Părintele naţunii chineze sprijinea sionismul

De peste o jumătate de secol Biblioteca Națională funcționează într-o clădire din incinta campusului Givat Ram al Universității Ebraice din Ierusalim.  Devenită cu timpul neîncăpătoare, s-a început construcția unei clădiri noi, alături de clădirea Parlamentului (Knesset).  Se preconizează că aceasta va fi dată în folosință în anul viitor.  Înainte ca biblioteca să fie mutată a început un proiect de descifrare, clasificare și catalogare a colecției de manuscrise, cu această ocazie făcându-se unele descoperiri neașteptate, printre care o scrisoare de acum o sută de ani.

Noua clădire a Bibliotecii Naţionale din Israel

Scrisoarea datată 24 aprilie 1920 a fost trimisă din Shanghai.  Semnatarul ei este desigur cunoscut tuturor: Dr. Sun Yat-sen, primul președinte al Chinei precomuniste, cel pe care și azi mulți îl consideră „părintele națiunii chineze”.  Mai puțin cunoscut este destinatarul: N. E. B. Ezra.  Nissim Elias Benjamin Ezra (1883–1936) aparținea unei familii evreiești originare din Irak.  El s-a stabilit în China, la Shanghai.  În 1903 a înființat Asociația Sionistă din Shanghai și timp de peste 30 de ani a publicat revista lunară Mevaser Israel / Israel’s Messenger, recunoscută drept cea mai importantă publicație evreiască din estul Asiei.

Sun Yat-sen și N. E. B. Ezra

***

Scrisoarea originală

Iată traducerea scrisorii:

Stimate dle Ezra, am citit cu mult interes atât scrisoarea dv., cât și numărul din Israel’s Messenger și doresc să vă asigur de simpatia mea pentru această mișcare, una din cele mai importante mișcări ale zilelor noastre.  Toți iubitorii democrației trebuie să sprijine din toată inima și să primească cu entuziasm mișcarea de a restabili minunatul vostru popor istoric, care a contribuit atât de mult la civilizația lumii și care merită pe deplin un loc de cinste în familia națiunilor.

De fapt existența scrisorii era cunoscută, textul ei fiind publicat în revista lui N. E. B. Ezra, dar nimeni nu știa că originalul mai există.  Scrisoarea se află în posesia bibliotecii cel puțin din 1938, deci la scurt timp după moartea lui Ezra, dar nu se știe în ce împrejurări a ajuns acolo.  Este posibil ca el însuși să o fi lăsat moștenire bibliotecii, sau poate cineva a găsit-o și, recunoscându-i importanța, a adus-o la bibliotecă. 

De altfel atitudinea pozitivă a lui Sun Yat-sen față de evrei și de sionism este bine documentată.  Pe evrei i-a cunoscut în perioada în care a fost în exil în Anglia, Canada și SUA. (Dar de fapt avea legături apropiate cu un evreu chiar în China: Morris Cohen, poreclit Two-Gun Cohen, a fost comandantul gărzii sale personale, o figură pitorească despre care s-a mai scris în Baabel https://baabel.ro/2013/12/andrei-banc-morris-cohen-generalul-evreu-din-armata-chineza/)  

Sun Yat-sen sprijinea cauza sionistă, pentru că în lupta evreilor pentru a-și recăpăta patria pierdută vedea o paralelă cu lupta chinezilor pentru abolirea monarhiei și întemeierea unui stat modern.

Hava Oren

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on February 26, 2021 Reply

    Ca de obicei, ma intreb de unde gaseste Hava minunatie de subiecte, parca ai lucra intr o arhiva a Spiritului, de la arhitectura, la calatorii, de la agricultura la politica.

    Si totusi,imi permit sa dac o remarca:

    Nu as scrie niciodata, ca personajul cutarica, e desigur cunoscut tuturor. Eu n am auzit de Parintele natiunii chineze, in schimb am citit despre Michoels.

    Spatiul cunostintelor majoritatii oamenilor cred ca e discret si nu continuu. Ma folosesc de o expresie din lumea matematicii. Discret e ca multimea nr. intregi, si nu ca a nr. reale, adica sunt “gauri”, aproape la fiecare dintre noi.
    Sper ca nu se reintorc nametii la Ierusalim 🙂⚘

    • Hava Oren commented on February 26, 2021 Reply

      Comentariu cât se poate de pertinent! Cunoștințele oamenilor nu sunt continue, ele depind de interesele fiecăruia, dar și de întâmplare. Peste acest subiect am dat întâmplător, în blogul Bibliotecii Naționale. Dar interesele fiecăruia joacă un rol hotărâtor. De când lumea m-au atras subiectele inedite și mi-a plăcut să povestesc. Iar acum, de când colaborez la Baabel, de fiecare dată când găsesc ceva deosebit, mi-l notez. Am deja o colecție întreagă.

      • Veronica Rozenberg commented on February 26, 2021 Reply

        Multumesc ca nu te-ai suparat si oricum este deosebit de apreciabil si intereseul si varietatea povestirilor.
        Ieri seara am citit cate ceva despre
        “parintele natiunii chineze”. O carte deosebit de interesanta despre China primei parti a sec. XX (pana prin 1975), este The wild swans.

        • Hava Oren commented on February 26, 2021 Reply

          Să mă supăr?!?! Pentru ce?
          The Wild Swans este una din cărțile mele preferate! Pe mine m-a impresionat faptul că autoarea este exact de vârsta mea, ceea ce m-a făcut să mă identific cu ea, să compar tot timpul biografia ei cu a mea. Dar până am ajuns eu însămi în China, acum vreo 15 ani, realitatea nu mai era aceeași.

    • Klein Ivan commented on March 1, 2021 Reply

      V.R. – aceasta e fraza din articol – ” Dr. Sun Yat-sen, primul președinte al Chinei precomuniste, cel pe care și azi MULȚI îl consideră „părintele națiunii chineze”. – deci nu e scris CUNOSCUT TUTUROR – S-a învățat despre el în școală la Istorie , materie care le-a plăcut la unii mai mult iar la alții mai puțin . ..Despre Michoels am citit în Ehrenburg ( Oameni , ani , viață ) , carte care evident au citit-o mai puțini . K.I.

      • Veronica Rozenberg commented on March 1, 2021 Reply

        Ceea ce este scris, este reprodus mai jos:

        “Semnatarul ei este desigur cunoscut tuturor: Dr. Sun Yat-sen, primul președinte al Chinei precomuniste, cel pe care și azi mulți îl consideră „părintele națiunii chineze”.

        Iti recomand sa RECITESTI, inainte de a face afirmatii.
        Iar mentiunea a doua e la fel de out of the blue.

        • Klein Ivan commented on March 1, 2021 Reply

          V.R. – Așa-mi trebuie că m-am băgat într-o discuție pe care o categoriseam de la început ” mult zgomot pentru nimic ” . Și eu am fost superficial ca și tine care după ce ai scris ( v. comentariu ) ” Eu n am auzit de Parintele natiunii chineze, in schimb am citit despre Michoels ” , m-ai comentat că ” Iar mentiunea a doua ( despre Michoels ) e la fel de out of the blue “. Deci prima mențiune despre Michoels e făcută de tine , că bine zici ” out of blue ” . K.I.

  • tiberiu ezri commented on February 25, 2021 Reply

    Interesant si pentru mine inedit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *