Nepoata lui Kasztner

Iar se apropie alegerile parlamentare, a patra serie din ultimii doi ani. Partidul Muncii, cel care a format primul guvern al Israelului modern sub conducerea lui David Ben-Gurion, a dominat alegerile până în 1977. De atunci, datorită devierii majorității populației israeliene spre dreapta, la conducerea țării s-a aflat aproape tot timpul partidul Likud. Partidul Muncii a decăzut și datorită unor lideri nepotriviți. La ultimele alegeri interne, în fruntea lui a ajuns o femeie, Merav Michaeli. Ea reprezintă Partidul Muncii în Knesset încă din 2013 și a ocupat funcții importante în diferite comisii parlamentare: cea pentru securitate și apărare, cea pentru educație, cultură și sport, cea pentru COVID-19 și preferata ei, comisia pentru întărirea poziției femeilor și egalitatea între genuri.

Merav, născută în Israel în 1966, și-a început cariera publicistică încă în timpul serviciului militar, la postul de radio al armatei. Ea a fost publicistă, prezentatoare la radio și la televiziune, actriță, a produs și filme de televiziune. Esența poziției sale politice este feminismul, apărarea intereselor femeilor și egalitatea între genuri, religii și etnii din Israel. Michaeli are un stil special de exprimare, dând prioritate femininului. De exemplu ea poate să se adreseze unui grup mixt, de femei și bărbați, cu: “Doamnelor, ne-am întrunit aici…”. Ciudat, dar prin aceasta ea își accentuează intenția de a activa în interesul femeilor.

Mai puțin cunoscute sunt legăturile ei de familie – ea este nepoata lui Rezső Kasztner. În urmă cu vreo 20 de ani am văzut-o la televizor, într-un interviu în care vorbea despre bunicul ei.

Rezső / Rudolf / Israel Kasztner s-a născut la Cluj, a fost avocat și ziarist și a aderat mișcării sioniste la vârstă de 15 ani. Era un om inteligent și chipeș, cu un șarm special. A devenit corespondent activ la ziarul local, Új Kelet (Orientul Nou), ziar la care a colaborat mai târziu și în Israel. În 1934 s-a căsătorit cu Erzsébet Fischer, fiica șefului comunității evreiești din Cluj. Odată cu răspândirea urgiei naziste în Europa, Kasztner a organizat ajutorarea unor refugiați evrei din Polonia, Austria și Slovacia, procurându-le vize românești, locuințe și alimente. În 1941, la 36 de ani, în urma accentuării antisemitismului și a interzicerii publicației Új Kelet, Kasztner s-a mutat la Budapesta. Acolo a luat legătura cu conducătorii mișcării sioniste locale și cu Jewish Agency, care se ocupau cu procurarea vizelor de intrare în Palestina mandatară britanică. Aceste vize erau greu de obținut, englezii nedorind emigrarea masivă a evreilor în Palestina. Împreună cu alți lideri locali evrei, au înființat Comitetul de Ajutorare și Salvare (Va‘adat Ezra Vehatzalah) care îi ajuta pe refugiații evrei polonezi să intre în Ungaria, unde încă nu începuseră deportările. În cartea sa Oskar Schindler: The Untold Account of His Life, Wartime Activities, and the True Story Behind The List, publicată în 2004, David M. Crowe menționează vizita lui Schindler la Budapesta și întâlnirea lui cu membrii acestui comitet, (probabil și cu Kasztner), de la care a primit ajutor material pentru evreii din ghetoul Cracovia.

Afacerea Kasztner

Fig. 2 – Rezső Kasztner

Rudolf (Rezső) Kasztner

Este un caz foarte complex și controversat. Intenția lui Kasztner de a salva cât mai mulți evrei de la deportare au fost umbrite de faptul că “scopul scuză mijloacele”. Odată cu ocuparea Ungariei de către trupele germane, călăul Eichmann a venit la Budapesta ca să aplice și evreimii maghiare soluția finală. Primii trimiși la Auschwitz și uciși au fost evreii din provinciile Ungariei. Ca membru al Comitetului de Ajutorare și Salvare, Kasztner a negociat cu implacabilul și fanaticul Eichmann, încercând să salveze evrei. Acesta i-a propus o afacere practic imposibilă: “Sânge contra produse”. Eichmann spera că membrii comitetului vor convinge marile puteri și agenția mondială evreiască, The Jewish Agency, să le furnizeze 10,000 de camioane, piese de schimb, ceai, cafea și tungsten (wolfram), pe care nemții să le folosească pe frontul de răsărit împotriva rușilor, iar drept răsplată Eichmann va cruța un milion de evrei. În Ungaria “mare”, împreună cu teritoriile ocupate, erau aproape un milion de evrei. Cum era și de așteptat, planul a eșuat. În continuare, negocierile cu Eichmann și ajutoarele lui, în special Kurt Becher, s-au focalizat pe salvarea a 1,684 de evrei aleși de Kasztner.

Documente atestând negocierile dintre Comitetul de salvare (inclusiv Kasztner) și ocupanții naziști.

Printre ei erau rudele și prietenii lui Kasztner, rabini, ca de exemplu rabinul din Sătmar și adepţii lui (care după război au emigrat în SUA și au devenit dușmani aprigi ai noului stat Israel), familii înstărite din Budapesta, dar și 388 clujeni, inclusiv copii orfani. Sumele de bani, aur și diamante au fost plătite de familiile înstărite care au urcat pe “trenul lui Kasztner” cu destinația spre Elveția neutră. Pe drum, trenul a fost deviat la Bergen-Belsen. Eforturile și mai ales “ungerea” nemților cu sume mari de bani au reușit să salveze pe cei din trenul lui Kasztner, o mică parte ajungând în Elveția în august 1944, iar restul în decembrie al aceluiași an.

Trenul celor salvați de Kasztner ajuns în Elveția

În 1947, familia Kasztner a imigrat în Israel. und Rezső a ocupat un post de funcționar guvernamental, a continuat să se ocupe cu ziaristica și a fost prezentator radio la postul Kol Israel în limba maghiară.

Procesul

În 1953, Malchiel Gruenwald, care a pierdut 52 de rude la Auschwitz, l-a acuzat pe Kasztner de colaborare cu naziștii. În 1954, guvernul Mapai l-a dat în judecată pe Gruenwald pentru calomnierea unui funcționar guvernamental. Spre ghinionul lui Kasztner, atât procurorul, Shmuel Tamir, cât și judecătorul, Benjamin Halevy, aparțineau partidului Likud. (Primul a devenit ministrul justiției, iar al doilea vicepreședinte al Knessetului pe vremea guvernului Likud condus de Menachem Begin.) În 1955 s-a dat verdictul: colaborând cu naziștii, Kasztner “și-a vândut sufletul diavolului”. Kasztner, rămas fără serviciu, detestat și huiduit, s-a închis în casă, soția lui a făcut o depresie gravă, iar fiica lor Suzi povestea că copiii aruncă cu pietre după ea. Să nu uităm că în acei ani, în Israel mai erau mulți supraviețuitori ai Holocaustului, pentru care amintirile atrocităților naziste erau încă vii.

Această atmosferă era propice organizării unor grupări evreiești militante extremiste.

Yosef Menkes, Ron Shemer (care într-un interviu în 2017 regreta  executarea lui Kasztner – https://www.maariv.co.il/news/israel/Article-485588) și  Yaakov Heruti, foști veterani ai mișcării Lehi, împreună cu tânărul Zeev Eckstein au complotat împotriva lui Kasztner. Ei cereau răzbunarea evreimii maghiare, dar și schimbarea guvernului și declararea “Israelului Mare” pe întregul teritoriu ocupat de Regatul Israelit biblic. În 1957 Eckstein la asasinat pe Kasztner, care avea 51 de ani.

Dániel Lőwy despre cazul Kasztner

În cartea sa A kálváriától a tragédiáig – Kolozsvár zsidó lakosságának története – (De la Calvaria, la tragedie), despre soarta evreimii clujene în cel de al Doilea Război Mondial, Daniel Lőwy consacră un întreg capitol acestui subiect. În capitolul cu titlul provocator Kivételezettek kimenekítése (Evacuarea / salvarea celor exceptaţi), (pp. 198-221), autorul descrie amănunțit controversele legate de cazul Kasztner.

Ca sionist, Kasztner credea în salvarea evreilor europeni numai prin emigrarea masivă în Palestina. Folosind citate din declarațiile unor supraviețuitori, autorul critică selecționarea în secret a norocoșilor care au urcat pe trenul salvării, dar mai ales faptul că evreii nu au fost informați că erau destinați exterminării în masă. Spre deosebire de ei, ziaristul israelian născut la Budapesta Dan Ofry (1929-2014) îi apără pe liderii sioniști și pe Kasztner, care după părerea lui au făcut totul ca să-i avertizeze pe evrei despre soarta care îi aștepta. În ultima declarație, Glancz András își exprimă mustrările de conștiință la gândul că el a fost salvat printr-o întâmplare, pe când nenumărați evrei, inclusiv copii, au fost duși la exterminare. În fiecare zi de comemorare a deportării el le cere scuze.

O analiză etică amănunțită a faptelor lui Kasztner a fost publicată în articolul lui Paul Sanders The ‘strange Mr Kastner’ – Leadership ethics în Holocaust-era Hungary, în the light of grey zones and dirty hands (Leadership 2016, Vol. 12(1) 4–33).

Achitarea lui Kasztner – pro și contra

În 1958, Curtea Supremă Israeliană a anulat acuzațiile împotriva lui Kasztner, afirmând că verdictul lui a fost o eroare judiciară. Shimon Agranat, unul din judecătorii care au votat pentru achitarea și reabilitarea lui Kasztner, a afirmat: „Ca membru al conducerii Comitetului de Ajutorare și Salvare din Budapesta, Kasztner a fost motivat moral de salvarea cât mai multor evrei. Aceasta l-a determinat să negocieze cu naziștii, ceea ce se putea face numai prin mită. Faptul că nu a divulgat comunităților evreiești din Cluj și Budapesta planurile naziștilor (considerat de mulți drept o greșeală istorică – adaosul meu) se datora grijii de a nu periclita scopul principal […] de a salva cât mai mulți evrei.” Deci Kasztner nu poate fi numit colaboraționist în sensul rău al cuvântului, faptele lui având ca scop salvarea evreilor. În schimb judecătorul Moshe Zilberg, care a votat împotriva achitării lui Kasztner, susținea că ascunzând pericolul real al deportării la Auschwitz, Kasztner a facilitat planurile naziștilor, evitând o eventuală revoltă a evreimii, asemenea celei din ghetoul de la Varșovia, dar de o amploare mult mai mare.

Libertatea judecătorilor de a vota după conștiința fiecăruia este un mare merit și realizare a procesului juridic democratic în Israel, proces pe care în ultimul timp unii politicieni încearcă să-l submineze din interese străine de conceptul de democrație.

Părerea mea despre cazul Kasztner

În ebraică se spune “katonti“, adică sunt prea mic să îndrăznesc să-mi dau cu părerea în acest caz complex și încă nerezolvat până la capăt. Și astăzi, 77 de ani după salvarea evreilor din trenul lui Kasztner, părerile despre rolul lui pozitiv sau, din contră, nefast, sunt împărțite. Mulți supraviețuitori ai Holocaustului din Ungaria îl învinuiesc de machiavelism, adică folosirea oricăror mijloace pentru atingerea țelului propus. Nici pe cei trei parașutiști evrei din Palestina, veniți în Ungaria în misiunea imposibilă de a ajuta la salvarea evreimii maghiare, nu i-a ajutat să scape din închisoare și de la moarte. Nu a avertizat evreimea clujeană și nici pe cea budapestană despre pericolul deportării în lagărele de exterminare. Printre cei salvați în tren se numărau rude și prieteni ai lui Kasztner. În final, după război a dat declarații pentru apărarea a trei naziști, printre care Kurt Becher, unul din adjutanții călăului Eichmann.

Acest așa-zis machiavelism nu a fost însă folosit de Kasztner în interesul lui personal. Documentele istorice atestă că Ben Gurion a fost informat de către Kasztner despre detaliile fiecărui fapt încă înaintea procesului. Kasztner nu a acționat singur, ci cu ordine de la Jewish Agency și cu aprobarea celorlalți membri ai Comitetului de Ajutorare și Salvare. Scopul era salvarea de la moarte a cât mai multor evrei, și acest lucru nu se putea obține decât prin tratative cu capii naziștilor. Fiind la capătul resurselor financiare, naziștii au acceptat să negocieze cu evreii. Prin ideologia lui fanatică și ura fața de evrei, Eichmann a luat sume enorme în bani, aur, diamante și alte obiecte de valoare, dând prea puțin în schimb. Totuși, Kasztner a reușit să salveze aproape 1700 de evrei, (388 din Cluj) printre care și mulți copii, unii orfani. Mita au plătit-o bogătașii din tren, nu toată evreimea maghiară. Afirmația că pentru a salva acest grup, Kasztner a sacrificat tot restul evreimii maghiare nu numai că este lipsită de orice substrat documentar, dar este și absurdă, fiindcă el era un nimic în ochii lui Eichmann, care l-a și amenințat de câteva ori cu deportarea. Kasztner a fost chiar întemnițat de jandarmeria maghiară. Prin confruntarea calmă dar persistentă a capilor naziști, Kasztner a dat dovadă de un curaj deosebit și de altruism, periclitându-și propria viață. Apărarea celor trei naziști după război a fost făcută din convingerea că ei l-au ajutat să-i scape pe cei din trenul cu destinația Elveția. Învinuirea de a-și fi ales și propriile rude ca pasageri în tren, mi se pare absurdă. Care dintre noi ar fi procedat altfel? El însă nu a urcat în tren, ci a continuat negocierile, până când ultimii pasageri rămași la Bergen-Belsen au ajuns în Elveția. Faptul că pericolul exterminării evreimii maghiare a fost ținut ascuns de către Kasztner, de către ceilalți membri ai Comitetului și de către Jewish Agency, a fost o greșeală, dar el a fost cauzat de teama că divulgarea realității ar duce la întreruperea imediată a negocierilor. În plus, cred că dacă s-ar fi știut vinovat, Kasztner nu ar fi emigrat în Israel. Reabilitarea lui de către Yad Vashem și Knesset dovedește că istoria i-a făcut dreptate. În ciuda tuturor controverselor îl consider pe Kasztner un salvator. Eforturile lui nu au fost în van, fiindcă așa cum scrie în Talmud, “Cel care salvează o viață, salvează o lume întreagă”.

Reabilitarea

În 23 iulie 2007, Muzeul Holocaustului din Ierusalim, Yad Vashem, a expus un panou comemorativ despre Kasztner, invitându-i pe cei care au fost salvați în trenul lui Kasztner la o festivitate în onoarea lui. Regretatul parlamentar și ministru Yosef Tomy Lapid, născut la Novi Sad și care a trăit la Budapesta pe vremea Holocaustului, a declarat că dacă toți urmașii celor salvați de Kasztner s-ar aduna laolaltă, orice sală de sport oricât ar fi de mare, ar deveni neîncăpătoare pentru ei. Aceasta este adevărata realizare a planului Kasztner.

Atașez un fim documentar de lung metraj în limba maghiară, film realizat de Gaylen Ross în engleză despre Kasztner, care se încheie cu acea ceremonie.

https://www.youtube.com/watch?v=HF4txxMNT4o

Aceeași Gaylen Ross prezintă cazul Kasztner și într-un documentar în limba engleză https://www.youtube.com/watch?v=Y3cT1CCR0cM

În anul 2018, de ziua Holocaustului, memoria lui Kasztner a fost onorată în parlament, prin aprinderea simbolică a unor lumânări de către fiica lui Kasztner, Suzi, și de nepoata lui, parlamentara Merav Michaeli. Câțiva parlamentari din Likud au părăsit festivitatea în semn de protest.

Suzi Kasztner și Merav Michaeli aprind lumânări în Knesset în onoarea lui Kasztner, de ziua Holocaustului

Închiderea cercului.

Kasztner și-a început cariera politică în Israel, în partidul Mapai, precursorul Partidului Muncii de astăzi, cel care a înființat și a dezvoltat Israelul modern în primii treizeci de ani de existență. Cu toate greșelile inerente făcute, Partidul Muncii a avut meritul de a transforma Israelul într-o țară prosperă, bazată pe o tehnologie avansată și cultură europeană, care cu timpul a adoptat și cultura evreiască orientală. Kasztner, care vorbea opt limbi, a fost purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului și Industriei. Circuitul se închide prin numirea nepoatei lui, Merav Michaeli, ca lider al Partidului Muncii. Pe amândoi îi caracterizează ambiția și lupta pentru a-și atinge scopurile pe care le considerau drepte și umane.

Îi doresc d-nei Merav Michaeli succes în cariera politică, spre binele celor care au ales-o.

În final îmi cer scuze de la cititorii care din diferite motive s-au simțit lezați de faptul că eu personal nu-l condamn pe Kasztner, fiind influențat în primul rând de reabilitarea lui în Israel. Ca urmaș al supraviețuitorilor, dar și al unor victime ale Holocaustului, vă înțeleg adânca frustrare și antipatia față de acest om. Detaliile acestui caz vor rămâne pentru întotdeauna o enigmă a istoriei.

Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

60 Comments

  • tiberiu ezri commented on April 9, 2021 Reply

    P.S. De cand a aparut COVID-19, ziarul Uj Kelet la care Kasztner a colaborat in Clujul antebelic si apoi in Israel, a incetat sa apara in librariile israeliene. Pacat, mama mea e nevoita doar sa reciteasca editiile vechi.

  • Iulia Deleanu commented on March 20, 2021 Reply

    Mulțumesc autorului și comentatorilor care m-au condus într-o zonă încă insuficient studiată din istoria Holocaustului.

    • Tiberiu Ezri commented on March 20, 2021 Reply

      Cu placere!

  • Iulia Deleanu commented on March 20, 2021 Reply

    Mulțumesc autorului și comentatorilor, care m-au condus într-o zonă din istoria Holocaustului încă insuficient studiată.

  • Eva Grosz commented on March 20, 2021 Reply

    Am citit și recitit articolul și comentările nu mai puțin interesante. Cred că este una din cele mai interesante articole scrise în revista Baabel pe tema hlocaustului. Și comentările pot fi infinite. Îmi pun doar întrebarea : cine putea salva întreaga evreime maghiară ? În ochii mei ceea ce a reușit Kasztner este ieșit din comun și necesita un curaj ieșit din comun.Comentariul D-lui Johanan Janos Vass este impresionant și mi-a adus aminte că și marele psihiatru maghiar Szondy Lipot a fost salvat cu aceași grupă . După cum știu a trăit apoi până la sfârșitul vieții în Elveția.Autorul vestitului Szondi test .

    • Tiberiu Ezri commented on March 20, 2021 Reply

      Comentariile tale Evi sunt facute cu mult suflet dar si foarte bine documentate.
      Tocmai traduc articolul in ebraica pentru fiii si nepotii nostri.

  • Klein Ivan commented on March 20, 2021 Reply

    Articol interesant ce relatează pagini din istoria unor vremuri tragice – analiza evenimentelor fiind un ” homer le mahșeva ” ( hrană pentru minte ) . Îmi permit să prezint opinia mea de ” katonti ” ( liliputan ) aflat la egală distanță de cei care au fost pasagerii trenului Kastner și de cei îmbarcați pe alte trenuri . Principalii protagoniști ai unui act care a salvat multe vieți , Kastner și Blecher au avut în vedere în primul rînd viața lor , unul în timpul iar altul după WWII . Eu consider că SS Kurt Blecher a fost achitat pe nedrept – merita cel mult o reducere de pedeapsă , el fiind promovat în SS pentru zelul dovedit – , iar Kastner a fost asasinat pe nedrept de oameni care nu s-au pus o clipă ” in his shoes ” ( în locul lui ) . Trenul Kastner nu trebuie uitat , dar acțiunea cu rezultat pozitiv a lui Kastner nu e la nivelul unuia care voluntar alege primejdia fără a se gîndi la recompensă . Articolul o prezintă pe nepoata lui Kastner personalitate interesantă pe frontul feminismului – am vizionat pe Youtube ” Cancel mariage ” . Sper să găsească calea cea justă în politică . K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on March 20, 2021 Reply

      Multumesc d-lui Klein pentru comentariul care intareste si mai mult aspectul controversat al “cazului Kasztner”. Oricum nu i-as pune sub acelas calapod pe Kasztner si pe nazistul Kurt Becher.

      • Klein Ivan commented on March 21, 2021 Reply

        T.E. – ” Oricum nu i-as pune sub acelas calapod pe Kasztner si pe nazistul Kurt Becher.” – Categoric , nici eu .I-am pus pe cei doi în acelasi paragraph presupunînd că între ei s-au definitivat detaliile . Ca și dvs. îl consider pe R.K. un ” salvator ” ( și tot scris cu s mic , și pentrucă “..nu a acționat singur, ci cu ordine de la…” ) .K.I.

        • Tiberiu Ezri commented on March 21, 2021 Reply

          Va multumesc.

  • Judit Incze commented on March 19, 2021 Reply

    Gasesc nemaipomenit de potrivit atasarea filmului destul de recent, facut cu fata lui Kastner.
    Eu dupa ce am venit in Germania in 1980,am vazut
    o piesa de teatru “Kastner” autor Motti Lerner.
    Piesa a fost scrisa 1984, in Heilbronn prezentata ca premiera germana 1989. Pina atunci nu auzisem de Rezsö Kastner, clujean de origine. Nu s-a vorbit niciodata de el, mama mea, supravietuitoare a Holocaustului, iar eu nascuta 1950, nu am stiut de existenta lui.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

      Nici familia noastra care a imigrat in Israel in 1978, nu am auzit de Kasztner. Pe acele vremuri in Romania se vorbea aproape exclusiv numai de perechea Ceausescu. Este clar ca evreii clujeni stiau, dar in rest…

  • JOHANAN JANOS VASS commented on March 19, 2021 Reply

    PE MINE ACEST ARTICOL M-A TULBURAT MULT FIND LEGAT DIRECT DE FAMILIA MEA.DE ACEEA REVIN SI SUBLINIEZ REZSO A SALVAT PRIN ACTIUNEA SA SI PERSONLITATI VALOROASE DAR FARA POSIBILITATI FINANCIARE.PRINRE EI ACTORUL RENUMIT KOVACS GYORGY PSIHATRUL DE RENUME MONDIAL SZONDY LIPOT PROFESOARA DE LA LICEUL EVREESC WIESEL MATILDA VERISOARA LUI ELY WIESEL CINTARETUL DE OPERA ERNSTER SAU ATISTUL PLASTIC IRSAY.SI CEL MAI IMPORTANT IN TREN AU FOST 255 DE COPII PE CARE REZSO I-A SALVAT

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

      Este de inteles de ce va tulbura acest subiect.

    • Tiberiu Ezri commented on March 22, 2021 Reply

      Am auzit recent de la doctorul Friedler ca parintii lui se intalneau des la Targu Mures cu fratele lui Rezso Kasztner.

  • eva galambos commented on March 19, 2021 Reply

    Susțin poziția adoptată în articol de Tiberiu Ezri. ”Cine salvează un om salvează omenirea”, nu trebuie să uităm acest lucru. El a riscat enorm, putea să fie oricând ucis. În ceea ce privește ”vina” lui, de a nu fi anunțat evreii, și dacă ar fi făcut, ce s-ar fi întâmplat? Mulți nu au crezut, așa cum s-a și întâmplat când, de pildă polonezi fugiți au ajuns la ghetoul din Dej și le-au povestit celor de-acolo, îndemnându-i să fugă în România. Nimeni nu i-a ascultat,. O revoltă? ca să moară eroic și nici trenul nu se mai realiza? Dă bine în istorie, dar nu dă bine când e vorba de viața fiecăruia, individual. Ivan Sipos mi-a luat-o înainte, voiam să amintesc și eu episodul cu cei doi deținuți fugiți de la Auschwitz și ajunși la comunitatea din Budapesta. Era aprilie 1944 și cei de-acolo au decis să nu spună. Kasztner a avut slăbiciunile lui, era om și el, poate i s-a urcat puțin la cap că poate negocia și decide soarta unor oameni, dar, una peste alta, a fost un act altruist și de curaj. țrebuie să recunoaștem acest lucru. Este interesantă atitudinea nepoatei care a declarat că bunicul său de fapt a fost victima luptei pentru putere între Likud și Partidul Muncii, mă rog , între stânga și dreapta.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

      Cu toate ca au trecut atatia ani de cand Kasztner a fost omorat, discutia pro si contra continua in Israel pe internet in article si carti. De exemplu, neurochirurgul Prof. Reichental din spitalul Soroka din Israel a scris o lucrare de doctorat pe aceasta tema. Desi parerile subiective in majoritate sunt acceptabile, singurul lucru obiectiv este faptul ca Rezso Kasztner a salvat numerosi evrei de la moarte.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

      Sunt de acord cu d-na Éva Galambos ca majoritatea evreilor care au auzit de ceea ce se intampla in lagare, nu au facut nimic cu aceasta informatie, fie ca nu o credeau sau ca nu mai aveau ce face.

    • Andrea Ghiţă commented on March 19, 2021 Reply

      E foarte complicat…Unii reproşează conducerilor evreilor din Budapesta şi Cluj că ştiau că evreii aveau să ajungă la Auschwitz, dar i-au ameţit cu destinaţia fictivă Kenyérmező. Unii au echivalat acest lucru cu sacrificarea a 15000 de evrei pentru a salva vieţile proprii şi ale aporpiaţilor lor. Colaboraţionismul consiliilor evreieşti are o literatură destul de bogată Dar dincolo de toate acestea Rezső Kasztner a fost un om de acţiune, un om curajos, care a salvat maximum posibil. Dacă locui în Israel aş vota şi eu cu nepoata lui. Din două motive, îmi place atât ea cât şi orientarea ei politică. Succes!

      • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

        Din pacate puterea Partidului Munci i a scazut mult in ultimele decenii fiindca poporul, mai ales religiosii si evreii orientali trag puternic spre dreapta.

  • shlomo karpeles commented on March 19, 2021 Reply

    Citiţi cartea כחש .E înteresantă şi convigătoare.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

      Multumesc.

  • Ivan Sipos commented on March 19, 2021 Reply

    Pare o femeie inteligenta. Vorbeste engleza f bine Credetzi ca are vre-o sansa? Am citit doua cartzi despre Trenul lui Kasztner. Pt cineva care nu a fost in mijlocul evenimentelor tragice de atunci este imposibil de judecat. Oare vreunul dintre noi ar fi performant mai bine? Dupa evadarea cu success a lui Virba si Wexler de la Auschwitz si intoarcerea lor conducerea comunitatzii maghiare a decis sa nu faca public solutzia finala dar a transmis prin Elvetzia informatzia la Casa Alba. Aceasta nu a facut nimic avind mult mai multe posibilitatzi decit Kesztner si conducerea comunitatzii. Da evreii din provincie au fost exterminatzi in mare parte dar evreimea din Budapesta a scapat si aproape 1700 din trenul lui Kesztner iar SS a incetat deportarile spre sfirsit. A fost asta legat de negocierile lui Kasztner? Poate interogatoriile lui Eichmann contzin un raspuns. Kasztner nu sa urcat in acest tren si a continuat sa negocieze si sa activeze. Oare asta nu e meritoriu?

    Cei care l-au asasinat au pierdut multe rude si poate au fost orbitzi de a gasii un tzap ispasitor. Pe de alta parte Kasztner ar fi putut fi si victima infierbintatelor procese politice din Israelul anilor 50. Asasinii sai au fost de partea opusa a lui Kesztner.

    E f bine ca nepoata lui a ajuns in fruntea unui partid al muncii si participa in viatza politica a democratziei Israeline. Daca as fi religios as spune ca Kasztner are acolo unde e un zimbet trist- pe care numai evrei il au- de satisfactzie si se poate odihnii in pace.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

      Asa cum scriam in textul articolului sunt convins ca Rezso Kasztner a fost un Salvator. Chiar si faptul aparent condamnabil ca dupa razboi l-a aparat la proces pe nazistul Kurt Becher, l-a facut cred eu din convingerea ca acela a contribuit cu ceva la salvarea evreilor trenului Kasztner.

  • Eva Grosz commented on March 19, 2021 Reply

    Un articol care se cerea scris. Mulțumim Tibi. .De multe ori evreii din Ungaria și Transilvania amintesc de acest om , care cu un curaj deosebit a salvat nu puțini oameni de la moarte. Cum puteai să salvezi evrei în acel timp fără să colaborezi cu naziștii? Procesul în care Kasztner acuză pe Gruenwald s-a întors împotriva lui .Apoi a fost trimis un ucigaș să-l oamoare ca pe un criminal. La Sefad -Tzfat există un muzeu al holocaustului populației maghiare .În acest muzeu, mult timp nu a fost afișat portretul lui Kasztner , Și totuși, când e vorba de viață și moarte , cei condamnați privesc altfel povestea Kasztner,. Dacă nu mă înșel și artistul clujean Kovacs Györgyi a fost pe trenul Kasztner , Merav Michaela , nepoata lui este o persoană demnă de admirat. Bravo Tibi !

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

      Multumesc Evi.

  • MEHR BORIS commented on March 18, 2021 Reply

    MULȚI EVREI PUTEAU FI SALVAȚI DAR CINE S-A GÂNDIT? UN CAZ DE EXCEPȚIE.

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      De acord.

    • Eva Grosz commented on March 19, 2021 Reply

      Erau care s-au gândit.Unul din ei în afară de Kasztner a fost Raul Walenberg. și au fost alții mai puțini cunoscuți. În Budapesta majoritatea evreilor au fost ascunși în casele creștinilor.Și români , poloneji și chiar nemți au ascuns evrei, În schimb americanii au trimis înapoi vapoarele încărcate cu evrei care căutau o salvare în țara făgăduinței. Istoria nu e cea pe care o citim în cărți.Sau depinde cum o citești.

      • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

        Intr-adevar aliatii in special Americanii ar fi putut salva mai multi evrei si nu au facut-o din diferite motive. La fel, din interese ascunse sau recunoscute, cum a fost obsesiva frica de comunism, aliatii au acceptat neoficial printr-un control superficial refugierea a numerosilor capi de nazisti in America de Sud sau ascunderea lor in Germania ai Austria.

    • Klein Ivan commented on March 19, 2021 Reply

      ” MULȚI EVREI PUTEAU FI SALVAȚI DAR CINE S-A GÂNDIT? UN CAZ DE EXCEPȚIE. ” Într-adevăr Kasztner s-a gîndit , pentrucă situația desperată l-a forțat . ( Majoritatea chiar avînd ideea nu dispunea nici de bani nici de relații ca R.K. ) . Ideea ” genială ” cu trenul , probabil a fost a lui R.K. Singur , chiar dacă ar fi avut suma necesară lui , nu se putea salva . Nimeni n-ar fi stat de vorbă cu el . A creat însă ceva mare de care să fie interesați și SS-iști din vîrf pentru avantajul imediat – financiar – și cel de viitor – implicați într-o acțiune ” umanitară ” – și astfel s-a salvat și pe el . Ceeace categoric nu mi-a plăcut a fost faptul că a pledat ca martor în favoarea lui SS Kurt Blecher – vezi articol J.J.Vass / December 2017 și comentariul meu -. L-o fi avut K.B. la mînă cu ceva ? Romînii spun : ” Te faci frate cu dracul pînă treci puntea ” . K.I.

      • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2021 Reply

        De acord.

  • Klein Ivan commented on March 18, 2021 Reply

    Cu mulți ani în urmă cineva mi-a povestit ….. ” Prin anii 40 , în localitatea X din Basarabia nemții au întrebat care din noi a lucrat într-o fabrică de zahăr . Eu am făcut un pas înainte deși unicul meu contact se rezuma la faptul că am asistat odată la numărarea căruțelor cu sfeclă de zahăr sosite la o fabrică . Nemții m-au trimis la o fabrică , acolo am lucrat toată perioada răsboiului și asta m-a salvat ” …. Această relatare mi-a redus , pe nedrept , simpatia mea pentru persoana respectivă . Consideram că în atare situație , eu n-aș fi procedat ca el , aș fi făcut parte din cei care nu s-au salvat – retro , îmi pare rău pentru gîndul nedrept de atunci . K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Pe drept cuvant.

  • Emilia Teszler commented on March 18, 2021 Reply

    Felicitari pentru articol, domnule Tiberiu Ezri. Imi permit sa recomand si cartea lui Ladislaus Löb: “Rezso Kasztner. The Daring Rescue of Hungarian Jews: A Survivor’s Account”. Ladislaus Löb, nascut la Marghita, ajuns, la varsta de 11 ani in ghetoul din Cluj impreuna cu cu tatal sau , evadand amandoi si ajungand la Budapesta, au reusit sa fie si ei printre “pasagerii” trenului si sa supravietuiasca. Au fost si evrei oradeni in tren, presedintele comunitatii ortodoxe Sandor Leitner cu sotia si cei doi copii, vaduva unui anterior presedinte al comunitatii ortodoxe, Ullmann, impreuna cu cei doi copii precum si mama lui Eva Heyman, Agnes Zsolt impreuna cu sotul ei, cunoscutul publicist, scriitor Zsolt Bela.

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Va multumesc pentru opinia personala foarte interesanta si probabil valabila pentru orasele mari. In oraselul meu natal Marghita, Bihor, unde erau cam 2600 de evrei dintre care numai 400 s-au intors, toti stiau cine e evreu si unde locuiesc. N-a fost nevoie de nemti ca sa-i adune ca ungurii au facut treaba cu mult zel. Din pacate bunica, strabunicii, unchiul si alte rude ale mele nu s-au mai intors.

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Foarte interesante informatii! Multumesc! Si eu m-am nascut la Marghita dar din fericire dupa razboi.

  • Julian Satran commented on March 18, 2021 Reply

    Articol foarte bun – multzumesc.
    Este foarte greu sa judeci in “retrospect”. Cel putin Kasztner a facut ceva. Majoritatea conducerii comunitatilor evreiesti nu a facut nimic – si incurajind respectul autoritatii au facut mult mai mult rau decat Kasztner. In afara de Germania propriu zisa nemtii nu aveau date despre populatia evreiasca (nume, addresse etc.) (in Germania aveau date ajutati de technologie furnizata de IBM).
    Daca evreii nu se presenta de buna voie – nemtii nu ii puteau aduna. Riscul personal ar fi fost mult mai mare dar riscul collectiv mult mai mic). In familie am discutat asta de cateva ori (eu am “petrecut” primii ani de viata in Transnistria) dar punctul meu de vedere nu a fost acceptat. Asa cum stau lucrurile si cum este scrisa istoria Leo Beck is are numele onorat pe poarta unui liceu mare in Haifa iar Kasztner a fost omorit.

  • Tomi Anca commented on March 18, 2021 Reply

    Nu pot sa-mi dau parerea despre Kasztner si activitatea lui ca stiu prea putin. Insa despre nepoata pot sa spun ca duce PC-ul (nu nu e vorba de “personal computer”) la o extrema rara. Si eu nu sunt pentru PC. In mod formal duce la extremizarea tuturor conceptelor in care am crescut. Din pacate nu la extremizarea pozitiva….

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Inte-adevar este ceva in ceea ce scrieti dar poate chiar asta este o expressed a democratiei ca nu toti gandesc si vorbesc la fel.

  • JOHANAN JANOS VASS commented on March 18, 2021 Reply

    MULTUMESC DOMNULE COLEG PENTRU ACEST ARTICOL DEOSEBIT.EU IMI DATORE VIATA LUI REZSO CACI MAMA MEA A FACUT PARTE DIN GRUP CA MEMBRA DE FAMILIE.IN AFARA DE CEI DIN GRUP DUPA DATELE DE LA JAD WACHEM KAZSTNER A MAI CONTRIBUIT LA SALVAREA A INCA 10000 DE EVREI MAGHIARI CARE AU FOST TRIMISI LA UN LAGAR DE MUNCA DE LINGA VIENA IN LOC SA FIE TRIMISI LA MOARTE.CEI CE DORESC SA STIE MAI MULTE POT CITI ARTICOLUL CARE L-AM SCRIS IN BAABEL LA7 DECEMBRIE 2017,.PUTINI STIU CA REZSO N-A URCAT NICIODATA PE TRENUL CARE-I POARA NUMELE CI A ASTEPTAT PINA ULTIMUL CALATOR A TRENULUI A SCAPAT..IN LEGATURA CU MEIRAV E O FEMEIE FOARTE CULTA SI INTELIGENTA CARE CRED A MOSTENIT DIN GENELE BUNICULUI EI

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Va multumesc D-le Vass. Articolul dumneavoastra din 2017 deosebit de interesant in detalii necunoscute de multi, l-am primit de la Andrea.

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Va multumesc domnule coleg!

  • Andrea Ghiţă commented on March 18, 2021 Reply

    Dacă Kasztner şi cei informaţi de el (în cazul familiei mele, conducerea consiliului evreiesc din Clujul anului 1944) nu ar fi tăcut, poate că tineri precum tatăl meu, fratele său şi prietenii apropiaţi, Judit Mureşan, Vasile Nussbaum, părinţii lui George Farkas (ca să amintesc numai clujenii apropiaţi de Baabel) ar fi avut o şansă să scape de ghetoizare sau deportare. Dacă Kasztner nu ar fi organizat acţiunea sa temerară de salvare, probabil un alt baabelian, clujean de origine, Johanan Vass, nu ar mai fi venit pe lume şi nici Thomas Krämer nu ar fi luptat în Războoul de Independenţă şi nici nu ar fi contribuit la distribuirea mondială a Cubul Rubik (ca să dau doar două exemple). Deci din perspectiva celor peste 77 de ani care au trecut, consider că Rudolf Kasztner a fost un om temerar, întreprinzător şi în acelaşi timp un sionist dedicat cauzei. Mă întreb ce carieră ar fi făcut dacă nu ar fi fost asasinat? Probabil o carieră politică de vârf. Sper ca nepoata lui să împlinească această năzuinţă!

  • gabriel gurm commented on March 18, 2021 Reply

    Ceea ce confirma ideia ca istoria depinde de cine o scrie….
    GBM

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Adevarat!

  • Asher Shafrir commented on March 18, 2021 Reply

    Felicitări lui Tiberiu, în sfârșit un articol foarte bun despre această chestiune, cu toate că eu am alte păreri despre problemă.
    Aș vrea să adaug: Kasztner a învâțat la școală cu tatăl meu și apoi au fost colegi la Uj Kelet. Tata credea că el a făcut mai mult rău decât bine.
    Sunt câteva greșeli în articol, dar asta nu strică cu numic nivelul înalt al conținutului. Căteva exemple: primul proces a fost la tribunalul „mijlociu” în ebraică „mehozi”, iar al doilea a fost apelul la superior. La primul șeful era judecătorul Binyamin Halevi, iar la al doilea era Agranat. Șmuel Tamir a fost avocatul lui Gruenwald, iar procurorul a fost Haiim Cohen. Procesul era în total un proces de defăimare.
    Și la sfârșit, eu cunosc foarte bine pe domnișoara Merav (nu este căsătorită chiar dacă trăiește cu cineva). La fel l-am cunoscut de aproape pe Șmuel Tamir de când a fost Ministrul Justiției, fiindcă am lucrat cu sora lui la Minister. Am auzit de la el povești interesante despre proces.
    Cu toate acestea – felicitări.

    • Andrea Ghiţă commented on March 18, 2021 Reply

      Domnule Shafrir, sper să scrieţi un articol despre procesul Kasztner.

      • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

        Un asemenea articol ar fi binevenit de la Dl. Shafrir fiindca eu am obtinut datele despre proces din sursele la care aveam acces si nu din “inside story”.

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Multumesc Asher pentru corectarea greselilor si pentru aprecieri!

      Cu mult respect pentru eruditia ta!

  • Veronica Rozenberg commented on March 18, 2021 Reply

    Tibi te felicit pentru informatiile interesante si cursivitatea povestirii, de asemenea pentru multitudinea de detalii interesante privind aceasta situatie duplicitara asupra careia, parerile in continuare raman impartite in pro si contra.

    Meirav Michaeli pare o persoana plina de forta si umanism, dornica sa readuca partidului muncii prestigiul si reprezentanta de alta data.

  • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

    Multumesc Hava!

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Iti multumesc Veronica!

  • Hava Oren commented on March 18, 2021 Reply

    Articol excelent! „Adevărul” probabil că nu-l vom afla niciodată. Dar în dubiu fiind, eu votez „pro” Kasztner. Chiar dacă a păcătuit, păcatul lui a fost mai mult decât răscumpărat prin viețile pe care le-a salvat. Așa cum a fost, el a făcut mai mult bine ca mulți alții aflați în aceleași împrejurări.

  • Maria Roth commented on March 18, 2021 Reply

    Mult succes dnei Merav Michaeli şi partidului pe care îl conduce

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Ii doresc la fel!

  • Schwartz andrei commented on March 18, 2021 Reply

    Felicitări doctorului Tibi Ezri pentru acest excelent articol. Personajul și faptele lui Kasztner sunt și vor fi mult timp subiect de disputa. S-a scris mult despre el Pentru mine ramine salvatorul a aproape doua mii de evrei.! și asa cum a amintit și doctorul Ezri citatul din Biblie Cel care salvează o viata, salvează.o lume intreaga”Restul nu contează!!!!

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2021 Reply

      Multumesc Andrei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *