Cum a reușit Marea Britanie să autorizeze atât de repede un vaccin antiCovid?

Cu toții suntem conștienți că numai o campanie de vaccinare a majorității populației de pretutindeni ar putea pune capăt sau limita efectele pandemiei de coronavirus. Speranțele sunt mari, dar și îndoielile. De fapt ne este frică de necunoscut, suntem cuprinși de îndoieli când știm că, cel puțin până de curând, durata de pregătire, producere și utilizare sigură a unui vaccin era de cel puțin cinci ani, dacă nu chiar zece, aceasta pentru a vedea nu numai consecințele pe termen scurt ci și pe termen lung ale vaccinurilor. În romanul Strong Medicine, scriitorul american Arthur Hailey a descris temerile medicilor în a folosi un vaccin nou, de-acum testat timp de șapte ani, produs de o binecunoscută firmă de medicamente Astăzi aflăm că sunt în ultimă etapă mai mai multe vaccinuri, dezvoltate de mari firme de produse farmaceutice, laboratoare specializate. Ni s-a explicat că astăzi, procesul de realizare a unui vaccin se deosebește radical de cel din trecut, că știința folosește toate realizările moderne ale cercetării și tehnologiei, că acestea nu au început acum ci durează de vreun deceniu, au fost puse sub lupă cel puțin două virusuri, SARS și MERS, tot din categoria corona și chiar dacă nu s-a ajuns la un vaccin (epidemia s-a oprit și banii pentru cercetare s-au epuizat), au fost realizate niște etape care au putut fi folosite la cercetările actuale.

Interesantă este viteza cu care unele țări au și început campania de vaccinare. Este vorba în primul rând de Rusia, care a lansat-o din 5 decembrie, dar despre vaccinul rusesc Sputnik V știm prea puțin, cel puțin noi amatorii. Se pare însă că unii au încredere, astfel premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria va primi vaccin rusesc. Noi ceilalți, care vom căpăta vaccinul prin intermediul Uniunii Europene, așteptăm cel dezvoltat de Pfizer și alte firme occidentale. Chiar dacă s-au făcut teste destul de extinse, pe cca. de 100.000 de persoane, ele trebuie autorizate de organismul european de sănătate – sau de cel american, pentru campania de vaccinare din SUA.

Dar cum se face că și Marea Britanie a început de marți (8 decembrie) vaccinarea masivă a populației? Un articol din The New York Times explică metodologia britanică, diferită de cea americană și europeană. Astfel, dr. June Rine, directorul executiv al Agenției britanice de Reglementare a Medicamentelor, a arătat că activitatea a început încă din iunie. Primele rezultate au început să apară în noiembrie și controlul a continuat până astăzi. Spre deosebire de SUA și UE, Marea Britanie nu se bazează pe analiza oficiilor de reglementare, cum ar fi FDA (Food and Drug Administration) din State, ci pe analizele companiilor producătoare, ceea ce se realizează mult mai repede. În schimb, partea americană consideră că abordarea lor mai lentă dar mai profundă este o garanție a securității vaccinului. Organele de reglementare britanice cer părerea unui comitet de specialiști, asemănător comisiei de experți independenți americani care funcționează pe lângă FDA și evaluează candidații care produc vaccinuri, numai că, pe când această comisie s-a întrunit abia pe 1 decembrie, pentru evaluarea vaccinului Pfizer, comisia britanică s-a înntrunit de câte ori a considerat că este nevoie, dezbaterile depășind 40 de ore. Marea Britanie nu trebuie să aștepte nici aprobarea Uniunii Europene deoarece, potrivit legislației europene, în caz de pandemie țările au dreptul să acționeze singure. În cazul Marii Britanii, după ieșirea definitivă la 31 decembrie din Uniune, ea va dobândi un drept permanent de a acționa. Desigur, când este vorba de răspândirea rapidă și masivă a pandemiei, diferența de o lună contează, dar putem oare avea încredere sută la sută în opinia înseși a firmei care produce vaccinul? Oricât de profesioniști și de responsabili sunt cei de-acolo, o fărâmă de suspiciune poate apărea la britanicii care vor folosi produsul. Noi, ceilați europeni, suntem mai puțin expuși, deoarece acceptul este dat atât de un organism european cât și de unul național.

Optimiștii speră că prin vaccinarea în masă, pericolul pandemiei va slăbi, dar există aici multe necunoscute. În primul rând, cât la sută din populație va dori să se vaccineze, în condițiile în care în ultimii ani, în pofida rezultatelor indubitabile ale vaccinurilor, crește numărul celor care resping imunizarea și aceasta chiar la vaccinurile folosite de decenii și care au eradicat numeroase boli. În al doilea rând, așa cum a avertizat recent ONU, vaccinul nu este suficient pentru a eradica toate consecințele pandemiei. ”Vaccinurile vor fi probabil disponibile în următoarele săptămâni sau luni, dar să nu ne amăgim. Un vaccin nu poate elimina tot răul care va dura în următorii ani sau chiar deceniu”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. El s-a referit la creșterea sărăciei, amenințarea cu foametea și cea mai mare recesiune globală din ultimii 80 de ani, ”provocată nu numai de coronavirus. Cu aproape un an de pandemie ne confruntăm cu o tragedie umană și o urgență în domeniile sănătății, umanitar și de dezvoltare”, a subliniat el. Guterres a lansat un apel celor mai bogate state din lume să sprijine un proiect al OMS, ACT-Accelerator, de a distribui vaccinul celor mai sărace țări din lume.

Încă nu cunoaștem răspunsul statelor respective și nu știm dacă egoismele naționale vor putea fi depășite pentru a salva milioane de oameni care, în caz contrar, ar putea reprezenta potențiale amenințări pentru declanșarea unui nou val de pandemie.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Virgil Duncan commented on December 14, 2020 Reply

    Nu e nimic surprinzator – problema asta e cunoscuta de mult – SUA sunt mult mai conservative in aprobarea medicamentelor. Sunt multi americani care se trateaza in Europa pentru ca medicamentul care le trebuie nu e aprobat in SUA. In primele luni ale administratiei Trump s-a aprobat un ordin prezidential in care pe baza de urgenta, pacienti/bolnavi pot sa importe un medicament aprobat in Europa. Inca nu e clar daca intirzierea de a aproba la FDA (Federal Drug Administration) a fost de natura politica sau procedurala. Aprobarea s-a dat imediat dupa ce Trump l-a amenintat cu demiterea pe seful FDA. Vaccinul trebuie luat, altfel esti amenintat cu izolarea pe inca doi ani, sau esti o victima prin molipsire a bolii mai devreme sau mai tirziu. Sa nu uitam ca azi exista terapii de succes chiar fara vaccin. Multi bolnavi de Covid peste 70 de ani au scapat in cateva zile, daca au fost internati la timp.

  • Klein Ivan commented on December 11, 2020 Reply

    Interesant articol . Trump , desigur interesat , a făcut mari eforturi pentru ca vaccinul să fie gata înainte de alegerile de pe 5 Noiembrie , alocînd miliarde $ firmelor americane și exercitînd presiuni pentru grăbirea întregului proces cercetare – aprobare . Mai tîrziu , Trump a acuzat firmele că voit au întîrziat procesul – evident că Biden va culege roadele .( firmele au motiv – intenția lui Trump de a reduce prețul medicamentelor de pe piața americană – mulți călătoresc în Canada să le cumpere ) . K.I.

  • Hava Oren commented on December 10, 2020 Reply

    Nu pot să spuncă sunt încântată de metoda britanică de control. E ca și cum un anchetator s-ar ancheta pe sine însuși, cel mai simplu este să mușamalizeze ceea ce nu-i convine! Mie îmi inspiră mult mai multă încredere controlul extern, independent de producător!

    Totuși, cred că în cazul acesta procedeul este îndreptățit, pentru că ficare zi de vaccinare timpurie poate salva vieți.

    Cât despre întrebarea dacă intenționez să mă vaccinez sau nu, răspunsul este fără îndoială DA.

  • Tiberiu ezri commented on December 10, 2020 Reply

    Multumim pentru articolul important si foarte actual. Indoieli exista oricum si la multi oameni, dar ca intotdeauna trebuie sa consideram riscul fata de beneficiul potential de a scapa de o boala care poate fi letala.

  • Andrea Ghiţă commented on December 10, 2020 Reply

    Marea Britanie a procedat cu înţelepciune şi pragmatism. Aştept cu speranţă vaccinul, în ciuda faptului că sunt avertizată , via facebook şi email – chiar de către persone de specialitate – asupra efectelor secundare. Prefer efecte secundare decât să fiu victimă colaterală. În preajma mea au murit opt persoane. Cinci direct din cauza covidului şi trei ca victime colateriale, pentru că nu au mai putut fi tratate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *