Impresii şi gânduri sub tirul rachetelor – autorii din Israel ai Revistei Baabel relatează.

Lucian Herşcovici (Ierusalim)

Semne începuseră să apară mai înainte, cam de Pesah, atunci când arabi din Jaffo începuseră să agreseze evrei în Jaffo şi chiar Tel Aviv, trăgându-le palme. Apoi s-a extins la Ierusalim, arabi agresând evrei religioşi paşnici pe drum spre Kotel, la rugăciune. Paralel a apărut şi problema în cartierul Sheikh Jarrah, care era în curs de judecată şi cercetare de mult timp. Tribunalul – cunoscut pentru ideile de stânga ale multor judecători – a dat dreptate tocmai evreilor proprietari, ca să-şi recapete bunurile, la fel cum a dat dreptate unor proprietari arabi în alte cazuri, când s-a ajuns la evacuarea unor cartiere din așezări evreiești. Deși lucrul nu a plăcut multor cetăţeni evrei şi nu era nicio justificare practică, ci dimpotrivă, evacuarea a fost făcută şi casele demolate. Dreptatea este una singură. Nu se poate ca cineva care a luat casa cuiva pe nedrept să capete recunoaștere oficială numai pentru că este arab sau minoritar şi să producă teamă socială amenințând cu conflict armat. Asta înseamnă nedreptate însoțită de teroare, ceea ce nu trebuie să fie permis într-un stat de drept, mai ales că fuseseră propuse soluții de compromis, dar arabii respectivi le-au refuzat, probabil sub influenţa liderilor lor, care au folosit ocazia. A se supune acestor lideri este interzis; dacă se cedează o dată, vor urma alte dăţi, mai grav.
Să ne amintim şi de faptul că Războiul de Independenţă al Israelului nu s-a încheiat in anul 1948. E trist, dar acest război continuă până astăzi, cu intermitenţe datorate încetării focului în unele perioade, dar starea de beligeranţă continuă. Existenţa Statului Israel este ameninţată, nu este recunoscută de arabii palestinieni şi de o mare parte a lumii arabe şi musulmane, cu excepția câtorva ţări care au încheiat pace cu Israelul.

Eva Grosz (Holon)

La Holon, ieri seara la ora 9 și azi dimineața la ora 3 au fost rafale interminabile de rachete, care s-au soldat cu răniți și case distruse. O rachetă a căzut pe un autobuz în oraș. Noi am ieșit în casa scărilor, întrucât casa noastră e mai veche şi nu are adăpost din beton.  

Exploziile s-au auzit de aproape. La ora trei dimineața, mame cu copii în brațe, noi cei mai vârstnici și alţi câţiva vecini ne-am întâlnit în casa scărilor, fiecare buimac și mulțumit atunci când zgomotele au încetat. 

Acum am simțit și noi puțin din ce simt de ani de zile cei care locuiesc în jurul Fâșiei Gaza. Gaza este liberă de mulți ani; liberă să construiască fabrici și spitale cu banii pe care îi primesc din țările arabe și cu ajutorul umanitar al Israelului. Dar ei au un singur scop – să lichideze Israelul. Hamas este o organizație teroristă care trebuie să dispară de pe fața pământului! Nu să primească ajutoare umanitare și materiale de construcție din Israel, din care ei construiesc tunele de unde atacă. Sunt înarmați până în dinți și au mijloace de a ucide de mare precizie. Șeful lor vorbește din Qatar, unde e în siguranță. 

Eu nu sunt un om care dorește război. Israelul nu vrea război. Dar ei vor acest lucru, indiferent cine e la conducerea Israelului și indiferent de promisiunile făcute de fiecare dată la sfârșitul unui conflict.

Doar că acest lucru nu va fi recunoscut de restul lumii… Rămâne speranța. 

Rachete Hamas pe cerul Israelului

Veronica Rozenberg (Haifa)

Nu-mi amintesc să fi existat vreodată un atac atât de violent de rachete în oraşe care nici nu sunt chiar atât de aproape de Gaza, ca de exemplu Ashdod și Ashkelon. La fiecare 2-3 minute locuitorii sunt sub ameninţarea unui nou atac. Oamenii sunt dezorientaţi. Au fost lovite câteva clădiri în aceste oraşe, o şcoală, maşini (din fericire goale) – puțina lumea care circulă pe drumuri iese din maşină în momentul în care sună alarma şi încearcă să-şi găsească un adăpost întinzându-se pe pământ.

Același lucru se întâmplă şi în magazine și locurile în care oamenii îşi fac aprovizionarea.

Deşi armata a făcut câteva raiduri asupra Fâşiei Gaza, tehnologia arabilor (Hamas sau Jihad Islamic) s-a perfecţionat într-o asemenea măsură încât se pune întrebarea cum de a trecut totalmente sub ochii celor care trebuiau să supravegheze acest lucru?! Probabil şi cantităţile de explozive care pot fi încărcate de o singură rachetă sunt cu mult mai mari, deci rachetele sunt mai periculoase.

Avem un guvern provizoriu care îşi va menţine poziţia până la punerea pe picioare a unui nou guvern. Guvernul actual e condus de două personalităţi între care există o tensiune uriaşă, şi de multă vreme

Nu cred că a existat vreodată o asemenea situaţie gravă şi, mai ales, care pare să lase populaţia de izbeliște…

Nu-mi amintesc ca în anii în care partea sudică a Israelului se afla sub ameninţare să fi trecut atâta timp fără ca intervenţiile – momentan punctuale – ale armatei israeliene să nu-i fi determinat pe inamici să oprească ostilităţile.

Marţi, 11 mai, ora 20:45. Din acest moment se trage intens asupra orașelor Tel Aviv, Herzlia, Rehovot, Ramat Aviv, Holon, Petach Tikva, Yafo. La Holon a fost lovit un autobuz, dar nu au fost victime. Ulterior s-a dovedit că informaţia era greșită, în realitate au fost destui răniți. O parte au fost evacuați la spitale.

Nu cred că am mai asistat vreodată la o asemenea intensitate de trageri asupra Israelului, este incredibil că, deşi forţele aeriene au făcut şi continuă să facă raiduri asupra oraşului Gaza şi chiar au bombardat două blocuri de peste 10 etaje, iar forţele terestre (tancuri şi infanterie) se află la graniţă, şi poate au şi tras punctual în direcţia Gazei, Israelul nu pare a controla situaţia.

Se vorbeşte că lipsa de control este determinată şi de situaţia politică, de neputinţa acestui guvern, în care se vorbeşte de o prăpastie foarte adâncă între cei doi conducători, Netanyahu şi Gantz.

În două zile au fost trase peste 300 de rachete dinspre Gaza (astăzi, a treia zi, peste 600), cu o putere explozivă şi de direcţionare semnificativ mai mare decât cele din trecut. Se pare că sistemele de interceptare a rachetelor (Cupola de fier) funcţionează doar parţial. Deşi se vorbea de 90%, capacitatea de interceptare pare să atingă 50% – desigur că e mai bine decât dacă nu ar fi fost deloc.

Se aud “glasurile” sirenelor, care dau alarma în timpul transmisiei la televizor, jurnaliştii stau în diferite locuri (apărate, sper), de unde transmit ştirile. Încerc să mă gândesc şi sper că israelienii pe care îi cunosc se află la adăpost şi reuşesc să facă faţă acestui atac masiv, de dimensiuni care nu au mai existat aici.

Israelieni ucişi în urma atacurilor cu rachete

Lipseşte cu desăvârşire orice autoritate israeliană care ar putea să conducă în mod eficient și relevant această campanie. Unii dintre cei care au o părere, după cum se transmite la mass-media, sunt preocupaţi de a distruge pe unii dintre conducătorii palestinieni, cei care reprezintă creierul atacurilor şi al acţiunilor organizate pentru a distruge tot ce le-ar sta în putinţă, în această ţară a Israelului.

Rachete la Tel Aviv:

https://www.ynetnews.com/article/H100WHVOdO#autoplay

Theodor Toivi

Privesc stupefiat pe TV imagini traumatizante. Citesc pe internet :„Kristallnacht în Lod”: stare de urgență în timp ce mulțimile arabe au incendiat sinagogile”. Linşaj. Automobile în flăcări. Se repetă situația din 1929, 1945-48.  Aparent poliția are mâinile legate de o justitie atemporală. Politicienii, măcinați de lupte interne, nu rezolva situaţia.  Presupun că acum tineri evrei, aflați într-o situație politică similară, se vor organiza într-o “Nouă Haganah”, “Noul Palmmach și foarte probabil “Noul Stern” sau “Noul Lehi”. Potrivit doctrinei Jabotinsky, tinerii evrei își vor organiza astfel autoapărarea. Va apărea un nou Daian, Begin, Rabin, Sharon și foarte probabil un nou Rav Kahana.  Posibil ca noii conducători să decidă, ca în trecut, transferul acelei părți din populație care nu poate coexistă în mod pașnic cu evreii.

Un asemenea scenariu care în ziua de azi poate fi considerat aberant, se poate întâmpla, din păcate într-un viitor apropiat sau depărtat?

George Schimmerling (Ramat Yishai)

(preluare de pe pagina de Facebook a autorului)

La început părea că e vorba doar de o dispută imobiliară. Patru familii arăbești trebuiau evacuate dintr-un cartier din Ierusalimul de Est. Locuințele lor fuseseră revendicate de o organizație religioasă evreiască. Ea pretindea că le cumpărase de la fostul proprietar. Disputa era atât de complicată, încât se judeca în instanță de câțiva zeci de ani. Oricine avea ochi să vadă putea înțelege că acesta e praful de pușcă. În Israel și mai ales la Ierusalim, cartierele mixte nu au fost niciodată o idee bună, mai ales atunci când sunt locuite de fanatici. Hamas sesizează că aici „e rost de cafteală”. Hamas era în cădere liberă de când Autoritatea Palestiniană anulase alegerile pentru Parlamentul Palestinian pe care Hamas era sigur că le va câștiga. În cădere liberă este și premierul Netanyahu, care e pe punctul de a fi înlocuit, căci nu a reuşit să-și asigure majoritatea parlamentară. Pescuitorul în ape tulburi, Itamar Ben Gvir, îi sugerează că poate organiza ceva. Netanyahu ezită, dar apoi îi dă undă verde. În fond ce are de pierdut? Itamar Ben Gvir, fascistul periculos, începe o serie de provocări în cartierul arab din Ierusalimul de Est. Își mută acolo biroul. Cere să fie apărat de poliție. Hamas nu rămâne indiferent și lansează un ultimatum, care bineînțeles nu este respectat.

De aici începe plonjonul pe toboganul realității. Doar că la baza toboganului nu este apă. Este foc. Tot mai mult foc. Hamas şi-a îndeplinit obiectivul. Trăgând asupra orașelor israeliene, s-a consfințit definitiv ca fiind singurul reprezentant legitim al palestinienilor. Oricum, evreii înțeleg doar forța. Netanyahu și-a atins și el obiectivul. Va rămâne deocamdată la putere, căci oricum arabii înțeleg doar forța. Prețul puterii, ca de obicei, îl plătesc oamenii nevinovați.

Editori Baabel

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • MEHR BORIS commented on May 17, 2021 Reply

    NUMEROASELE DEMONSTRAȚII PRO-PALESTINA LA CARE PARTICIPĂ NU NUMAI PALESTINIENI DOVEDESC CĂ O MARE PARTE DIN POPULA’IA GLOBULUI NU ESTE DELOC LĂMURITĂ, NU MAI SPUN DE COMENTARIILE DE PE FB. ALE UNOR CETĂȚENI ROMÂNI.. ISRAELUL SE APĂRĂ CU MIJLOACELE SALE, COMUNICAREA ȘI SPRIJINUL OPINIEI PUBLICE, AL POLITICIENILOR SUNT CA DE OBICEI SUB AȘTEPTĂRI.O SOLUȚIE DE VIITOR ESTE REDUCEREA DE CARE SE BUCURĂ HAMAS PRIN AJUTOR MATERIAL, MILITARȘI LOGISTIC. ESTE VORBA DE DIPLOMAȚIE.

  • Iulia Deleanu commented on May 16, 2021 Reply

    Foarte bine gândit acest grupaj de relatări
    de la fața locului ale unor jurnaliști și scriitori.
    Una este să comentezi, să-ți exprimi solidaritatea cu dreptul de a se
    apăra al Israelului, alta să trăiești sub teroare.

    Pace în Israel și în lume!

    • Klein Ivan commented on May 16, 2021 Reply

      Subscriu. K.I.

  • Veronica Rozenberg commented on May 14, 2021 Reply

    Si unele vesti mai bune, desi nu in Israel, unde nu sunt bune. Trei rachete au fost lansate din directia Siriei, iar la granita cu Libanul se petrec unele aglomerari de persoaneת care sunt oprite de a trece granita. Manifestanti anti-israelieni s-au ingramadit si la granita iordaneza.

    Si in ciuda conflictelor si luptelor interminabile, pe langa incaierarile de strada in orasele din Israel (inclusiv in nord), din Berlin, simpatica si inteligenta reportera in Europa a canalului de TV 11, Antonia Iamin, noua mamica de curand, a intervievat Preşedinta ecologiştilor Annalena Baerbock, care considera ca Israelul trebuie sa se bucure de sprijinul Germaniei si ca in semn de solidaritate steagul israelian sa fie expus langa cladirile primariilor.

    E adevarat ca au fost si manifestatii de protest imotriva atacurilor Israelului in Gaza, dar oficialitatile se exprima altfel.

    Un alt titlu interesant mai jos:

    The blue and white Israeli flag flew on official buildings in Austria on Friday in a sign of “solidarity” with the Jewish state, Chancellor Sebastian Kurz said.
    (la france24).

    Poate ca nemtii au invatat totusi ceva din istoria trecuta.

  • iuliana socea commented on May 14, 2021 Reply

    Greu de spus în cuvinte ce simţim în aceste zile . Vrem să credem că vor răzbi nişte minţi luminate care să aibă şi puterea să oprească acest tăvălug înfricoşător .

  • Veronica Rozenberg commented on May 14, 2021 Reply

    Situatia din Israel capata dimensiuni incredibil de ingrijoratoare. Alaturi de rachetele care se trimit aproape in toate directiile, mii de rachete, – s-a spus ca in doua zile numarul rachetelor a depasit pe cel trimis pe toata perioada ultimului razboi avut de Israel impotriva Hamasului in Gaza, numit Marja de protectie (dupa wikipedia), din 2014 (7 saptamani) – se petrece un fenomen cumplit, un huliganism, salbatic, distrugator, care cred ca este foarte aproape sa anunte dezlantuirea unui razboi civil.

    De data aceasta, conflictul este intre evreii israelieni si arabii israelieni, nu este vorba aici de palestinienii din teritorii, ci de palestinienii, cetateni ai Israelului.

    Discutiile interminabile de la canalul de televizor, readuc la fiecare ceas problematica ce pare insolubila a situatiei, care poate ca a existat mocnit inca de la infiintarea acestui stat controversat. In ultimele zile, situatia s-a transformat intr-un val exploziv, un tzunami, care distruge tot ceea ce intalneste in cale.

    Ascultand discursurile ambelor parti , atunci cand este vorba de o persoana inteligenta, care are ce sa spuna cu adevarat, devin si mai lipsita de convingeri si de certitudini.

    Un singur lucru mi s-a clarificat in aceste zile si pe care il consider foarte grav, poate mai grav decat atacurile neincetate pe care le urmarim.

    Daca in cursul celor 73 de ani de existenta a statului Israel, si in ciuda celor scrise mai sus, s-a creat o oarecare unitate a vietii comune arabo-israeliana, in aceste zile de groaza, grupurile de huligani reusesc sa distruga probabil pana la temelie firicelul subtire, pe care, s-ar fi putut crede ca s-a cladit o intelegere, si spera ca se va ajunge, odata, la o situatie de pace.

    Teroarea pe care Israelul a condamnat-o de decenii, teroare pe care astazi a ajuns s-o inteleaga si s-o perceapa intreaga lume, devine in ultimele zile un fel de bumerang indreptat impotriva celui care a incercat s-o respinga.

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on May 13, 2021 Reply

    Din nenorocire, tirul rachetelor și actele de violență continuă. Să sperăm că armata și poliția vor potoli lucrurile. Problema este că cei care au prevăzut ce se va putea întâmpla nu au fost luați în serios. Să sperăm că nu va fi anarhie, că situația se va liniști în câteva zile și va reîncepe viața normală.

  • Marina Zaharopol commented on May 13, 2021 Reply

    Se impune o solutie de perspectiva, de lunga durata si nu actiuni sporadice, intreprinse doar de ochii lumii, de fatada. E clar ca masuri de genul acesta (atacuri izolate, distrugerea tunelurilor) nu vor opri atacul rachetelor.

    Se pare ca se repeta strategia ineficace de asa- zisa “deterrence” din 2014, care a fost ulterior abandonata – si numai distrugerea masiva a Gazei a curmat ostilitatile pentru cativa ani. Dar pretul unei invazii de acest tip ar putea fi prea mare, ar putea rezulta in pierderea multor vieti.

    Daca totusi se va recurge la o “land-invasion”, ea ar trebui urmata la scurt timp dupa invazie de un efort sustinut de natura diplomatica.

  • Marina Zaharopol commented on May 13, 2021 Reply

    Ce usor se descinde in anarhie! Si ce mult dureaza si ce dificil e de restabilit ordinea!

    Tot ce se petrece acum in Israel pare un scenariu ireal dintr-un film sci-fi si trebuie sa imi repet continuu ca e, de fapt, cat se poate de real…si cat se poate de trist.

  • gabriel gurm commented on May 13, 2021 Reply

    Regretatul Mircea Crisan spunea ca e mai bine sa-i beligeram noi pe ei decat sa ne beligereze ei pe noi…..
    El, sarmanul, nu stia ca se poate in ambele directii in acelas timp!
    GBM

  • Veronica Rozenberg commented on May 12, 2021 Reply

    E o rusine ce se intampla aici in Israel, o mare rusine….si asta fara legatura cu rachetele, cu Hamas, poate cu Bibi si cu guvernul 🙁 🙁
    dar sigur cu populatia scapata de sub control !!

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on May 12, 2021 Reply

    Noutati. La Lod a fost declarata stares de urgenta, dar tineri arabi nu au respectat acest lucru, au manifestat strigand lozinci impotriva evreilor. Baietii arabi au aruncat cu pietre impotriva evreilor. A iesit cu bataie, ca si ziua. Politia e neputincioasa. La Akko linsaj asupra unui evreu. Incercare de linsaj la Bat Yam. Politia e neputincioasa, poate fiindca nu primeste ordin sa actioneze cu mana forte. Daca va continua asa, vor aparea evrei care vor incerca sa ia legea in maini, ceea ce ar determina anarhie. In fine, cabinetul politic si de securitate din guvern s-a intrunit si a decis masuri noi privind Hamas. Discutii sunt cu privite la situatia interna, daca sa actioneze numai politia sau si armata.

    • MEHR BORIS commented on May 13, 2021 Reply

      SOLUȚIA , CRED, SE AFLĂ ÎN MÂINILE ARMATEI, CA ÎN 1967, 1973, DAR UNDE ESTE PERSONALITATEA CARE SĂ READUCĂ ÎNCREDEREA ÎN STABILITATE?

  • Veronica Rozenberg commented on May 12, 2021 Reply

    Chicago Live in orasele Israelului
    ==========================

    Tirul rachetelor nu este tot ceea ce se intampla, orase anumite din Israel, au devenit scena unor violente intre arabi si evrei, se tipa si se distrug proprietati, unii ale celorlalti, se incendiaza si distrug masini, tabere de ambele parti actioneaza fara sa fie opriti de fortele legii.

    Acest lucru se petrece simultan la Lod, Bat Yam, Yaffo, Tveria, Acco, Haifa, si probabil alte orase.
    Tineri violenti, salbatici, cuprinsi de dorinta de rabunare, distrug totul in cale, ba chiar mai mult, sunt puse piedici garduri de catre politie, sunt smulse cu putere si aruncate, chiar unii sunt pusi pe pamant si batuti mar, “Chicago” la fata locului.

    Este zguduitor, soferi arabi incearca sa calce pe evrei si probabil invers, o atmosfera de groaza, dar cel mai si cel mai, este ca NIMENI, nici o autoritate, politie sau municipala nu este prezenta. Unde am ajuns?

    La Haifa de ex, un grup de extremisti dreapta se invart intr-un cartier destul de civilizat, unde traiesc si evrei si arabi, prin mijlocul strazii.strigand cu ciomagele “Moarte arabilor”.

    Tipete si urlete….

    • Andrea Ghiţă commented on May 12, 2021 Reply

      Foarte trist şi îngrijorător.

      • Maria Roth commented on May 12, 2021 Reply

        Ingrozitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *