Cazul Kasztner repovestit de Diane Armstrong

Scriitoarea australiană Diane Armstrong este evreică originară din Polonia. Nu mi-a fost ușor să-i găsesc originea și numele anterior, fiindcă ea nu are un articol pe Wikipedia. Și totuși am găsit câte ceva, o viață care a început în 1939, în Polonia, la Cracovia. O viață în care după ocuparea Poloniei de către naziști, teama de exterminare era permanentă. În 1942, tatăl ei, Hirsch Baldinger, și-a mutat familia în satul Piszczac din estul Poloniei, de lângă granița cu URSS. S-au dat drept creștini. Tatăl și-a schimbat numele în Henek, iar pe fetiță a numit-o Danusia Boguslawski. Vecinii bănuiau că erau evrei și o întrebau pe fetița de trei ani: “Cum te numeai înainte? ” Dar ea o ținea morțiș că o chema Danusia. și totuși, cu sprijinul preotului local (căruia îi plăcea să joace șah cu tatăl Dianei), au reușit să supraviețuiască războiului.

https://www.australia-explained.com.au/people/diane-armstrong/

https://www.smh.com.au/entertainment/books/living-to-tell-the-tale-20111008-1lek1.html

Diane și-a publicat majoritatea cărților în anii 2000, când trecuse de 60 de ani. Cartea Mosaic descrie cinci generații ale familiei Baldinger, începând din Cracovia în 1890. Cartea The Voyage of Their Life: The Story of the SS Derna and its Passengers descrie drumul lor cu vaporul spre Australia, în 1948, care a durat trei luni. Cartea Nocturne, distinsă cu multe premii, povestește despre revolta ghetoului din Varșovia și rezistența poloneză. Dar a publicat și multe alte cărți.

Cartea The Collaborator (Colaboratorul) a apărut în 2019. Este un roman de mare succes, care îmbină date istorice reale despre cazul Rudolf / Rezső / Israel Kasztner, cu elemente imaginare. Despre cazul Kasztner s-a scris mult. și eu am publicat în Baabel, un articol intitulat “Nepoata lui Kasztner”. https://baabel.ro/2021/03/nepoata-lui-kasztner/

Acțiunea cărții se concentrează asupra peripețiilor eroinei principale, Annika, (un personaj imaginar) și a eforturilor ei de a afla care a fost soarta celui care în vremea Holocaustului a salvat-o pe bunica ei și pe alți evrei unguri care trăiau acum la Sidney, ca și ea. La fel ca mulți alți supraviețuitori, nici bunica ei Marika nu voia să vorbească despre acea perioadă, ceea ce a motivat-o și mai mult pe Annika să afle informații despre istoria Holocaustului evreimii maghiare. Annika cutreieră Budapesta, Tel Avivul și Ierusalimul în căutarea adevărului despre Miklos Nagy – Kasztner, salvatorul bunicii ei. Autoarea descrie în amănunțime activitatea lui Nagy în Comitetul de Salvare a evreimii maghiare, care reușește să salveze și evrei din țările vecine, unde deportările începuseră deja. Nagy a negociat sub amenințarea permanentă a deportării cu mega-călăul nazist Eichmann și cu sume mari de bani a reușit să salveze peste 1600 de evrei. Trenul supranumit “Trenul lui Kasztner” i-a dus spre libertate, spre Elveția neutră.

În următoarele capitole îl urmărim pe Nagy confruntând opinia publică ambivalentă: era salvator al evreilor sau colaborator cu naziștii? Popularitatea lui scade mult în timpul unui proces în care Nagy însuși era acuzatorul împotriva defăimătorului care susținea că el nu este erou de război, ci colaborator. Judecătorul și avocatul acuzatului au mers mână în mână, mai ales din interese politice, pentru a-l compromite pe Nagy, susținând că acesta “și-a vândut sufletul diavolului”. Nici martorii pe care i-a adus Nagy nu l-au sprijinit cu adevărat, deși el îi salvase de la deportare la Auschwitz. Ceea ce îi preocupa mai mult pe acești martori era suferința lor trecătoare la Bergen Belsen, unde au fost opriți pe drum spre Elveția. Referitor la această deziluzie a lui Nagy, autoarea citează proverbul “No good deed goes unpunished “– “Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Când era la un pas de a fi achitat de Curtea Supremă, un extremist de dreapta l-a împușcat pe Nagy – în realitate Kasztner – care a murit la spital.

Annika s-a întors la Sidney cu mintea clară, dar întristată de soarta tragică a lui Nagy. Mai mult, știa că ea însăși era nepoata lui Nagy, care fusese marea și unica iubire a bunicii ei, Marika.

De-a lungul cărții, autoarea revine repetat la caracterul ambivalent al lui Nagy – Kasztner. Oare evreii unguri știau ce-i așteaptă, sau Kasztner le-a ascuns informații importante? De ce l-a apărat Kasztner pe nazistul Becher după război? Aceste întrebări critice nu și-au găsit răspunsuri clare nici până astăzi.

Autoarea merită toate laudele pentru îmbinarea perfectă, cursivă și plăcută de citit, a realităților istorice și a personajelor și întâmplărilor fictive. Totuși, cartea adâncește și mai mult controversele în jurul faptelor și personalității lui Kasztner. În ultimul capitol autoarea își exprimă confuzia asupra personalității lui Kasztner: a fost un erou, un colaborator sau amândouă? Această frază mă convinge că autoarea nu a ales un titlu potrivit cărții; poate un titlu mai reușit ar fi fost Erou, colaborator sau amândouă?

Și totuși recomand călduros cititorilor această carte. Ficțiunea este importantă

în această poveste, fiindcă este singurul mijloc prin care autoarea poate pătrunde in sufletul  și gândurile lui Kasztner și de asemenea de a imagina conversațiile care au avut loc între Kasztner si Eichmann.

Iar concluzia mea despre Kasztner rămâne cea pe care am exprimat-o în articolul anterior publicat în Baabel: Kasztner a fost un salvator.

Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

20 Comments

  • Klein Ivan commented on July 31, 2021 Reply

    Cazul Becher – Kasztner a apărut ca martor la proces , desigur ca martor al apărării. Evident nu putea fi martor al acuzării , doar și el participase la o tranzacție cu final pozitiv pentru cei implicați . Mă întreb dacă s-a considerat gentleman limitîndu-se la relatarea neutră a faptelor gîndind că de fapt judecătorul trebuie să vadă ansamblul cazului , sau s-a prezentat la proces urmărind salvarea lui Becher . Americanii spun “The Devil is in the Details” . Eu nu încerc să am o opinie despre Kastner … Eu am avut norocul să descopăr în Israel , în urmă cu 4 ani, o doamnă – Ruth Winter – salvată cu acest tren . Datorită dînsei am putut să închei o cercetare care îmi stătea pe suflet de 10 ani .( v. Baabel – În căutarea lui Yvonne / July 6 , 2017 ) . K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on August 1, 2021 Reply

      Multumesc.

  • Eva Grosz commented on July 31, 2021 Reply

    Kasztner face parte dintre puținii oameni care au avut CURAJUL să salveze evrei. Este pur și simplu penibil și nedrept, ca după atâția ani, după ce a fost ucis la ordinea unor autoritți israeliene să se vorbească despre el ca un trădător. Uciderea LUI a fost o crimă. Fotografia lui a dispărut mulți anii din Muzeul Holocaustului maghiar Țfat -Israel ,tot din acest motiv.Dacă Kasztner ar fi știut că va avea așa o soartă nu ar fi emigrat în Israel.

    • Tiberiu Ezri commented on July 31, 2021 Reply

      De acord! Asta am scris si eu in articolul meu anterior.
      Merita sa citesti cartea! Poti s-o comanzi prin Amazon kindle sau sa ti-o dau eu daca veniti la noi la noua locuinta pe care inca n-ati vazut-o.

      • Eva Grosz commented on July 31, 2021 Reply

        Mulțumesc Tibi ! Nu doresc să citesc cartea. Faptul că a fost ucis un astfel de om , intelectual evreu european ,care nu a avut de gând decât să salveze evrei cu riscul vieții lui îmi ajunge.Nu putea salva 6 milioane din păcate. Am văzut filmul documentar aici în țară cu ani în urmă. Ucigașul a vorbit cu familia Kasztner și și-a cerut scuze după câte îmi amintesc. Ce soartă a avut Walenberg ,care a salvat mii de evrei ? A putrezit în temnițele Uniunii Sovietice. Dreptatea este o farsă !. Nu există așa ceva !!

        • Tiberiu Ezri commented on August 1, 2021 Reply

          In carte Kasztber (Nagy) este prezentat in mod foarte pozitiv, in schimb titlul nu e potrivit. Evi, va primim la noi cu placer fara sa citesti cartea.

          • Eva Grosz commented on August 1, 2021 Reply

            Mulțumim Tibi ! Numai bine ție și familiei ! E&F

  • JOHANAN JANOS VASS commented on July 31, 2021 Reply

    DOAMNA VERONICA
    CA SA EXPLIC CE M-ATI INTREBAT AR TREBUI MULTE PAGINI SI TIMP.VA PROMIT SA VA POVESTESC TULBURATOAREA POVESTE A FAMILIEI MELE CU PRIMA OCAZIE CIND NE VOM INTILNI TOTI CEI DIN BAABEL SAU DACA SINTETI DE ACORD VA SCRIU UN E-MAIL
    CU RESPECT
    J.VASS

    • Veronica Rozenberg commented on August 1, 2021 Reply

      Desigur, multumesc, aveti adresa mea de email la fiecare promo trimit de Andrea.
      Voi veni si la Ierusalim in viitorul apropiat, o sa va dau de stire, trebuie sa merg la biblioteca Universitatii, cel putin acolo.
      Veronica, fara doamna, tot merge :-).

  • JOHANAN JANOS VASS commented on July 30, 2021 Reply

    DUPA APRECIERILE INSTITUTULUI YAD VASHEM EU SINT PROBABIL SINGURUL DIN GENERATIA A DOUA CARE DIN PARTEA TATALUI E LEGAT DE TRENURILE SPRE AUSHWITZ IAR DE PARTEA MAMEI DE TRENUL KASZTNER.EU IMPREUNA CU COPIII SI NEPOTII MEI NE DATORAM VIATA FAPTULUI CA MAMA MEA A FOST IN ACEST GRUP.EL E UN SALVATOR DE EVREI.CU CE PRET ISTORIA VA HOTARI.INTREBAT DE CE A DEPUS MARTURIE IN FAVOAREA LUI KURT BECHER KASZTNER A RASPUS CA EL E UN GENTELMAN CARE I-A PROMIS LUI BECHER CA DACA IL V-A AJUTA SA SALVEZE EVREI IL V-A AJUTA DUPA RAZBOI.AFACEREA KASZTNER E PLINA DE INTREBARI DURERE SI SPERANTA.

    • Tiberiu Ezri commented on July 30, 2021 Reply

      Sunt perfect de-acord cu dumneavoastra domnule coleg. Eu am scris doar despre o carte aratand ca pana si o scriitoare din Australia este preocupata de caz. Merita sa cititi cartea.

    • Veronica Rozenberg commented on July 30, 2021 Reply

      Puteti explica in ce sens, doar multi transilvaneni au fost trimis la Auschwitz in mai-iunie 1944?
      De ce sunteti singurui?
      Multumesc anticipat !

  • Peter Singer commented on July 29, 2021 Reply

    Si astazi subiectul Kasztner provoaca comentarii foarte emotionale. Considerand subiectul si conditiile din Budapesta 1944 cred ca in anul 2021 nimeni nu are dreptul sa emita condamnari. Tema este foarte complexa si a judeca astazi vremurile de atunci este imposibil fiindca obiectivitatea prezenta este diferita de obiectivitatea de atunci.

    • Tiberiu Ezri commented on July 29, 2021 Reply

      De acord, dar acest lucru este valabil pentru multe evenimente istorice si polemica va continua. Dupa cum scriam la sfarfitul articolului, pentru mine Kasztner a fost un salvator.

  • gabriel gurm commented on July 29, 2021 Reply

    Am o întrebare: când va veni timpul si nu va mai fi nevoie ca cineva să ne salveze?!
    Poate, ca in bancul cu Dl Goldstein care l-a vizitat pe Dumnezeu, poate că Cel de Sus va alege un alt popor care trebuie salvat?!
    GBM

    • Tiberiu Ezri commented on July 29, 2021 Reply

      Poate fiind in patria noastra noi ne putem salva singuri…???

      • gabriel gurm commented on July 31, 2021 Reply

        Ai perfecta dreptate…
        GBM

        • Tiberiu Ezri commented on July 31, 2021 Reply

          Merci Gabi.

  • Ionel Schlesinger commented on July 29, 2021 Reply

    Privind procesul Kastner, dar și informații referitoare la atitudinea ciudată a conducătorilor evrei din epocă în Palestina aflată sub britanici, recomand cu cu căldură cartea ”Perfidy” a lui Ben Hecht.

    • Tiberiu Ezri commented on July 29, 2021 Reply

      Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *