Petrecărețele şi dilemele lor vestimentare

it’s not a thing, really.

Este întrebarea care mă face de fiecare dată să-mi dau ochii peste cap. Nu, nu e „vii la piesa aia de teatrul experimental cu mine?”, nici „te superi dacă măi ascultam doar o dată, a suta oară, Despacito?” Întrebarea care mă terorizează e: „Cu ce te îmbraci la petrecerea X/ de Crăciun/ de Revelion?” Aaargh, nu stiu, mă voi gândi în seara respectiva! Refuz să îmi bat capul cu chestia asta, mai ales în perioada asta a anului, în care toate femeile se înfășoară în catifea, se pudrează cu glitter, explodează de paiete şi strălucesc de cristale.

Discutam pe tema asta la un workshop recent, cu un grup de femei. În unanimitate, recunoșteau cât le e dificil să se îmbrace festiv fără să simtă că pierd o fărâmă din propria identitate stilistică. Da, se pricep de minune să îşi construiască ţinute de birou şi le e la îndemână să poarte outfituri casual. Dar de sărbători, în perioada petrecerilor la mijloc de săptămână, la lăsarea serii când e şi foarte frig afară? Hmmm…

De-a lungul anilor am făcut câteva gafe vestimentare. Nu grave, în stilul lui Bridget Jones, în costum de Playboy bunny la un garden party conservator, dar suficient cât să mă amuz şi jenez. Așadar, tinand cont de perioadă, coduri vestimentare şi ocazii, am încropit mai jos un mic îndrumar: 5 soluții practice şi idei năstrușnice, pentru 5 dileme stilistice (reale sau imaginare) sau 5 situații de urgenţă.

#1 Ajutor! Gazda mi-a cerut să mă descalt la intrarea în casa şi cred ca am firul dus la ciorap (sau o gaură în şoseată)!

Acum câteva ierni mi s-a întâmplat sa fiu invitată la o petrecere simandicoasă, organizată într-o vilă splendidă, luxoasă, magnifică. Abia așteptam să fac debutul unor pantofi absolut fantastici, din piele argintie stanțată ca de reptilă şi cu tocuri stiletto de 11 cm. Dar – oroare! – gazda ne-a pus să ne descălţăm la intrare, ca sa nu murdărim parchetul. „Casa asta nu include servicii de curatenie?”, m-am întrebat. Never mind me, n-am primit răspuns. Faza e că, odată rămase desculţe, eu şi celelalte invitate eram îmbrăcate în rochii negre relativ banale şi aveam un minus de centimetri în statură. Lecţie învăţată 69.93  <

In cazul în care exista şi cea măi mica sansa de a va trezi intr-o situatie similara – respectiv: a va petrece seara dansand desculte pe un covor persan -, nu lasati ca incaltamintea sa fie singurul vostru accesoriu cu impact vizual. Daca purtati pantaloni, suplimentati cu niste șosete cu lurex sau, dacă știți că veți dansa pe o podea încălzită, cu inele la degetele de la picioare (şi, evident, cu o pedichiură impecabilă). Foarte sexy şi exotic, credeți-mă pe cuvânt. Altfel, plusați cu cercei masivi, coliere extraordinare, șiraguri de perle, un boa din pene colorate de struț, diademe decadente, bluze din paiete sau o capa din catifea, pe care să o fluturați în ritmul muzicii.

#2 Ajutor! Se apropie petrecerea de Crăciun a firmei şi trebuie sa mă îmbrac elegant dar nu foarte, festiv dar nu exagerat, strălucitor dar nu prea...

Toată chestia cu „mă schimb în vestiar/ la toaletă/ în sala de conferință” e depășită, nu? În plus, toata lumea s-a cam prins cum stă treaba cu nivelul de eleganţa vs seducţie al ţinutelor de la petrecerile corporate. majoritatea femeilor știe că nu e momentul nici să își expună bustul sau fundul, nici să se acopere de logouri, nici să își etaleze întreaga cutie cu bijuterii, şi nici să își cumpere cea măi lucioasă rochie pentru seara în care CEO-ul bea cot la cot cu angajații.

Cu excepția situației în care firma organizează un bal şi cere rochii lungi de seară, sfatul meu este să mizați pe eleganţă, simplitate şi confort, adăugând cateva elemente festive ţinutei obișnuite de birou: un top cu aplicații stralucitoare sau cu fir metalic inserat în țesătură, o fusta din dantela sau din lurex, o pereche de botine din atlaz, piele metalizata sau catifea, niște pantofi cu catarame prețioase, o pereche de pantaloni din catifea, tafta sau brocart, un plic cu paiete sau cristale, un colier statement, o pereche de cercei cu franjuri foarte lungi şi colorați! Sau o jacheta scurta din blană, artificială sau naturală, într-o culoare nebună (galben, verde smarald, violet intens, roșu). Sau un sacou din catifea, într-o culoare prețioasă! Sau o etolă-şal din blană!

#3 Ajutor! Mă intalnesc cu prietenii pentru un pahar de vin la un foarte discret wine-bar, dar sunt acoperită de paiete din cap până-n picioare!

E ușor să depășești măsura, când ai chef să arăți ce efort ai depus în alegerea ţinutei. În loc de a străluci ca un glob disco, vă sugerez să implementați clasicul principiu de styling”: să asortați un top de party (un body din lurex, un top asimetric din paiete, un maieu din catifea brodată cu fir metalic, o bluză din voal transparent, un top-rochie din tul) cu o pereche de jeanşi. Sau, la polul opus, un pulover obișnuit cu o fusta sau pantaloni de party (o fustă din paiete sau tull, niște pantaloni din satin, tafta sau catifea). O alternativă ieftina şi la îndeamnă sunt jeanşii cu aplicații (broderii, dantelă sau perle). Pe de altă parte, acordați mai multă atenție încălțămintei: ar fi bine să încălțați o pereche de botine (sau cizme) comode şi călduroase, pentru ca un wine-bar se va transforma în trei şi va veţi petrece seara mergând pe piatra cubică, prin frig, de la un bar la altul.

#4 Ajutor! Sunt invitată la un dineu festiv, dar nu suport să mă imbrac intr-o rochie de ocazie!

Dineu? Veți sta asezate aproape toata seara, ceea ce înseamnă că din intreaga ţinută va fi observată şi remarcată doar jumătatea superioară, ceea ce înseamnă că puteți lăsa pantalonii din catifea şi fustele din paiete pentru altă seară. Inversați principiul ţinutei: puneți accent pe umeri sau bust (bluze din voal, dantelă, cu mâneci imense plisate sau din tul, topuri din catifea cu aplicații din cristal, maieuri cu franjuri sau cu pene pe bretele, bluze cu decolteu asimetrice sau provocatoare, aplicații supradimensionate la umeri etc), pe urechi sau pe gat (cercei strălucitori şi remarcabili, coliere mari, bluze cu funde imense la gat). În cabina de probă, nu vă uitați doar la „căderea” obișnuită a bluzei alese. Priviți-o din lateral: poate nasturii nu se așază cum trebuie pe piept? Aplecați-vă: poate decolteul e exagerat sau funda de la gat se va scufunda în sosieră, cu prima ocazie? Mișcați-vă mâinile şi observați mănecile: poate sunt prea lungi şi vă vor încurca?

Mai mult decât atât, verificați şi comoditatea beteliei fustei, rochiei sau pantalonilor purtați. O simțiți suficient de comoda sau vă va strânge, în momentul când atacați coșul cu pâine sau felia de tort?

#5 Ajutor! Am fost invitata la un party pretențios, dar nu sunt genul care se îmbracă elegant!

Ca să îl citez pe Prince, let’s go crazy! Moda este azi atât de permisivă, gusturile atât de diverse, iar codurile vestimentare de party, atât de excentrice, încât fie vă puteți exagera ţinuta, fie puteți merge în direcția unui minimalism şic. Între noi fie vorba, chiar dacă nu sunteți genul care să se îmbrace „cu fiţe”, asta nu înseamnă ca nu puteți face un minim efort, o dată pe an. Right? Right. Vestea buna este că, daca pe vremuri party pretenţios însemna purtarea obligatorie a unei rochii de cocktail, astăzi vi se oferă zeci sau sute de opțiuni stilistice.

Ce-ar fi să vă îmbrăcați într-o salopetă de seară? Sau să purtați fie o pereche de pantaloni largi din catifea, fie unii drepți din paiete? Optând pentru salopetă sau pantaloni, nu vă mai pierzi vremea stresându-vă şi din cauza ciorapilor. Cât de greu ar fi, altfel, să îmbrăcați un sacou super-elegant din catifea, asortat cu o pereche de pantaloni de seară?

Astea fiind spuse, până la urmă vă invit să purtați doar ţinute care vă fac să dansați de bucurie, să vă învârtiți de entuziasm, să țopăiți de exaltare! Oricum, după ani buni de observare, cercetare şi testare, vă garantez că undeva, între al treilea şi al patrulea cocktail, nu veți mai da doi bani pe codul vestimentar al serii.

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei: http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *