Serge și Beate Klarsfeld merită premiul Genesis

În fiecare an Israelul acordă premiul Genesis unor personalități care și-au dedicat viața cauzelor evreiești. Lista laureaților cuprinde nume de răsunet, din Israel și din diferite țări ale lumii, ultimul laureat fiind Isaac Herzog, actualul președinte al Statului Israel. El a primit distincția în calitatea lui de președinte al Agenției Evreiești. Propunerile pentru acest premiu pot fi făcute indiferent de țară, de instituții, comunități evreiești sau persoane particulare. Printre cei care credem că ar merita acest premiu ar putea figura și soții Serge și Beate Klarsfeld care și-au dedicat întreaga viață descoperirii și sancționării criminalilor de război naziști și ajutorării copiilor victimelor Holocaustului.

Serge Klarsfeld este un supraviețuitor al Holocaustului. Născut la București, familia a reușit să emigreze în Franța înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Ocupația germană a Franței i-a obligat să se ascundă, dar tatăl lui a fost arestat și deportat, pierzându-și viața într-un lagăr de exterminare. Situația în care se afla el și alte mii de copii evrei rămași orfani l-a determinat pe Serge, căruia i s-a alăturat mai târziu și soția lui, Beate, să-și dedice viața pedepsirii celor vinovați de această tragedie.

Serge şi Beate Klarsfeld

În 1979 soții Klarsfeld au creat ”Asociația fiilor și fiicelor deportaților evrei din Franța” care apăra cauza descendenților deportaților și căuta să descopere și să pedepsească responsabilii pentru aceste fapte. Astfel, Asociația l-a dat în judecată pe René Bousquet, șeful poliției guvernului de la Vichy, pentru crime împotriva umanității. De asemenea, ei au contribuit la documentarea cazurilor altor criminali de război: Klaus Barbie (1987), Jean Leguay (1989), Maurice Papon (1998) și Paul Touvier (1994)

Asociația a realizat în Israel un memorial al evreilor francezi deportați, cu numele a 80.000 de victime executate de naziști. Serge Klarsfeld este vicepreședintele Fundației pentru memoria Șoah-ului. El a vizitat și România, unde s-a pronunțat pentru păstrarea memoriei Holocaustului. Activitatea soților Klarsfeld în favoarea descendenților deportaților a fost recunoscută de către președintele Jacques Chirac într-o cuvântare rostită în 1995, iar în anul 2000 guvernul francez a votat o lege care prevede plata unor compensații orfanilor ai căror părinți au fost victimele persecuțiilor antisemite. În 2010 Serge Klarsfeld a primit Legiunea de Onoare din partea premierului Francois Fillon

Susținerea nominalizării soților Klarsfeld se face prin accesarea site-ului: https://www.genesisprize.org/forms/nominations?utm_source=website&utm_medium=english&utm_campaign=nominations-page

Data limită este 31 iulie. Credem că soții Klarsfeld ar merita această distincție.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on July 29, 2021 Reply

    Mult succes!

  • Monica Ghet commented on July 29, 2021 Reply

    Familia Klarsfeld e celebra in Europa francofona si nu numai. Curajul intreprinderii lor a fost (post factum) multiplu mediatizat la Tv franceze, belgiene, et.
    Au fost de nezdruncinat in cele mai ostile imprejurari.

    Merita toata gratitudinea noastra, de pretutindeni.

  • gabriel gurm commented on July 29, 2021 Reply

    Am votat!
    GBM

  • Tiberiu Ezri commented on July 29, 2021 Reply

    Am sa votez find merita din plin si de-a lungul carierei de vanatori de nazisti si-au piericlitat vista. In schimb nu inteleg pentru care realizari deosebite a primit dL. Presedinte aceasta distinctie… Imi suna la fel cu Nobel primit de Obama…

  • Lya benjamin commented on July 29, 2021 Reply

    E important de adăugat că Fundația Beate Klarsfeld și a sprijinit financiar tipărirea cărţilor lui Jean Ancel. E vorba de colecția de 12 volume de documente ,fiecare volum cu sute de pagini, despre istoria Holocaustului din România.Julika imaginează-ți ce însemnează pentru studierea H.în România 12 volume uriașe fiecare cu sute de pagini de documente.

  • eva galambos commented on July 29, 2021 Reply

    Să dai click pe site!

  • Hava Oren commented on July 29, 2021 Reply

    Chiar nu știam de legătura lui Serge Klarsfeld cu România. Susțin candidatura soților Klarsfeld!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *