Joe Biden – la un pas de a deveni președintele Statelor Unite

În ziua de 14 decembrie Colegiul Electoral a confirmat victoria în alegerile din noiembrie a democratul Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA. Aceasta după ce fiecare stat a certificat voturile exprimate, respectiv rezultatele pe baza votului popular. Biden a obținut 306 voturi ale marilor electori, iar președintele în exercițiu, Donald Trump, 232 de voturi. Pentru a fi confirmat președinte, un candidat are nevoie de 270 de voturi ale electorilor care reprezintă statele americane.

Aceste rezultate au fost stabilite după zecile de contestații făcute de Donald Trump în diferite state și după renumărarea unor voturi, președintele american, echipa și susținătorii lui vorbind despre o fraudare masivă a alegerilor de către democrați, acuzații care s-au referit și la statele unde conducerea aparținea republicanilor. Analiștii politicii americani au afirmat că niciodată în istoria Statelor Unite nu s-a înregistrat vreo fraudare a alegerilor.

Luând cuvântul după comunicarea rezultatelor, Joe Biden a vorbit despre victoria democrației americane. ”Democrația americană a funcționat. Deși a fost pusă la încercare, a rezistat”, a constatat el, referindu-se la încercările lui Trump de a contesta rezultatul și de a pune la îndoială corectitudinea votului. ”Încrederea în instituțiile noastre a rămas neștirbită. Corectitudinea alegerilor noastre rămâne intactă”, a adăugat el . În același timp, a etichetat demersurile președintelui Trump, drept ”o poziție extremă nemaivăzută, o poziție prin care a refuzat să respecte voința poporului, a refuzat să respecte statul de drept și a refuzat să onoreze Constituția”,

Ultimul act se va desfășura în 6 ianuarie 2021, la Washington, când în cadrul Congresului, unde se reuni cele două camere, se vor deschide plicurile cu voturi și se vor număra.

Teoretic este doar o formalitate, dar în acest caz situația ar putea să se prezinte în mod diferit, deoarece Trump nu a renunțat nici acum să conteste rezultatele și caută să se folosească de mijloacele care i-au mai rămas pentru a le dezavua. Astfel, afirmă comentatorii, Congresul ar putea deveni scena unor bătălii politice. Potrivit Constituției SUA, ultimul cuvânt în privința rezultatului alegerilor îl are Congresul, reprezentanții nou-aleși ai Congresului vor verifica, unul câte unul, plicurile cu rezultatele voturilor din cele 50 de state americane care trebuie să fie „conforme și autentice”.  Acestea vor fi prezentate președintelui Senatului, Mike Pence, care, la rândul său, le va inspecta și aproba.

Aleșii pot ridica obiecții asupra rezultatelor, dar aceste obiecții sunt luate în considerare doar dacă ele sunt semnate de către cel puțin un membru al fiecărei Camere a Congresului SUA. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ședința Congresului ar fi suspendată, iar fiecare Cameră s-ar reuni separat, pentru a dezbate obiecția. În acest caz este nevoie ca ambele Camere să voteze, separat, în favoarea obiecției (ceea ce practic ar însemna negarea votului din Colegiul Electoral).

Potrivit New York Times, este posibil ca reprezentantul statului Alabama, Mo Brooks, să încerce să conteste rezultatul votului din cele cinci state-cheie: Arizona, Pennsylvania, Nevada, Georgia și Wisconsin și să reclame frauda electorală, în ciuda faptului că toate aceste state au certificat oficial rezultatele, iar acuzațiile de furt nu au fost dovedite. Lui Brooks ar trebui să i se alăture și un senator republican, dar cel puțin până acum se pare că niciunul nu și-a manifestat dorința de a participa la un astfel de demers. Dacă totuși se va forma o „echipă”, decisiv va fi votul celor două Camere. Însă cum în Camera Reprezentanților majoritatea este deținută de democrați, iar în Senat diferența în favoarea republicanilor este mică, Trump nu va avea nicio șansă să întoarcă rezultatul în ultima clipă.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Maria Roth commented on December 16, 2020 Reply

    Da, merci, Eva. La zi, cu informatii exacte si pertinente. Sperăm să liniştească această agitaţie creată de Trump si ai lui, agitaţie politică fără dovezi de fraudare a alegerilor, in schimb un bun prilej pentru Trump să adune bani de la susţinătorii lui, pentru procese, dar şi pentru bunul său plac (acum vreo zece zile sounea CNN că se adunaseră peste 150 milioane de dolari pentru săacul fost preşedinte; acum sigur sunt mai mulţi). Azi, NYTimes scrie că senatorul republican Mitch McConnell, liderul majorităţii din senat l-a felicitat şi el pe preşedintele ales Biden şi a insistat pe lângă colegii săi republicani să recunoască rezultatele alegerilor. (Senator Mitch McConnell, the majority leader, congratulated President-elect Joseph R. Biden Jr. and pleaded with Republicans privately not to join an effort by House members to throw out the results. Nu pun site-ul al NYTIMES, ca atunci Baabel nu imi ia automat comentariul)

    • Virgil Duncan commented on December 18, 2020 Reply

      Dna Maria Roth – situatia nu se linisteste – 40% din populatia Statelor Unite spun ca alegerile au fost falsificate de opozitie. Mc Connell, liderul majoritatii din Senat impreuna cu toti judecatorii care au respins chiar sa considere dovezi clare de frauda, au o dilema fundamentala: sa nu se bage sau sa creeze o criza constitutionala care poate duce la razboi civil. Intre doua rele au ales pe cel mai comod. In acelasi timp situatia lui Biden nu e buna – este acuzat ca a primit mita de la China, Ucraina, Kazahstan prin baiatul lui care a facut trafic de influenta. Se vorbeste de o investigatie independenta pe care Biden nu o poate opri sau desfiinta. Biden va intra in presedentie cu un nor negru dupa el, plus ca nu e considerat legitim de o mare parte din alegatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *