Profesori evrei la universitățile clujene, după 1945

Consecvent obiectivului principal al inițiatorilor și organizatorilor simpozionului File din istoria evreimii clujene (7 ediții în perioada 2011-2019) de a evidenția aportul evreimii clujene la dezvoltarea economică, culturală și socială a orașului, propun spre publicare o primă listă a profesorilor evrei care au predat, în principal, la cele șase instituţii de învăţământ superior din Cluj, după anul 1945.

Aceasta vine în completarea listelor cu medici, întreprinzători/industriași, mici meseriași, comercianți, oameni de cultură (scriitori, publiciști, filosofi, compozitori, artiști plastici, actori și regizori) evrei prezentate cu ocazia simpozioanelor, în volume sau unele articole în coloanele revistei Baabel.

Tematica profesorilor universitari clujeni evrei a fost abordată încă de la prima ediție a simpozionului File din istoria evreimii clujene din 2011 de către cunoscutul istoric local György Gaal. Lucrarea sa Profesori evrei la Universitatea din Cluj/Kolozsvár (1872-1919) a scos în evidență contribuția a aproximativ 30 de profesori de origine evreiască (unii erau convertiți la creștinism) care au activat în aproape toate domeniile științifice, mai ales în medicină, dar și în matematică, chimie, botanică, arheologie, drept ș. a. Zsigmod Purjesz, Pál Steiner, Nathan Feurer, Aladár Elfer, Imre Hegyesi, Miklós Elekes au fost întemeietori de școli medicale, renumiți medici sau savanți.

Apoi în perioada interbelică, după 1919, când s-a înființat Universitatea Daciei Superioare, devenită apoi Universitatea Regele Ferdinand I, numărul profesorilor universitari evrei a scăzut radical. Două au fost motivele principale ale acestei situații:

– Profesorii Universității Regale Maghiare Franz Josef, în funcțiune până la începutul anului 1919 la Cluj, nu cunoșteau limba română și au refuzat să depună jurământul de credință față de Regele României.

– Deși Constituția din 1923 a României garanta încetățenirea și drepturi egale populației evreiești, în curând la centrele universitare din Cluj (și Iași) au apărut numeroase manifestări antisemite (numerus clausus pentru studenții evrei, amenințări, incidente, bătăi, atrocități, distrugeri cu puseuri în noiembrie 1922 și decembrie 1927 la Cluj dar acontinuat și în perioadele următoare) astfel că numirea unor profesori evrei era de neconceput.

Cu totul alta a fost situația după 1945, când în instituțiile de învățământ superior din Cluj au reînceput să predea profesori de origine evreiască, numărul lor până în zilele noastre fiind de peste 70. La această perioadă se referă lista mea prezentată mai jos.

Legat de modalitatea întocmirii acestei liste este necesar să fac unele precizări :

– Având în vedere că în ultimele decenii ale dictaturii ceaușiste posturile universitare au fost blocate, o serie de cadre didactice – mai ales lectori și conferențiari – au ”înghețat” în funcții timp de 10-15 ani, promovarea fiind aproape imposibilă. Din acest motiv la lista profesorilor am adăugat și conferențiarii.

– Marea majoritate a profesorilor și-a început și apoi desăvârșit cariera universitară la Cluj Totuși, pentru a avea o imagine mai completă, lista cuprinde și profesori care și-au început activitatea didactică la Cluj, dar și-au continut-o la universități prestigioase din țară și străinătate; profesori născuți la Cluj, a căror carieră didactică s-a desfășurat numai la București sau în străinătate; cadre didactice (foarte puține la număr) care și-au început activitatea în perioada interbelică la Cluj, dar au fost promovați profesori sau conferențiari după anul 1945.

– Funcția de cercetător științific I (cel mai înalt grad) am asimilat-o cu cea de profesor universitar. Este vorba mai ales de cercetătorii de la Institutele Academiei Române care, foarte des, țineau și cursuri la diferite universități.

În lista prezentată am identificat numele a doi academicieni și numeroși laureați ai unor prestigioase premii, mai ales din partea Academiei Române dar și a altor foruri științifice.

Pe baza acestei liste, îmbunătățită cu completările făcute de cititorii revistei (dintre care, bănuiesc, sunt mulți absolvenți ai unor universități clujene, răspândiți în toată lumea) se va prezenta o comunicare la o viitoare ediție a simpozionului File din istoria evreimii clujene (inclusiv volumul tipărit) și se va prezenta un panou la viitoarea Colecție Muzeală care se va înființa la Cluj. În esență la fiecare poziţie se vor adăuga informaţii despre cariera didactică, cariera științifică (domenii de cercetare, lucrări/opere publicate), date biografice, titluri și distincții obținute etc.

Iată lista propusă:

Lista profesorilor şi conferenţiarilor universitari clujeni de origine evreiască după al Doilea Război Mondial

Agronomie

König Miklós, Timen Iosif

Arhitectură :

Déznai Victor, Sebestyén Győrgy (la Bucureşti)

Arte plastice :

Borghida István, Ditrói Erwin, Lővith Egon

Biologie :

Schwartz Árpád, Wittenberg Carol

Chimie :

Almási Miklós, Heller Ádám*, Horovitz Ossi, Lőwy Dániel, Mureșan Judith, Ruse Margit, Popper Erwin**, Schőnberger Emil.

Educaţie fizică

Alexandru Virgil Voicu

Estetică:

Földes László

Filosofie :

Csehi Gyula, Gáll Ernő, Pollák Edmund, Kallós Nicolae, Roth Andrei, Rózsa Jenő, Tóth Sándor.

Fizică:

Ausländer Desideriu, Boskovits Judita, Dévényi Andrei (la București), Dezső Ervin, Friedlander Erwin*, Weiszmann N. Andrei.

Istorie :

Gyémant Ladislau, Goldenberg Sámuel, Michael Shafir, Vágo Bela*.

Litere

Edelstein Frida, Pasternak-Wexler Clara, Rózsa Ágnes, Semlyén Éva, Szilágyi Julia, Schveiger Paul; Weiss Tiberiu

Matematică :

Balas Egon*, Goldner Gavrilă, Dezső Gábor, Frenkel Margareta, Ney Andrei, Radó Ferenc, Schechter Erwin, Singer Ivan.

Medicină şi Farmacie :

Becski Irén **, Berger-Grünfeld Eva,  Brody Gabriel,  Elekes Miklos **, Deleanu Mauriţiu, Gidáli Mihály, Holan Tiberiu, Izsák Sámuel, Kaufmann Aurel, Kertész Endre, Köppich Francisc, Lustig Tiberiu, Mátyás Mátyás, Müller Maximilian **, Nass Andrei, Neumann Edmund, Popper Erwin, Raţiu Hugo, Rosenfeld Eva, Rosenfeld Carol, Rub David, Schapira Mór, Strauss Hugo, Szabó Iudith, Vaida Alexandru, Vass Zoltán** .

Muzică :

Boskovits Alexandru*, Demian Fischer Vilhelm, Eisikovits Max, Junger Erwin, Halmos Győrgy, Lakatos Ștefan, Ronai Anton, Szegő Julia, Weiss Ferdinand.

Sociologie:

Roth Maria

Științe Economice :

Kohn Hillel, Molnár Nicolae, Negrea Arnold

Științe Juridice :

Fekete Gheorghe, Kiss Géza, Roman Dezső, Turnowsky Sándor

Științe Tehnice :

Sălcudean Marta*, Székely Emeric.

Teatru :

Kovács Győrgy, Rapapport Otto, Szinberger Alexandru

*Activitate didactică preponderent peste hotare

**Și-au început cariera universitară la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj, în perioada interbelică

Andrei Zador

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

22 Comments

  • Izsak Martha commented on February 3, 2023 Reply

    La Facultatea de drept din Cluj,dupa ’45 a predat profesorul Turnowsky Sandor,fiul ilustrului medic Turnowsky Mor.Turnowsky Sandor a fost un intelectual cunoscut in Cluj.

    • Andrea Ghiţă commented on February 3, 2023 Reply

      Voi introduce acest nume pe listă. Mulţumesc mult.

  • zador andrei commented on February 2, 2021 Reply

    Mulțumesc pentru interes și aprecieri.
    Propun publicului baabel-ian să colaboreze la pregătirea viitoarei conferințe (și volumului aferent) prin întocmirea de evocări a unor personalități de pe listă despre care au informații (rude,cunoscuți,foști dascăli,colaboratori etc.).Informațiile ar trebui structurate conform ultimei fraze din articol.Orizont de timp :minim 4 luni.Conferința se va ține la 30 mai (posibil ?,funcție de pandemie) sau la toamnă (mai plauzibil) la inaugurarea pentru public a Centrului Cultural Evreiesc din Cluj. Materialele pe adresa de poștă electronică ale doamnei Andrea Ghiță sau ale mele. Succes !

  • Veronica Rozenberg commented on January 31, 2021 Reply

    D-le Zador, initiativa dvs este apreciabila, iar lista persoanelor – cu exclusivitate 0 cu nume maghiare – si mai si.
    Sa mai spuna cineva ca maghiarii evrei nu au de ce si cu ce sa se mandreasca, fara ca aceasta sa fie o METEAHNA.
    Nu este numai numarul lor mare, dar si varietatea domeniilor de care s-au preocupat.
    De altfel, in casa mea din Bucuresti, un membru al acestei comunitati , tatal meu, imi sugera nu odata despre valoarea intelectuala a evreilor maghiari si in ciuda acestei placeri de a vorbi ungureste cu toti prietenii, si de a-i aduce in lumina pe cei cu caliatati deosebite, nu cred ca era inzestrat cu meteahna de superioritate,

    Poate folosind o statistica, procentul oamenilor “ajunsi” profesional dintre cei aflati la intersectia evrei si maghiari, ar fi destul de spectaculos.

    • Andrea Ghiţă commented on January 31, 2021 Reply

      Numele maghiare ale profesorilor universitari reflectă faptul că mulţi evrei din Imperiul Austro-Ungar, emancipaţi în 1867, şi-au maghiarizat numele. Prenumele sunt maghiare din cauză că înscrisurile oficiale erau maghiare. Dar sunt şi nume germane, datând dintr-o etapă anterioară când evreii şi-au putut cumpăra nume germane. Subiectul acesta ar merita un articol. În acelaşi timp sunt şi nume româneşti care reflectă dorinţa de asimilare de după 1945.

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on January 30, 2021 Reply

    Articol important ca documentar.. precum și interesant, felicitări autorului. Cred că trebuie adăugat și rabinul profesor universitar Moshe Carmilly (Moses Weinberger), întemeietorul Institutului de Judaistică și Limba Ebraică, institut care îi poartă numele, care funcționează în cadrul Facultății de Istorie (anterior a funcționat în cadrul Facultății de Sudii Europene). Rabinul doctor Carmilly, fost Șef-Rabin neolog al evreilor din Cluj, a fost și profesor universitar de istorie evreiască la Yeshiva University, New York.

  • JOHANAN JANOS VASS commented on January 29, 2021 Reply

    AS MAI ADAUGA CITEVA NUME IN DOMENIUL MEDICINII CONF, SI SEFI DE LUCRARI
    CONF.FRANCISC KOPPICH
    SEF DE LUCRARI BRODY GABI
    SEF DE LUCRARI RUB DAVID
    PROF. ERWIN POPPER FARMACIE
    SEF DE LUCRARI EVA BERGER GRUNFELD
    PROF.HUGO RATIU RADIOLOGIE
    SEF LUCRARI MIHAI GYDALY
    IN DOMENIUL STINTELOR ECONOMICE PROF. ARNOLD NEGREA

    • Andrea Ghiţă commented on January 29, 2021 Reply

      Mulţumim pentru completări. Aceste nume vor fi introduse în listă.

  • salamon aniko commented on January 29, 2021 Reply

    Estetica: Foldes Laszlo
    Agricultura: Konig Jozsef
    Muzica: Demian Fischer Vilhelm

    • Andrea Ghiţă commented on January 29, 2021 Reply

      Mulţumim, vom completa

    • George Konig commented on January 29, 2021 Reply

      La agronomie a predat Konig MIkos (tatal meu)

  • JOHANAN VASS commented on January 28, 2021 Reply

    AI SCRIS UN ARTICOL IMPORTANT CU O PRECIZIE DE INGINER EU CARE MA OCUP DE PROBLEME ASEMANATOARE STIU CE GREU E SA PUI NUMELEACELORA CARE SINT RELEVANTI PENTRU PERIOADA RESPECTIVA.
    FELICITARI SI MULTUMESC

  • Mari Roth commented on January 28, 2021 Reply

    Sunt psiholog ca formare, dar cariera universitara s-a derulat, si cea de cercetator se deruleaza in continuare în cadrul facultatii de sociologie si asistenta sociala, departamentul de asistenta sociala.

  • Andrea Ghiţă commented on January 28, 2021 Reply

    Iniţiativa realizării acestei liste e foarte importantă. Lista nu e completă. Sper ca cititorii Baabel să ne indice numele altor cadre didactice universitare clujene de origine evreiască.

  • Kathy Scher commented on January 28, 2021 Reply

    Thank you so much for including my dear father Andrei Weiszmann.
    I also saw mentioned Adam Heller. We met him in NJ when he worked at Bell Labs.

    • Andrea Ghiţă commented on January 28, 2021 Reply

      Your father (z.l,) was a great professor. He left the country in the year I started to learn Physics at the university of Cluj and I didn’t get a chance to be his student. The legend of the extraordinary professor Weiszmann lasted decade after I graduated.

    • Luisa Schillinger(Samson) commented on January 12, 2023 Reply

      I remember your father in another context. While waiting for the passport,he was teaching me and another group of students hebrew.

  • Tiberiu ezri commented on January 28, 2021 Reply

    Impresionanta lista!

  • Daniel Lõwy commented on January 28, 2021 Reply

    Profesorul de electrochimie de renume mondial Adam Heller a urmat la Cluj doar primele cinci clase, plecând definitiv din orașul de pe Someș la vârsta de 11 ani. Mă bucur că apare pe lista întocmită cu meticulozitatea sa cunoscută de domnul inginer Andrei Zador. Propun în același timp să adăugați și numele Dr.-ui Rafael Vago, cunoscut istoric al Holocaustului, lector la Universitatea din Tel Aviv. El a emigrat în Israel la vârsta de 12 ani.

  • Hava Oren commented on January 28, 2021 Reply

    O inițiativă lăudabilă! Chiar nefiind din Cluj, am observat cu surprindere că îmi sunt cunoscute nu numai multe nume, ci și unele persoane. Pe Maria Roth am avut plăcerea s-o cunosc nu de mult la Cluj. Tiberiu Lustig a îngrijit-o pe fiica mea la Ierusalim. Iar pe Erwin Junger mi-l amintesc încă din copilărie, era un bun prieten al tatălui meu și ne-a vizitat de mai multe ori la Arad.

    • Mari Roth commented on January 28, 2021 Reply

      Draga Hava, placerea de a va cunoaste este de partea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *