Suntem în plin război mondial – al treilea

M-am născut în anul izbucnirii celui de al Doilea Război Mondial și tot ce știu despre calamitățile provocate de acest măcel, care a dat 75 milioane de jertfe, pe toate continentele, și care a schimbat complet fața lumii, am aflat doar după aceea, din cărți, povești, filme.

Pe scurt, pot spune că am căpătat noțiunile necesare pentru a fi în stare să judec cele întâmplate atunci, timp de numai șase ani, și să am curajul de a susține că actualmente suntem din nou în plin război care se duce pe mai multe fronturi și pe toate continentele, și spre deosebire de cel din anii 1939-1945, el afectează fiecare țară și bucată de pământ de pe globul pământesc.

Dacă veți căuta pe internet acest link: https://www.worldometers.info/coronavirus/, veți afla că în zilele noastre această conflagrație se desfășoară în nu mai puțin de 223 state și teritorii, în numai 18-19 luni ea a provocat peste 5 milioane de victime și, cum se spune pe la noi, socoteala încă nu s-a încheiat.

Ca în oricare măcel mondial nu e vorba numai de morți, ci și de ”răniți”, adică indivizi afectați în mod serios de boală chiar după ce au trecut de faza ei acută și au rămas în viață.

Spitalele sunt din nou pline, mijloacele de tratament insuficiente și personalul medical cade din picioare.

Familii întregi se distrug, nu numai prin decese, ci și prin înmulțirea numărului de divorțuri, create de starea permanentă de stres, de probleme financiare care pun în pericol însăși procurarea alimentelor celor mai esențiale. Prețurile cresc pentru că transportul internațional e afectat de situația existentă, lipsește mâna de lucru în porturi și cantități imense de marfă așteaptă pe vapoarele care stau la coadă luni de zile pentru a fi descărcate.

La fel ca acum 80 ani, sute de mii de instituții de peste tot își închid porțile pentru că nu are nici cine să lucreze și nici cine să le cumpere produsele.

Ca urmare, peste tot în lume, magazine se închid, nu pentru că sunt distruse de bombardamente, ci din lipsă de cumpărători.

Tot ca în timp de război, în multe colțuri ale lumii e interzisă circulația în cursul nopții.

Toate formele de cultură sunt afectate: cinematografele, teatrele, concertele, etc.

Oamenii se feresc să iasă din casă, să întâlnească alți oameni.

Turismul e afectat exact ca în orice război, (aproape) nimeni nu mai vizitează locuri interesante.

Nimic nu e întâmplător. Peste tot în lume șomajul a crescut cumplit. Ca în orice război, dispariția locurilor de muncă necesită ajutorul statului, dar statul se află deja într-un deficit imens, provocat de cercul vicios: nu sunt locuri de muncă, deci nu sunt impozite, deci e nevoie de ajutor, care e limitat, deci statul nu poate să ajute la redeschiderea acelor instituții și întreprinderi care au rămas închise vreme îndelungată.

Nevoia de a achiziționa ”arme” (în cazul de față vaccinuri) devine pe zi ce trece mai acută și ca în orice conflagrație mondială, această cumplită nevoie de fonduri accentuează diferența dintre țările bogate și cele care din totdeauna au fost (și foarte probabil vor rămâne) sărace. Țările cu capacitate financiară reușesc să pună la adăpost o bună parte a populației, dar în multe țări absența posibilității de a se ”înarma” cu vaccin duce la permanentizarea stării de ”război”.

Încă un fenomen cunoscut ca fiind produs de conflagrații serioase: bineînțeles că unii se îmbogățesc de pe urma celor întâmplate. Nu e nevoie să vinzi produse periculoase (ca în celebra piesă Toți fiii mei a lui Arthur Miller) ca să faci avere. Trebuie doar să ai inițiativă, să prevezi corect viitorul și să te pui pe lucru. Ca în orice război, și acum producătorii de ”arme” sunt singurii în câștig în această situație cumplită care ne afectează pe toți.

Și acest război produce în număr imens ceea ce azi numim sindromul de post-traumă.

Mulți se întreabă cât de repede ne vom putea întoarce la situația de dinainte. Pentru unii situația a devenit ireversibilă. Numărul de sinucideri e în creștere, pentru că lipsurile de zi cu zi, ca în orice război, au ca efect depresii, gânduri negre și disperarea în fața unei situații care nu pare a avea un sfârșit.

Ca în fiecare război de o asemenea magnitudine, apariția ”coloanei a cincea” a fost doar o chestiune de timp. ”Trădătorii” de toate felurile și din toate straturile sociale produc derută în rândurile populației, scad încrederea în capacitatea guvernelor de a rezolva problema și reușesc să producă apariția unor adevărate mișcări de respingere a măsurilor propuse de cei a căror specialitate e tocmai lupta pentru limitarea pericolului.

Oare cineva își mai amintește de lordul Haw-Haw (alias William Brooke Joyce), cetățean britanic fugit în 1940 în Germania, de unde transmitea regulat știri false, calomnii împotriva aliaților și propagandă nazistă, pentru a slăbi rezistența împotriva fiarei fasciste în propria sa țară? Nu aduc amănunte legate de modul cum trădătorul s-a despărțit de această lume, pentru a nu fi acuzat de incitare la acte violente.

Dar în mai toate țările afectate de situația actuală există și acum ”lorzi” de acest tip.

Nu mă refer la posibilele scopuri pentru care această campanie e susținută într-un mod atât de violent, doresc doar să amintesc pe scurt consecințele ei, de fapt cunoscute și dezbătute peste tot.

În aceste zile de cumplită panică universală există mulți indivizi care cu ultimele puteri, înainte de a-și da obștescul sfârșit, declară că au greșit nevaccinându-se! Pentru fiecare din ei, mii sau zeci de mii de alți locuitori ai planetei sunt puși în pericol iminent de a dispărea.

Până aici am încercat să fac o paralelă între ultimul război mondial și cel actual, al treilea, cum l-am numit în titlu. Dar diferențele sunt cel puțin la fel de evidente.

Acum 80 ani dușmanul era vizibil, putea fi identificat cu ușurință, iar scopul era deasemenea foarte clar: anihilarea fizică a celor care au produs acel cataclism cu zeci de milioane de victime.

În cazul de față inamicul e invizibil și nici măcar nu poate fi identificat până în momentul în care a atacat – și pentru mulți, prea mulți, acest moment e deja tardiv, pentru că e deja inutil de a încerca să-l contracarezi.

Dacă acum 80 de ani era evident cine-ți vrea moartea, astăzi unii pun sub semn de întrebare însăși existența pericolului.

În cel mai bun caz, cei care se declară specialiști în materie vorbesc despre campania de exagerare a pericolului, pentru a produce panică și a obliga cetățeanul de rând să se supună ordinelor și ordinei venite ”de sus”.

”O gripă ca toate celelalte”, adică un pericol minor, care trece ca orice gripă. ”O conflagrație lipsită de pericol”, ca un schimb de focuri între două trupe, care va fi uitat chiar a doua zi după ultima împușcătură.

Alarmele sunt false, nu e nevoie de adăposturi (adică purtatul măștilor, distanțarea de cel de lângă tine, spălarea serioasă a mâinilor, etc.), totul e o invenție.

Am mai scris și repet cu orice ocazie celebra frază a lui Einstein: Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.

Incapacitatea multora din jurul nostru de a pricepe ceea ce se întâmplă în aceste zile este un pericol cu care se confruntă cei care țin în mână destinele tuturora.

Cred că nu există divergențe de păreri asupra faptului că o țară bogată are la îndemână mult mai multe resurse pentru a-și educa populația și a-i îmbunătăți gradul de înțelegere a ceea ce se întâmplă în realitatea de azi. Dacă așa stau lucrurile, ar fi fost de așteptat să găsim în statistici o legătură directă între nivelul financiar al unei țări și numărul de victime provocate de inamicul actual. Cu alte cuvinte, cu cât o țară e mai bogată, cu atât procentul de decese ar trebui să fie mai mic, pentru că populația înțelege mai bine pericolul și se conformă prescripțiilor și recomandărilor.

Ei bine, eroare!

Iată doar un foarte mic exemplu, patru țări luate mai mult sau mai puțin la întâmplare (date raportate la sfârșitul lunii octombrie 2021):

ȚaraGNP (growth national product) pe cap de locuitor în US $Numărul de decese la 1 milion de locuitori
SUA66,0002,296
Marea Britanie47,0002,054
Turcia28,000821
Indonesia11,750517

Nu sunt sociolog și nu cred că privirea mea de ansamblu e suficient de largă pentru a oferi o explicație a acestei stări de lucruri. Las pe seama altora, mai dotați, de a se lupta cu cifrele de mai sus. 

Unii se vor întreba de ce am deschis acest subiect. Iată explicația.

Rolul fiecăruia din noi e minor, dar extrem de important: trebuie să ne oferim ajutorul în lupta de anihilare a părerilor celor care – dintr-un motiv sau altul – denigrează importanța conflagrației mondiale din aceste zile și se opun singurei soluții existente: vaccinarea.

Foarte mulți au acces la rețelele sociale care, în ciuda multiplelor pericole pe care le reprezintă, pot fi folosite pentru a îndemna pe cei care necesită încurajare de a -și lua inima în dinți și a-și oferi brațul pentru a primi binecuvântarea înțepăturii acului.

În urmă cu câteva zile FDA american a hotărât să sfătuiască părinții să-și vaccineze copiii între 5-11 ani. Cât mi-aș dori să aflu că această recomandare e luată în serios și că în curând vom vedea cozi la punctele de vaccinare pentru copii!

Cred că e datoria fiecăruia să folosească orice mijloc care îi stă la dispoziție pentru a promova campania de vaccinare și a încerca să convingă pe cei încă neconvinși că nu există un alt mijloc de a opri tragedia care are loc sub ochii noștri.

Și acum la sfârșit, un element – în ochii mei crucial – prin care războiul de azi se deosebește în mod esențial de cele dinainte: inamicul cu care ne luptăm acum nu va dispărea, el va fi aici încă mult timp. Dacă nu-l putem anihila, cel puțin să-i limităm capacitatea de distrugere!

Nimeni nu știe ce va fi peste câțiva ani. El va dispărea la fel ca virusul poliomielitei ca urmare a folosirii vaccinului, sau va rămâne cu noi la fel ca virusurile gripale, în ciuda vaccinului.

De aceea pericolul nu e virusul cu toate variantele lui, ci nepăsarea, pasivitatea și lipsa de înțelegere a realității.

Din păcate încă nu avem la dispoziție vaccinuri împotriva acestor elemente și se pare că nici nu vom avea vreodată…

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

37 Comments

  • Klein Ivan commented on November 23, 2021 Reply

    – Veronica – Noi comentăm la subsolul unui articol care , ca și altele precedente dedicate subiectului , recomandă vaccinarea considerînd-o “El Ultimo Camino” ( singurul drum – v. războiul civil din Spania 1936-1939 ) . Potrivit autorului , cine nu acceptă această părere e “frate” cu lordul Haw-Haw . Față de extremismul articolului , opinia exprimată de Silvia Rădulescu o găsesc justificată fiind similară cu a cunoscuților pe care îi consider serioși, unii fiind cadre medicale și corespunzînd cu propria mea documentație pe această temă . – Veronica – “Personal sunt de parere ca subiectul COVID si sfatuirea publicului fie de catre specialisti, fie de catre amatori ar cam trebui sa se incheie” . Împărtășesc părerea ta , pe motiv că în Baabel n-au apărut articole opuse ale unor specialiști în virusologie și ale unor medici care au tratat cu succes pacienți ….în plus nu știu dacă ai remarcat limbajul ofensator al unor vacciniști .K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on November 24, 2021 Reply

      Ca sa-ti spun sincer, si scuza-ma ca nu vreau sa te jignesc, dar tu bati capul impotriva vaccinului de Covid.

      Ce rost are sa continui disputa, lumea este impotriva parerilor tale, nu cunosti acel proverb, sau zicala in care se spune
      “Când doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă”

      Somn usor !!

      Sincer imi pare rau, dar continuarea discutiei despre COVID este in opinia mea la fel de absurda.

  • Klein Ivan commented on November 22, 2021 Reply

    Vreau să fie clar . Eu nu sînt Silvia Rădulescu . Eu, pentru cazul de față , nu îmi exprim punctul de vedere atît de direct și cu atîta pasiune . Nu văd rostul , înțelegînd că cvasitotalitatea cititorilor Baabel sînt vaccinați . Eu sugerez poziția mea de nevaccinat cu ajutorul șoarecilor .. etc. ( v. comentarii anterioare ) sau acum de ex. prin Robert F. Kennedy, Jr. autor al cărții “The Real Anthony Fauci” . Pentru el , cifrele expuse în articol aduc întrebarea “Care e explicația că S.U.A. avînd 4.2% din populația mondială se prezintă cu 14.5% din totalul deceselor în timp ce țări subdezvoltate din Asia / Africa ( care folosesc ivermectin , hydroxychloroquine .. ) apar avînd mai puțin de 1/100 decedați la milion decît americanii ?”. În carte , el prezintă fapte / date despre Fauci / vaccin , la care a avut acces fiind nepot al senatorului Edward Kennedy , fost șef al Comisiei de sănătate ( R.F.K.jr. e fiul lui R.F.K. și desigur și nepot al lui J.F.K.) . K.I.

  • Silvia Radulesco commented on November 21, 2021 Reply

    Si isteria in jurul virusului si minciuna cu vaccinul par a fi fost programate pentru a decima populatia globului. Mii de oameni au murit de covid pentru ca nu au fost tratati adecuat, alti mii au murit din cauza vaccinului si majoritatea celor bolnavi acum de covid sunt tocmai cei vaccinati ! Medicii care au tratat bolnavii de covid cu medicamente traditionale contra pneumoniilor virale ( contrar tratamentului impus de OMS ) au salvat mii de bolnavi care acum sunt perfect sanatosi si fara sechele. Ma mir cum oamenii nu pricep: nici macar regimul comunist nu si-a permis sa impuna doctorilor cum sa trateze pacientii , nici sa nu faca autopsii pentru a descoperi mecanismul unui patogen, asa cum a facut OMS cu asentimentul guvernelor si al unor doctori care au uitat de juramantul lui Hipocrates. Iar guvernele si medicii vanduti diavolului sa nu uite ca fiecare om este stapan pe trupul si sangele lui, si orice impunere e o reintoarcere la epoca Mengele.

    • Andrea Ghiţă commented on November 22, 2021 Reply

      Am publicat acest comentariu ca un exemplu de antivaccinism şi afirmaţii inexacte şi tendenţioase, adunate într-un singur text. Sper ca persoana care semnează Silvia Rădulescu să fie sănătoasă şi să nu se infecteze cu SARCOV2, de care au murit peste 10 cunoştinţe de ale mele. Unele foarte apropiate, din păcate!

      • gabriel gurm commented on November 22, 2021 Reply

        Comentariul la care vă referiți e un exemplu clasic de amestec de ignoranță în materie și de dorință de a promova fake news.
        Aș putea scrie o pagină întreagă despre cum trebuie combătută o asemenea părere, dar păcat de timpul meu și al celor care se intereseaza de comentariile publicate.
        Voi menționa numai faptul ca:
        1.80% din pacienții internați pentru COVID (deci gravi) nu au fost vaccinati
        2.imensa majoritate a celor vaccinati dar care s-au imbolnăvit au făcut o formă ușoară
        3.cu cât procentul de vaccinați într-o țară crește, cu atât descrește numărul de cazuri noi
        Oare de cate ori vom trebui sa folosim formula: ”do not confuse them with facts”?!
        Un lucru e clar: fiecare are dreptul sa facă ce crede, adică să nu se vaccineze, cu o singură condiție: sa ramână în casa lui/ei pănă trece pandemia!!!
        Altminteri el/ ea se transformă în inamicul public nr 1 si asa trebuie considerat și tratat.
        GBM

      • Eva Grosz commented on November 22, 2021 Reply

        Mi se pare că totuși comentariul D-nei SR a întrecut linia roșie. Să compari necesitatea și chiar impunerea vaccinului cu experiențele lui Mengele întrece pentru mine minimul de bun simț. Asemenea expresii trebuie condamnate . Da Andrea, trebuie să știim că există și asemena declarații . Nu am cuvinte !

        • Eva Grosz commented on November 22, 2021 Reply

          Pentrucă e o insultă pentru suferința celor care au trecut în fața lui Mengele cu adevărat…și mai sunt unii care trăisc dintre aceia , rog ca comentariul pe care l-am scris mai sus să fie publicat. Dacă este făcută o asemenea comparație cu Mengele este necesară și publicarea răspunsului la această comparați, dacă redacția crede de cuviință .

      • Klein Ivan commented on November 22, 2021 Reply

        Cîte din cunoștiințe erau vaccinate , ce vîrste aveau , …. ? K.I.

        • Andrea Ghiţă commented on November 23, 2021 Reply

          Unele dintre cunoştinţele mele au decedat înainte de definitivarea şi folosirea vaccinului, iar alte două au murit după PENTRU CĂ NU VREDEAU ÎN VACCIN ŞI NU S-AU VACCINAT!

    • Veronica Rozenberg commented on November 22, 2021 Reply

      Ceea ce recomandati ar fi valabil atata timp cat boala ar fi o boala grava ce pericliteaza persoana care o achizitioneaza, atunci s-ar putea spune ca fiecare om e stapan pe trupul si sangele sau.
      Atunci cand o boala e TRANSIMISIBILA, cele de mai sus nu corespund si nu sunt adevarate.
      Deci e vorba de raspundere, si de obligatia de a nu transmite boala, sau cel putin a micsora riscul de a o face.

      • Klein Ivan commented on November 22, 2021 Reply

        Punct de vedere valabil dacă limităm TRANSMISIBIL numai de la cei nevaccinați și trecem cu vederea că și vaccinații se pot reinfecta . K.I.

    • Andrea Ghiţă commented on November 23, 2021 Reply

      Doamnă Rădulesco, comparaţia Dvs. cu experimentele lui Mengele au întrecut orice măsură! Nu proicepeţi nimic şi pledaţi numai tâmpenii, cu reavoinţă! Ceea ce mă miră este faptul că – potrivit provenienţei mesajului – scrieţi din Israel…

  • BORIS MEHR commented on November 21, 2021 Reply

    DESIGUR comparația cu o conflagrație mondială este o metaforă,, altfel și gripa spaniolă trebuia comparată cu o conflagrație. DE FAPT EST O LUPTĂ CU IGNORANȚA ȘI REAUA VOINȚĂ A UNOR MASE ȘI MEDII ADVERSARE EDUCAȚIEI, iar virusul nu are ideologie. ESTE ADEVĂRAT CĂ SUNT IMPLICATE MULTE ȘI MARI INTERESE, MULTE OBSCURE, AU FOST ȘI ACUZAȚII LA ADRESA EVREILOR, CONFORM TRADIȚIEI ANTISEMITE, VIN ACUZAȚII LA ADRESA CHINEI, POATE ȘI LA dresa unor americani, merită continuat acest demers, mulțumiri autorului, dr. GABRIEL BEN MERON,

    • gabriel gurm commented on November 22, 2021 Reply

      Mulțumesc.
      Știți care e tragedia acestui ”al treilea război mondial”?
      Ca orice” măcel” de acest tip el produce o mulțime de victime, a căror singură vină e că trăiesc printre proști și ignoranți.
      Și mai e ceva: și de data asta vinovații sunt rareori pedepsiți.
      Addendum: aș fi foarte îngrijorat dacă deodată s-ar opri invinuirile adresate evreilor!!! Aș simți că am greșit cu ceva, că nu mi-am făcut datoria și am înșelat așteptările omenirii!!!!!!!!!!!!!!

      GBM

    • Klein Ivan commented on November 22, 2021 Reply

      Ciudat . Eu , în ignoranța mea știam că primele cazuri de Covid-19 au fost semnalate în Wuhan ( 11milioane de locuitori – 2018 – ) , pus imediat în lockdown și că acest oraș se află în China . K.I.

  • judith cohn commented on November 20, 2021 Reply

    ca fac oamenii care sunt alergici la polietilen glicol?
    Stau izolati tot restul vietii lor?

    • gabriel gurm commented on November 21, 2021 Reply

      Iata raspunsul din wikipedia:
      As of December 2020 there is some concern that PEG could trigger allergic reaction,[9] and in fact allergic reactions are the driver for both the United Kingdom and Canadian regulators to issue an advisory, noting that: two “individuals in the U.K… were treated and have recovered” from anaphylactic shock.[10][11] As of 18 December, the US CDC stated that in their jurisdiction six cases of “severe allergic reaction” had been recorded from more than 250,000 vaccinations, and of those six only one person had a “history of vaccination reactions”.[12]
      GBM

  • JOHANAN VASS commented on November 19, 2021 Reply

    UN ARTICOL CLAR REAL SI SUSTINUT STINTIFIC. PE DE ALTA PARTE, VOM CONTINUA SA SCRIEM ARTICOLE DE ISTORIE, ISTORIA MEDICINII SI AMINTIRI DIN COPIARIE. BAABEL N-A FOST CREAT CA UN ZIAR DE ACTUALITATE. DIN ASTEA AVEM CU GRAMADA, CI ESTE UN ZIAR MULTIDISCIPLINAR. DE ACEEA SE NUMESTE ASA CUM SE NUMESTE

    • gabriel gurm commented on November 19, 2021 Reply

      Exact de aia trăim într-o lume liberă, iar BAABEL e chintesența libertății de gândire si de exprimare.
      GBM

      • Andrea Ghiţă commented on November 19, 2021 Reply

        Oricât de mare ar fi libertatea de gândire şi exprimare, are şi Baabel un profil bine determinat şi o politică editorială care filtrează subiectele sau opiniile care nu corespund. În acelaşi timp se cer “cernute” articolele care nu ating “baremul calitatic al Baabel.

        • Eva Grosz commented on November 22, 2021 Reply

          Cu cât articolele din revistă vor atinge teme mai diverse [ “multidisciplinar” este exact acest lucru] cu atât va fi mai mult citită . A trăi numai în trecut , are și ea o limită. E părerea mea de cititor. Pe mine mă interesează și alte teme.Bineînțeles nivelul se cere să fie corespunzător.

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on November 19, 2021 Reply

    Domnule doctor Ben Meron, vă felicit pentru articol. Sunt convins că aveți dreptate și trebuie să ascultăm părerea Dvs. în calitate de specialist. Mă refer la vaccin. Hotărârea trebuie să fie a medicilor, a specialiștilor, nu a oamenilor politici. În acest caz oamenii politici trebuie să procedeze la punerea în aplicare a deciziei specialiștilor, a medicilor. Problema este că în prezent sunt și medici care se opun vaccinării. Nefiind medic, nu-mi pot da părerea, ci accept părerea Dvs. Astăzi am auzit că Austria își obligă cetățenii să se vaccineze. Cred că aceasta ar putea fi o soluție, deși pentru punerea ei în aplicare este nevoie de dispoziții în condiții de stare de urgență.
    Să ne amintim de faptul că, dealungul istoriei au mai fost epidemii care au lovit omenirea, au influențat cursul istoriei – și în cele din urmă au fost depășite, învinse. În condiții mult mai dificile, când medicina și tehnologia erau mai puțin avansate. Să sperăm că se va găsi o soluție și acum… Se impune aplicarea deciziei medicilor specialiști, a majorității lor, cu privire la vaccinare. Bineînțeles, sunt și consecințe economice, sociale, psihologice, culturale. Dar … deocamdată viața!

    • gabriel gurm commented on November 19, 2021 Reply

      Mult stimate Domn,
      Dacă vreo clipă ați crezut că a fi medic asta înseamnă per definition ca esti inteligent, mă simt obligat să pun această opinie sub un mare semn de întrebare.
      Personal îmi permit să mă exprim în felul acesta pentru ca eu mă consider a fi posesorul unei inteligențe medii, deci am posibilitatea sa mă uit și în sus dar și în jos….
      Nu medicii sunt cei care trebuie să hotarască, ci studiile științifice bazate pe ceea ce de câțiva zeci de ani buni noi numim ”evidence based medicine”.
      Pentru mine, medic obișnuit, faptul ca aproximativ 90% din actualii bolnavi de COVID nu au fost vaccinați, e suficient ca să ajung la concluzia corectă.
      Dar și printre colegii mei exista unii (din fericire ff puțini) care au adoptat un alt principiu : do not confuse me with facts”.
      Unde scrie: mare-i grădina lui Dzeu și……sunt în ea??!!
      GBM

      • Lucian-Zeev Herşcovici commented on November 21, 2021 Reply

        Aveți dreptate. Eu de asemenea mă gândeam la medicii specialiști, cercetători în domeniul medical respectiv din punct de vedere științific. Ei cunosc problema mult mai bine decât publicul. Cred că publicul trebuie să asculte sfatul lor. EÎn orice caz, am învățat multe lucruri din articolul Dvs.
        Închei, cu deosebit respect.

  • Hava Oren commented on November 18, 2021 Reply

    Acesta este unul din articolele cele mai pertinente și mai actuale pe care le-am citit de multă vreme! Ideea de a compara pandemia cu un nou război mondial este cât se poate de îndreptățită, dacă ne gândim că cele peste cinci milioane de victime nu sunt decât vârful unui iceberg, există încă multe milioane de oameni care au pierdut totul și au rămas muritori de foame.

    Ce ne mai așteaptă? Cine știe? Viitorul e sumbru. Tot ce putem face este să ne apărăm pe noi înșine și să încercăm să-i convingem și pe ceilalți.

    Ba mai putem face ceva: să scriem în Baabel despre evreii din China sau despre prepararea cafelei, pentru a nu cădea în depresie.

    • gabriel gurm commented on November 19, 2021 Reply

      Multumesc pentru aprecieri.
      Parerea mea e ca BAABEL trebuie sa se ocupe mai mult de actualitate si mai putin de…amintiri din copilarie (si-mi cer scuze daca am suparat pe cineva, la varsta mea s-ar parea ca e permis…..).
      Cat despre depresie, si aici am o parere, si-mi pare ff rau ca nu pot spune ca am dreptate: asta depinde de personalitatea fiecaruia, si eu cred ca fiecare se naste cu personalitatea lui, iar personalitatea e ceva cu care nu numai te nasti dar si mori….
      GBM

      • Veronica Rozenberg commented on November 22, 2021 Reply

        Dle Gurman, ati scris atat de mult despre familia dvs, despre copilarie si viata anterioara, rationamente si amintiri, atitudini ale tatalui si despre familia din Moldova, daca ati face o statistica nu cred ca numarul acelor articole ar fi de o singura cifra.

        Deci in consecinta, nu sunt de acord ca baabel TREBUIE sa se ocupe de ceva anume, si daca TREBUIE, atunci aceasta directiva ar TREBUI pusa in introducerea pe care o citesc cei care incep a colabora (hopefully o citesc).
        baabel este o revista, care in conceptia mea cel putin ofera o scena deschisa celor care au ceva de spus, despre ei insisi, despre experientele lor personale, despre viata prietenilor, a animalelor lor, sau a familiei lor, despre politica, amintiri, nostalgii si practic ORICE.
        Cred, ba chiar mai mult decat atat, sunt convinsa ca este unul dintre motivele pentru care aceasta minunata revista supravietuieste.

        Personal sunt de parere ca subiectul COVID si sfatuirea publicului fie de catre specialisti, fie de catre amatori ar cam trebui sa se incheie, pentru ca la ora actuala situatia este suficient de neclara iar pandemia nu pare a se opri in ciuda tutror incercarilor internationale de a o face. E trist, dar e neclar.

        Banuiesc ca masca, distantarea – aproximativa, caci ea nu prea mai este respectata, manifestarile anti-vaccin si incercarile de a-i convinge pe incapatanati sa respecte regulile vor contina inca un timp nedefinit.

        Si cu toate acestea sunt fenomene pe care nimeni nu le poate explica pana la capat.

        • Eva Grosz commented on November 23, 2021 Reply

          Cineva poate explica ceva” până la capăt “?
          Filozoful francez al Renașteri Michel de Montaigne
          și-a comandat la vârsta de 42 de ani un medalion pe care erau înscrise cuvintele “Que sais -je?”

          • Veronica Rozenberg commented on November 23, 2021 Reply

            Fenomenele provocate de vaccin nu sunt explicate nici pana APROAPE DE CAPAT.

            De la Montesqieu incoace s-au mai facut cativa pasi inainte.

            • Eva Grosz commented on November 23, 2021 Reply

              Întrebarea este pusă filozofic și în general ….și nu strică să ne o însușim și noi . A nu confunda pe M.Montaigne cu Montesqieu !

              • Veronica Rozenberg commented on November 23, 2021 Reply

                Ha, ha, da ai dreptate Eva. De la Montaigne incoace tot s-au facut chiar si mai multi pasi inainte decat de la Montesqieu..

                • Eva Grosz commented on November 24, 2021 Reply

                  Multă sănătate și optimism !… Să nu uităm să râdem uneori …se spune că e cel mai bun medicament. Cineva are rețeta ?

  • Andrea Ghiţă commented on November 18, 2021 Reply

    Autorul are dreptate. E o conflagraţie mondială care va dura atâta vreme cât inamicul va găsi suficientă muniţie ca să-şi continue lupta. Muniţia o constituie masa de nevaccinaţi, care – din păcate – sunt suficienţi pentru întreţinerea războiului, chiar şi în ţările cu grad destul de mare de vaccinare. Şi inamicul acesta, ca în orice cursă ucigaşă, îşi diversifică strategia şi tactica, pe seama unor versiuni noi…După cum Germania nazistă a putut fi învinsă numai prin formarea unei alianţe puternice, aproape globale, şansa noastră de a ajunge la pace ( sau măcar la un armistiţiu de durată) este coalizarea întru vaccinare şi păstrarea regulilor de igienă.

    • gabriel gurm commented on November 19, 2021 Reply

      Imi pare foarte rau, dar nu pot fi decat DE ACORD cu cele scrise aici. Multumesc
      GBM

  • Klein Ivan commented on November 18, 2021 Reply

    În drumul meu am ajuns la diferite ” intersecții ” și de fiecare dată am cerut să mi se indice direcția bună . Părerile au fost opuse . A trebuit să decid în cine să mă încred . Ieri am urmat sfatul lui Robert F. Kennedy, Jr. ( autor carte The Real Anthony Fauci ) , apoi al senatorului Cassidy ( v. youtube – o întreabă pe șefa CDC ce procent din subalternii ei e vaccinat ) , apoi al senatorului Rand Paul ( v. youtube – îl acuză direct pe dr. Fauci de moartea a milioane de oameni , ca și R.F.K. jr. ) . Aceștia nu sînt oameni de la ” periferie ” chiar dacă Media îi tratează așa . În vremuri imemoriale , cineva de încredere te avertiza ” Fă ce face popa , nu ce spune ” . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *