Haos în viața politică britanică. Viitorul incert al Brexitului

Respingerea de către Camera Comunelor a acordului dintre guvern și Uniunea Europeană privind condițiile de ”divorț” ale celor două părți a provocat un adevărat haos în viața politică britanică. Haosul ar fi putut fi și mai mare dacă parlamentarii ar fi dat și un vot de neîncredere guvernului Theresei May, dar cu o mică marjă -325 la 306-, cabinetul a supraviețuit. Aceasta nu înseamnă că prim-ministrul poate răsufla ușurat, dimpotrivă, are în fața lui o sarcină aproape imposibil de rezolvat: ce se va întâmpla în viitorul apropiat?

Viitorul apropiat înseamnă 29 martie, când ar trebui să intre în vigoare ieșirea Marii Britanii din UE. Dar în ce condiții, dacă cele din acord au fos respinse? Deși se vorbește de un plan ”B” sau de mai multe scenarii deocamdată, cel puţin, există o lipsă de perspectivă deoarece în dezbaterile din Camera Comunelor ceea ce s-au auzit au fost criticile și nimeni nu a venit cu propuneri pozitive.

Cabinetul Theresei May

Întrebarea este dacă opțiunea de a părăsi Uniunea Europeană mai este valabilă sau britanicii și-au schimbat opinia. Au existat în parlament și în afara parlamentului cereri de a se renunța lui Brexit, dar se pare că majoritatea Camerei Comunelor, a oamenilor politici dorește în continuare ieșirea dar altfel, cu mai mult accent pe independența acțiunilor, pe suveranitatea integrală, știut fiind că mărul discordiei a fost o condiție – de fapt temporară – de a se păstra o uniune vamală în zona graniței dintre Irlanda, membră a UE, și Irlanda de Nord, teritoriu britanic. De aceea este puțin probabilă organizarea unui nou referendum. Acesta ar putea avea loc, apreciază observatori ai situației din Marea Britanie, numai dacă presiunile ar veni de jos, dacă ar exista o voință populară.

Ceea ce se dorește acum de partea britanică este amânarea datei ”divorțului” cu nouă luni sau cu un an și renegocierea acordului, cereri greu de îndeplinit de către Uniunea Europeană. Reprezentanții UE au declarat de nenumărate ori că nu vor schimba acordul, că este cel mai bun posibil pentru ieșirea ordonată a Marii Britanii, cu cele mai puține consecințe negative pentru ambele părți.

Theresa May are nevoie de timp pentru a găsi niște soluții acceptabile măcar pentru  parlamentarii proprii, dar Uniunea Europeană se află în ajunul alegerilor pentru Parlamentul European  (în luna mai) iar nesoluționarea problemei Brexitului – care pentru inamicii UE ar fi un argument în plus privind incapacitatea Comisiei Europene de a soluționa o altă problemă, pe lângă cele existente – ar  da mai mult apă la moara euroscepticilor.

Mulți oameni politici europeni care au urmărit evoluțiile de la Londra și dezbaterile din jurul acordului au ajuns la concluzia că, de fapt, problema nu ar fi fost acest document, ci bătăliile de politică internă din Marea Britanie. Aceasta ar fi fost miza căreia i-a căzut victimă ”Brexitul civilizat”. Rămâne de văzut dacă va învinge până la urmă bunul simț și parlamentarii britanici vor ajunge la o înțelegere măcar minimă sau, de dragul intereselor lor dincolo de Brexit, se vor mulțumi cu ieșirea haotică a țării din Uniunea Europeană. Este cel mai dramatic scenariu și pentru viitorul Marii Britanii, dar și pentru cel al UE.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Ivan G Klein commented on January 18, 2019 Reply

    Simt satisfacția de a fi informat scurt și la obiect . La media în l. engleză mă limitez citind titlurile referitoare la Brexit . K.I. I

  • Andrea Ghiţă commented on January 18, 2019 Reply

    Ce bine ar fi să putem urca în maşina timpului şi să privim în urmă la ce se va fi întâmplat “în vremea Brexitului”. Crede că tocmai insularitatea Marii Britanii a contribuit (favorabil) la modelarea Europei secolului XX. Mă tem că acest lucru nu mai e valabil în secolul XXI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *