9 (nouă) ani… în cifre și litere

9 este cifra mea preferată, nu numai pentru că e ultima – tot ceea ce urmează după ea fiind deja număr – ci și pentru însuşirile ei deosebite din care spicuiesc doar una. Dacă adunăm între ele toate cifrele produsului oricărui număr natural înmulţit cu 9 şi apoi adunăm toate cifrele sumelor obţinute până când se ajunge la o singură cifră, această cifră va fi întotdeauna 9. De pildă 222×9=1998, 1+9+9+8=27, 2+7=9. Puteţi verifica această regulă folosind produsul dintre 9 și oricare număr natural.

Cifra nouă apare și în medicină: copilul se naşte la 9 luni; în mitologie: 9 muze şi în religie …9 ceruri.

Pe de altă parte, cuvântul nouă este forma feminină a unui obiect înnoit, dar și genitivul pronumelui personal la persoana întâia plural. Aş putea spune (probabil, fără a greşi) că la nouă ani, revista Baabel este mereu nouă, mulţumită nouă (baabelienilor).

Primul număr din Baabel apărea în 28 iulie 2012. Au trecut 9 (nouă) ani de când această revistă apare bilunar şi se străduieşte nu numai să se menţină, ci să se şi dezvolte, să devină mai bogată, mai diversă, mai interesantă, mai atractivă pentru cititorii din spaţiul virtual pretenţioşi, dinamici, tentaţi de oferta aflată în continuă creştere şi diversificare.

De nouă ani alcătuirea fiecărui număr constituie o provocare pentru redactorii şi autorii baabelieni și de nouă ani reuşim să-i facem faţă cu brio (îmi permit să mă laud, doar acum, la zi aniversară). Trecând în revistă arhiva Revistei Baabel (o găsiţi la subsolul fiecărei pagini) se poate observa că an de an a sporit numărul de articole/ediţie, s-a lărgit paleta subiectelor abordate, a crescut nivelul lor calitativ.

În paralel a crescut şi audienţa. Nu putem vorbi de o creştere spectaculoasă, dat fiind specificul publicaţiei noastre, dar tendinţa s-a menţinut ascendentă. Chiar dacă au existat scurte răstimpuri cu un număr mai mic de cititori, ele au fost urmate de un salt al accesărilor, astfel încât de o bună bucată de vreme numărul mediu de vizite zilnice variază între 450-500, ceea ce echivalează cu o sală de cinema încăpătoare, plină de oameni (din România, Israel, SUA, Ungaria, Canada, Germania, Anglia, Austria, Elveţia, Luxemburg şi, sporadic, alte ţări) care citesc Baabel, zi de zi.

An de an a sporit numărul autorilor baabelieni şi, din păcate, unii dintre ei s-au mutat la cele veşnice.

Din fericire, în pofida pandemiei care a bântuit și mai bântuie, toţi baabelienii au trecut cu bine al nouălea an din viaţa revistei, ba mai mult, colectivul autorilor a sporit cu oameni valoroşi şi dedicaţi, pe care am bucuria să-i prezint în cele ce urmează.

Dr. ROMAN HORAŢIU DEMETRIU MARIA BAICAN

Offenbach am Main

Originar din Blaj, absolvent al Liceului Clasic Mixt din acelaşi oraş, licenţiat al Facultaţii de Fizică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, doctor în fizică. A fost cadru didactic la Catedra de Electronică, Radiotehnică şi Optică a aceleiaşi facultăţi. A lucrat ca cercetător la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti şi la Institutul de Tehnologie Izotopică și Moleculară din Cluj. Din 1982 este stabilit ȋmpreună cu familia în Germania, unde a lucrat ca cercetător la Institutul de Chimie-Fizică a Universităii J.W.v. Goethe din Frankfurt am Main, ca inginer de proiectare în Secţia de Cercetări Spaţiale a firmei Standard Elektrik Lorenz din Pforzheim, ca inginer de proiectare ȋn secţia Advanced Electronic Engineering la Adam Opel AG, (General Motors). În 2005 s-a pensionat.

Este Profesor Onorific a Universităţii Transilvania din Brașov, 2008, Profesor asociat a Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Numele său a fost menţionat în Who’s Who în the World, 1996, 2013, Who’s Who în Science and Engineering 2006, 2007, Who’s Who în Germany 2021

A publicat 120 de lucrări ştiinţifice și 7 cărţi cu tematică ştiinţifică și tehnică.

SIMONA FUCHS

Viena

M-am născut la Roman, unde am absolvit Liceul Roman Vodă. Am urmat cursurile Facultății de Medicină și Farmacie din Iaşi, apoi am efectuat specializarea Anestezie și Terapie Intensivă în București. Din 1999 m-am stabilit la Viena, unde mi-am continuat profesia la Clinica Universitară AKH. În prezent lucrez în Spitalul Donaustadt. Din 2010 sunt Diplomate of European Society of Anesthesiology.

Deşi am fost premiată la Olimpiadele de Limba Română, în timpul facultății am avut doar încercări scriitoricești timide. La Iaşi am descoperit o nouă pasiune: muzica. Sosind la Viena, interesul meu s-a îndreptat, fireşte, spre operă. Am reînceput să scriu datorită fiicei mele. După participarea ei la activitățile Bibliotecii Municipale cu o expoziție de pictură, împreună cu tinerii muzicieni din Roman, am scris în Ziarul de Roman frânturi și gânduri din viaţa mea. Au urmat interviuri la emisiunea “Un doctor pentru dumneavoastră“ la TVR Internaţional. În urma unui articol din același ziar, în mai 2020, care a stârnit o ceartă colectivă pe Facebook, am vrut sa abandonez scrisul. Întâmplarea a făcut să cunosc baabelienii şi să-mi găsesc echilibrul sufletesc şi marea bucurie de a scrie!

ANCA LASLO

Oradea

Dragi baabelieni,

Numele meu este Anca Simona Laslo (Anca pentru voi toți) și sunt doar câteva săptămâni de când, cu bunăvoință și căldură, m-aţi primit în rândul autorilor.

Universul are modalitățile lui de a ne îndeplini dorințe despre care nici nu știam că le avem. Dintotdeauna mi-a plăcut să scriu și mi s-a spus că știu să mă folosesc bine de cuvinte și asta pentru că eu cred în forța și magia lor. Condeiul are, în opinia mea, o putere mult mai mare decât i se recunoaște.

Cred în forța inimilor noastre, cred în prietenie și bunăvoință, cred în frumusețea prezentă peste tot, cred în strălucirea minții omenești și, mai presus de orice, cred în libertate. Uneori cred și în zâne, ceea ce, cum ar zice Nichita, mă face să fiu zănatică.

La mulţi ani Revistei Baabel!

VALENTIN LUSTIG

Zürich

Valentin Lustig s-a născut în 1955 la Cluj. Părintii săi, supraviețuitori ai Holocaustului, erau medici pediatri cunoscuți în oraş. A fost elev la Liceul Nicolae Bălcescu şi în paralel a studiat pictura cu Icza și Laszlo Toth și Istoria Artelor cu Erwin Ditroi.

A emigrat în Israel în ianuarie 1974, împreună cu părinții și sora lui. Era elev în clasa a XII-a, iar după câteva luni a trecut cu succes examenele de bacalaureat în Israel. A făcut serviciul militar obligatoriu, după care a plecat în Italia, unde a studiat la Accademia di Belle Arti din Florența, în clasa maestrului G. Trovarelli.

În 1983, după încheierea studiilor, s-a stabilit la Zürich. Valentin Lustig a expus la numeroase expoziții personale și de grup. Criticul de artă Edith Balas, de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, i-a organizat, printre altele, o retrospectivă la Yeshiva University Museum din New York (2007) și a dedicat două eseuri picturii sale: The Holocaust în the Painting of Valentin Lustig (2002) și Hoka-Néni. Seven Paintings by Valentin Lustig (2003).

Valentin Lustig este autorul romanului Piramida lui Mulgăreanu, scris în anii dictaturii ceaușiste, publicat în ianuarie 1989 de Editura Nord (Aarhus) a lui Victor Frunză și accesibil astăzi în biblioteca revistei online Alternanțe.

În 2008 a apărut la Editura Diogenes din Zürich cartea scriitorului elvețian Urs Widmer Valentin Lustigs Pilgerreise. Bericht eines Spaziergangs durch 33 seiner Gemälde. În 2019 Editura Bookart din Miercurea Ciuc a publicat versiunea maghiară a acestei lucrări cu totul deosebite, rod al colaborării dintre un scriitor și un pictor.

GEORGE SCHIMMERLING

Israel

Inginer din formație, scriitor din vocație, salariat din obligație, născut în 1962 pe malul Timișului, în frumosul Lugoj și strămutat fără voia mea un an mai târziu pe malurile Begheului în la fel de frumoasa Timișoară, unde am absolvit pe rând grădinița, școala primară, gimnaziul, liceul și facultatea de Electrotehnică. După un scurt exil hunedorean mi-am luat soarta în mâini și la sfârșitul anului 1988 am emigrat în Israel. Aici, conform principiului „ceea ce nu poți face tu, învață-i pe alții”, am predat principiile programării calculatoarelor câtorva generații de studenți la secțiile cu specialitatea informatică de la o universitate și de la câteva colegii din nordul Israelului. Apoi, după ce am descoperit că acest principiu are și un corolar – „dacă poți învăța pe alții, atunci cu siguranță poți face și tu” – am intrat în industria de high-tech a Israelului, unde activez în ultimii 20 de ani ca dezvoltator de programe software, în special în domeniile militar și semiconductoare. Din succese am încercat să fac provizii, din eșecuri am încercat să fac literatură. Dețin un blog care, deși se intitulează Viața merge înapoi, https://georgeschimmerling.com/author/georgeschimmerling/ nu are nimic nostalgic. În declarație de avere mai menționez o casă, două pisici, trei copii și patru polițe de asigurare care bănuiesc că nu-mi vor folosi la nimic. Poate urmașilor. Pasiunea mea principală este călătoritul, dar acum, în perioada pandemiei, călătoresc mai mult în imaginație, de pe laptop. Așa am ajuns să poposesc din când în când joia și pe plaiurile baabeliene.

CARMEN STOIANOV

Bucureşti

Muzicolog, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a Societății Internaționale de Muzică Contemporană, a Asociației Române a Femeilor în Artă, membru fondator al Cenaclului Tinerilor Muzicologi „George Breazul” – UNMB, al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali, al Fundaţiei Melos, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei de Integrare Culturală Europeană (AICE) ș.a., s-a născut în București într-o familie de melomani; crescută într-un mediu familial multietnic, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, specializarea Muzicologie (prima serie), devenind discipola Acad. Prof. univ. DHC Octavian Lazăr Cosma.

A absolvit cu disertație masteratul în Studiii Culturale Ebraice la Universitatea din București și este Doctor în Muzicologie al Universității Naționale de Muzică din București.

Prof. univ. dr., are o activitate susținută atât pe verticala învățământului muzical de specialitate (o legislatură prodecan, două – decan), cât și ca organizator și participant la simpozioane naționale și internaționale de muzicologie, ca membră în Editorial Board al unor publicații științifice. A inițiat și a dat numele colecției MuzArt (Timișoara), a susținut Workshop de Muzicologie, a fost președinte al Comisiei de Doctorat în Etnomuzicologie, École de Hautes Etudes, Paris și membră/avize în comisii doctorale (București, Cluj, Chișinău), președinte/membru în jurii naționale și internaționale ș.a.

A publicat monografii: Ioan Scărlătescu, George Stephănescu (Premiul UCMR) și volume de sinteză și cercetare muzicologică: Repere în Neoclasicismul Muzical Românesc; Neoclasicism Muzical Românesc; Cercetare și Comunicare în Muzicologie; Dimensiunea sonoră a existenţei în proza literară a lui Mihai Eminescu şi în scrierile lui Ion Creangă; Sonorul în Basmul Românesc; Cărţile Psalmilor. Reflexii în sonor, Cartea Întâi (Psalmii 1-41); Cărţile Psalmilor. Reflexii în sonor, Cartea a Doua (Psalmii 42-72 – Premiul UCMR/ Cercetare Muzică Sacră).

A coordonat volume de studii de muzicologie, a făcut parte din colectivul de redactare a Dicționarului de Termeni Muzicali, a publicat numeroase studii, cronici, articole, eseuri în diferite publicații, de la presa de specialitate la cea generalistă (presă tipărită și ediții online), a elaborat cursuri universitare etc.

Ca muzicolog, eseist, critic muzical, redactor și realizator TV, colaborator radio, are numeroase premii și diplome de excelență, din rândul cărora menționăm Premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul de Excelență al revistei Actualitatea Muzicală, Premii de Critica și Teoria Artei, Jurnalism, Clubul Presei Transatlantice etc.

MARINA ZAHAROPOL

Ann Arbor, Michigan, SUA

M-am născut la București, unde am locuit până la emigrarea în Israel. Am studiat la Universitatea București, secția de limbă și literatură engleză. După absolvire am predat la liceu și la Universitate.

Am început studiile de doctorat la Universitatea Ebraică din Givat Ram / Ierusalim şi le-am continuat la Departamentul de Literatură Comparată al Universitaţii de Stat New York din Binghamton. Ȋn timp ce studiam, am predat cursuri şi seminarii la Universitatea Binghamton și mi-am prezentat lucrările la diverse congrese şi conferinţe de specialitate.

Acum cinci ani m-am mutat în statul Michigan din Statele Unite.

Un desert aniversar

O porţie de… insulă plutitoare

Potrivit tradiţiei, şi la această aniversare vă invit să vă înfruptaţi, alături de noi, cu o porţie dintr-un desert mai special, pe care l-am ales din arhiva Baabel. Denumirea lui este cât se poate de potrivită pentru baabelienii, autori şi cititori, care şi-au găsit aici, pe talazurile internetului, un loc de întâlnire primitor.

Insula plutitoare

Invitându-vă să citiţi (recitiţi) articolul https://baabel.ro/2016/06/insula-plutitoare/, reproduc doar reţeta acestui dulce delicios din copilăria mea:

Ingrediente

6 ouă, 450g de zahăr, 1 linguriţă de făină, 1,5 litri de lapte, 6 linguri de gem (bunica punea gem de caise), 6 linguri de zahăr (pentru spumă).

Mod de preparare

Separăm ouăle. Gălbenuşurile le amestecăm cu 100 g de zahăr și linguriţa de făină, adăugând treptat laptele rece. Restul de 350 de g de zahăr îl caramelizăm, având grijă să nu devină brun, pentru că primeşte un gust amar. Apoi îl stingem cu un pahar de apă şi-l lăsăm să se dizolve, după care îl amestecăm în compoziţie și o fierbem până se îngroaşă puţin. Batem pe abur cele 6 albuşuri, cu 6 linguri de zahăr şi cele 6 linguri de gem, până obţinem o spumă consistentă şi apoi turnăm sub ea sosul de caramel, ca să arate ca o… insulă plutitoare. Se aşează la rece.

Poftă bună!

Închei menţionând că şi în numeraţia romană IX este o cifră dătătoare de speranţă, întrucât îl include și pe X, prefigurând aniversarea rotundă, de anul viitor.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Artemiu Vanca commented on August 7, 2021 Reply

    Felicitări, Andrea! Faci, împreună cu colaboratorii tăi, o revistă foarte interesantă. La mulţi ani!

  • Gadi Ben-Itzhak commented on August 1, 2021 Reply

    La Mulți Ani și La Mai Mare!

  • George Rosenberger commented on August 1, 2021 Reply

    La multi ani BAABEL continuati asa mai departe cu articolele care ne bucura , si care ne aduc fragmente de actualitate, istorie, muzica si alte domenii interesanate si educative, articole care reprezinta fragmente de viata si experiente traite de corespondentii revistei. VA doresc succes si continuati cu variatia de articole interesante. Felicitari pentru munca depusa de tine tine Julika pentru competenta cu care dai dovada in prezentarea revistei

  • Carmen Stoianov commented on July 31, 2021 Reply

    LA MULȚI și ÎNSEMNAȚI ANI, înfloritoarei reviste BAABEL și minunaților ei Baabelieni (ca să parafrazez aici titlul unui cunoscut film din tinerețea noastră)! Zborul ideilor, intersecțiile de gând și, mai ales, întrebările ce se nasc continuu în paginile revistei, incită și definesc.
    În ce mă privește, am aflat multe ”neștiute” și ”nebănuite”, atât în Baabel, cât și în excelentele articole ce însoțesc pericopele săptămânale trimise de domnul Prim-Rabin Rafael Shaffer. Așa, spre exemplu, am făcut cunoștință cu articolele semnate de domnul profesor dr. Asher Shafrir, scrierile domniei-sale – inclusiv pe teritorii tangent sonor/muzicale – venind la ”bună întâlnire” cu ”calea” ideilor mele; ca atare, încă dinainte de a-l cunoaște ca autor în BAABEL am și preluat ca citare, în Cărțile Psalmilor, una din valoroasele informații pe care le-am aflat sub această semnătură, fapt pentru care îi mulțumesc.
    De asemenea, urez tuturor – colaboratori și cititori – la cât mai multe bune întâlniri via BAABEL, sub auspiciile ”înțelegerii” (cu toate sensurile conexe ale termenului), inexistente în acel ”Bavel” din amintire…..
    Mulțumim redactorilor fondatori și colegiului de redacție: La cât mai multe ediții!

  • Yosi Avni commented on July 30, 2021 Reply

    Cu multă cinste și la mulți ani Baabel și colaboratorilor !

  • Eva Grosz commented on July 30, 2021 Reply

    La Mulți Ani !

  • Lidia Motoi commented on July 30, 2021 Reply

    La multi ani Baabel!
    Felicitari tuturor pentru revista. Imi face placere sa citesc articolele voastre.
    Felicitari Eva (Hava Oren) pentru tot!
    Ma bucur Anca Lazlo ca esti acum colaboratoare!

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on July 29, 2021 Reply

    La mulți ani BAABEL! Buni și fericiți! Atât revistei, cât și colaboratorilor ei mult succes! Atât calitatea, cât și cantitatea! Îmi amintesc un titlu: Bibel und Babel. Chiar dacă nu este Turnul Babel, nici Biblia….

  • iuliana socea commented on July 29, 2021 Reply

    Mă pregăteam cu un articol pentru această ediţie aniversară , dar……mă rezum la a spune doar : LA MULŢI ANI ; BAABEL! Sănătate şi inspiraţie tuturor colaboratorilor şi la cât mai multe articole interesante şi valoroase !

  • IVAN TRUTER commented on July 29, 2021 Reply

    LA MULTI ANI !!!!

    LA CAT MAI MULTE NUMERE!!!

    PENTRU ANDREA SANATATE, PUTERE SI MULTA RABDARE !!!

  • Herzlinger Oscar commented on July 29, 2021 Reply

    LA MULTI ANI BAABEL ,SI LA COLABORATORI !
    Un cititor devotat

    • Andrea Ghiţă commented on July 29, 2021 Reply

      Mulţumim mult pentru urări şi pentru că ne citiţi. Vă dorim sănătate multă!

  • George Farkas commented on July 29, 2021 Reply

    Sincere felicitāri publcatiei pe care o pāstrez într-un colt special al sufletului,acolo unde numai ,,achizitiile ”
    de valoare ale existentei mele îsi au locul!

  • Tiberiu Ezri commented on July 29, 2021 Reply

    La multi Ani draga Baabel! Coincide cu ziua de nastere a nepoatei noastre Lia care are 12 ani si este Bat-Mirzva, varsta la care dupa traditia mozaica incepe maturizarea fetelor.
    Un bine venit noilor si valorosilor colaboratori!
    Mi-a placut foarte mult articolul doamnei Ghita si mai ales gimnastica mintala in jurul cifrei noua de la inceputul articolului.
    Felicitari calduroase d-nei Andrea Ghita, fondatoarea si sufletul revistei, si d-nei Hava-Eva Oren, computerul ordonat si excelenta editoare a revistei. La fel nultumiri si doamnei Eva Galambos una din stallpii de baza a revistei, istoricului printre noi , d-nul Asher Shaftir, si d-lui Gabriel Gurman, scriitorul printre noi. Si d-nu Dr. Mirjam Betkovici care la varsta de 90+ reuseste sa ne intinereasca spiritele.

  • Veronica Rozenberg commented on July 29, 2021 Reply

    La Multi Ani tuturor persoanelor atat de speciale, pe care revista Baabel, sub conducerea Andreei, dar si a colectivului sau de redactie i-a unit si pastrat !!

    Multumesc si urez tuturor SANATATE, INSPIRATIE (pentru viitor, precum ureaza de fiecare data Andrea), dar si pastrarea IDEILOR si a ORIGINALITATII, care cred ca evidentiaza aceasta revista de alte forme de socializare din imensa lume virtuala.

    Si poate o intalnire face to face la aniversarea deceniului de existenta.

    Veronica

    PS. Portia plutitoare imi aminteste de lapte de pasare 🙂

    • Veronica Rozenberg commented on July 29, 2021 Reply

      Bun venit tuturor noilor baabelieni, imi pare deosebit de bine de cunostinta, facuta prin intermediul fotografiilor si al scurtelor biografii !!

  • Hava Oren commented on July 29, 2021 Reply

    LA MULȚI ANI, BAABEL, ȘI LA MAI MARE !
    Mi-a făcut o mare plăcere să văd pentru prima oară portretele noilor colaboratori ai revistei. Bine ați venit în marea familie a baabelienilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *