A murit Miloš Forman, marele regizor ceh care a creat filme de neuitat, printre care cel mai puternic impact l-a avut Zbor deasupra unui cuib de cuci. A fost un film care a zguduit lumea psihiatrică și mai ales pe cea antipsihiatrică.
Cunoscutul psihiatru american de origine maghiară Thomas Szasz susƫinea că nu există boli psihice, ci societatea e cea care este bolnavă.
Ȋncă din antichitate au fost descrise personaje marcate de tulburări psihice – Oedipus, Medeea, Caligula.
Ȋn Evul Mediu, bolnavii psihici erau consideraƫi ca purtători de duhuri rele și erau arși în pieƫele publice ale orașelor.
Viaƫa sufletească a individului a preocupat nu numai pe psihiatri, ci și pe scriitori (Shakespeare, Dostoievski, Kafka), pe artiștii plastici (Van Gogh, Munch), pe istorici descriind personalităƫi controversate (Irod cel Mare, Nero, Caligula, Hitler, Stalin), pe autorii de teatru și film (Tenessee Williams, Dürenmatt, Ingmar Bergman, Hitchcock, în filme ca O minte sclipitoare).
Ȋncă de la sfârșitul anilor ’70, când am început să mă preocup de psihiatrie, mi-au rămas în memorie scene impresionante, văzute la Clinica Psihiatrică din Cluj. Una dintre imagini este aceea a pacienƫilor care primeau șocuri electrice fără anestezie (asemănător procedeelor din filmul controversat Portocala mecanică).
O altă imagine care mi-a rămas întipărită este aceea a unei femei machiate exagerat (boite în mod ridicol), purtând o coroniƫă mare de flori pe cap și zguduind gardul clinicii psihiatrice în timp ce recita versuri din Dante.
În cadrul activităƫii mele la Clinica de Psihiatrie am facut o lucrare despre legătura dintre culori și viaƫa sufletească a individului, așa cum reiese din Testul Lüscher (elaborat de psihoterapeutul elvețian Max Lüscher).
Am ales un “grup de control” format din prietenii cu care mergeam împreună la concerte, ceaiuri, evenimente culturale. Prietenii, printre care Marta, Erica, Istvan, Janos, au răspuns pozitiv la cererea mea de a colabora la această activitate. Consider aceasta ca fiind mica lor contribuƫie la formarea mea ca doctor.
Ȋn zilele noastre s-au făcut progrese uriașe în domeniul tratamentelor farmacologice și al psihoterapiei, punându-se tot mai mult accentul pe latura umană a tratamentelor bolnavilor.
Şi cu toate acestea, câteodată ziarele, pentru a atrage atenția publicului, exagerează anumite întâmplări și îi stigmatizează pe unii bolnavi și pe terapeuƫi.
Datorită accentului pus pe drepturile bolnavilor, ei nu mai arată astăzi așa cum arătau altădată, totuși se pare că stigma bolilor mintale persistă într-o oarecare măsura până în zilele noastre.
De aceea când sunt întrebată cu ce mă ocup și spun că sunt psihiatră, unii exclamă: “Aaa! Zbor deasupra unui cuib de cuci”.
Acuarelă pictată de un bolnav psihic
Agnes Vass
5 Comments
Un text bine documentat scris cu eleganta si rafinament.
Bravo Agi!
Felicitari Agi !
Ai pasit cu dreptul in lumea scriitorilor de la Baabel.
Articolul e foarte interesant si ajungi sa cunosti laturi interesante ale psihiatriei.
Inca o data FELICITARI si astept alte “pastile” noi in aceasta tema.
Dragă George Rosenberger, eşti aşteptat în Baabel :))
Wow, that was such intelligent article, hope to see more!!!
Multumesc, super!!!