectul-de-reforma-a-justitiei-16889946
Stimată Doamnă
a) Înțeleg că vă deranjează modul cum s-a procedat cu discutarea și cu adoptarea în parlament a celor trei Legi (despre care spuneti că nu le cunoașteți conținutul). Dar de ce nu v-a deranjat modul de adoptare prin Ordonanță de Urgență (fără trecere prin parlament) a actualelor Legi?
b) Eu nu văd nici o neregulă în cele patru modificări ale codurilor citate de Dvoastră
a. De unde ştiţi că nu m-a deranjat?!
b. Drept dovadă nu aţi scris un articol în acest sens :))
Stimate domnule Zimand, după cum bine ştiţi pachetul celor trei legi privind justiţia, adoptat în viteză de majoritatea parlamentară, încă nu a fost publicat, fiind contestat la CCR şi încă nepromulgat de preşedintele ţării. Ceea ce vă pot spune este că m-a deranjat modul în care s-a procedat de-a lungul acestui maraton de adoptare, faptul că totul s-a petrecut în pripă, că s-au împiedicat dezbaterile amendamentelor, că adesea microfonul Opoziţiei a fost oprit, că s-a umblat la prerogativele preşedintelui, în ceea ce numeşte numirea şefilor parchetelor, care asigura un echilibru tripartit, că amendamente respinse în comisie au fost votate în plen. După ce legile vor fi fost publicate, vă voi comunic ce mă va deranja.
Pe de altă parte urmează dezbaterea modificărilor Codurilor Penale, unele dintre posibilele modificări (67 la număr) fiind foarte îngrijorătoare. De pildă:
1. “in cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri”
2. “inregistrarile (…) efectuate de parti, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii”.
3.” dreptul suspectului sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plangeri, cereri, memorii si obiectiuni”.
4. Nu constituie infracțiune refuzul de a face declarații prin care persoana se auto-incriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea declarației care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului și nici simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos și de rea-credință, al acestora”.
Sunt uimită că ele au putut fi propuse. Dacă nu protestăm înainte de adoptarea lor, după ce vor fi adoptate şi mă veţi soma să vă explic ce-mi displace, va fi oricum prea târziu.
Dincolo de toate acestea e greu să mă convingă cineva că greşesc, alături de alţi zeci şi zeci de mii de cetăţeni români şi că #scapareapielii nu este prioritatea arzătoare a politicienilor majoritari şi au dat zor cu modificarea legilor justiţiei, numai din sârguinţă.
Îmi pare rău că actualele dezbateri din Parlament și din opinia publică i-au tulburat distinsei autoare a articolului „atmosfera plină de vrajă a sărbătorilor”.
Poate ar fi mai profitabil pentru cititorii revistei să afle care anume dintre noile articole ale legilor Justiției contravin normelor acceptate de Domnia sa, și de ce.