Vaccinurile în uz împotriva COVID-19

Înainte de toate e bine de reținut ceva general, și anume că vaccinurile acționează pregătindu-ne sistemul imunitar, adică mijloacele naturale de apărare ale organismului, să recunoască boala și să ne apere de ea. Totodată trebuie specificat faptul că majoritatea cercetărilor privind vaccinurile împotriva COVID-19 implică generarea de răspunsuri la o proteină, sau o parte a acesteia, specifică virusului care cauzează infecția cu virusul SARS Cov2.

Odată administrat, vaccinul declanșează o reacție imunologică. Majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 însă necesită două doze pentru a crea și a fixa imunitatea. Dacă persoana vaccinată este expusă ulterior la virusul care cauzează COVID-19, sistemul natural de apărare va recunoaște proteina specifică pentru COVID-19, fiind pregătită să-l atace. Mijloacele de apărare ale organismului sunt gata astfel să ucidă virusul și să îl împiedice să pătrundă în celule și să se înmulțească. Această protecție trebuie deci luată în calcul în analiza vaccinurilor care se uzitează deja în lume.

În cele ce urmează fac o împărțire scurtă și simplificată a vaccinurilor avizate deja, național sau mondial, împotriva COVID-19.

Actualmente avem așadar:

Vaccinuri cu acid nucleic (mRNA): BioNTech/Pfizer, Moderna, CureVac conțin o parte din „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului produc o proteină specifică acestui virus. Astfel, sistemul imunitar va ști că această proteină nu ar trebui să fie prezentă în organism și va reacționa, producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19. Ele sunt formate din ARN mesager (mRNA) care codifică antigenul de interes (în cazul SARS-CoV-2, antigenul este proteina-S). Acest mRNA este plasat într-o nanoparticulă de lipide ca vehicul, ceea ce previne degradarea lui de către gazdă încă înainte ca el să pătrundă în celulă. Odată vaccinul administrat, ARN mesager este preluat de celulele gazdei. O enzimă din celulă (lipaza) degradează nanoparticula de lipide și expune ARN-ul. Informația genetică pe care o poartă dictează sinteza proteinei-S, ceea ce va stimula răspunsul imun la nivelul celulelor T și formarea de anticorpi.

Vaccinuri pe bază de proteine virale: Sanofi/GSKconțin fragmente ale unei proteine specifice virusului. Aceste fragmentele sunt suficiente pentru ca sistemul imunitar al persoanei vaccinate să înțeleagă că proteina respectivă nu ar trebui să fie prezentă în organism și să reacționeze producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.

Vaccinuri cu vector viral: Oxford / AstraZeneca, Johnson & Johnson, Gamalaya-Sputnik, Janssenutilizează un virus diferit, inofensiv, pentru a transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului produc o proteină specifică virusului care cauzează COVID-19. Sistemul imunitar va ști că această proteină nu ar trebui să fie prezentă în organism și va reacționa producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19. Acestea sunt similare cu vaccinurile cu virus viu-atenuat, în sensul că folosesc un virus inofensiv, sau un virus atenuat, cu rol de vector. Gena virală care codifică informația pentru sinteza antigenului de interes (Proteina-S) este inserată în acest virus vector. Când virusul vector infectează celula, va introduce și gena străina în acea celulă. Celula va transcrie informația genetică și va produce antigenul, pe care îl va expune apoi pe suprafața celulei pentru a stimula un răspuns imun. Celulele infectate pot să reproducă lent virusul, ceea ce va permite ca un număr și mai mare de celule să devină infectate și să prezinte astfel antigenul pe suprafața lor.

Vaccinuri cu virus inactivat sunt ocategorie care a evoluat de la vaccinurile vii atenuate, cunoscute deja în profilaxia altor boli (holera, hepatita A etc.). Acestea conțin așadar întregul virus, care este însă omorât sau inactivat, cu ajutorul unor substanțe chimice, căldură sau radiații. Ca atare, virusul nu se poate replica, dar este capabil să determine un răspuns imun puternic. Un exemplu este CoronaVac, produs de Sinovac R&D Co. El conține virusul inactivat SARS-CoV-2, combinat cu o sare de aluminiu cu rol de adjuvant pentru a stimula răspunsul imun.

În baza acestor date amplu cunoscute și clar reprezentate internațional și în măsura în care există vaccin achiziționabil pe plan mondial, fiecare țară își alege conduita proprie de realizare a vaccinării, evident cu un produs eligibil și aprobat, dar și în baza unui plan complex și doct de vaccinare a populației sale împotriva COVID-19.

Liana Monica Deac

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *