Cu un duşman mai puţin

Întotdeauna iau în considerare dictonul latin De mortuis nihil nisi bonum şi foarte rar fac excepţii. De astă dată însă este o excepţie meritată, deoarece nu găsesc cuvinte pozitive ca să descriu simțămintele mele la aflarea veştii decesului unuia dintre cei mai inveterați antisemiți din ultimele decenii. Este vorba de Desmond Tutu, fostul arhiepiscop anglican de Cape Town, Africa de Sud.

Din păcate, în întreaga lume a fost un cor de laude la adresa acestui așa-zis om al religiei, de unde nu au lipsit nici vocile unor fruntași ai opiniei publice evreiești care nu s-au sfiit să dea uitării ura propovăduită de Tutu de-a lungul întregii sale cariere, nu numai împotriva politicii statului Israel, pe care a atacat-o fără reținere, ci împotriva întregului popor evreu, fără deosebire de locul unde trăieşte și uitând cu neruşinare cât de mulţi evrei l-au sprijinit în lupta împotriva regimului apartheid din Africa de Sud.

Singura voce de prestigiu care l-a demascat pe Tutu în vorbe şi fapte a fost renumitul avocat şi activist umanitar Alan Dershowitz, care într-un recent articol întitulat Să-i ridicăm o statuie fostului Episcop Tutu? a reamintit cuvintele şi acțiunile mârșave ale episcopului, foarte asemănătoare cu propaganda nazistă a lui Goebbels!

În cele ce urmează voi da în mod aproape exclusiv exemple citate de Dershowitz, începând cu tendința lui Tutu de a ataca, în repetate rânduri, așa-zisul ”Lobby al poporului evreu”, pe care îl considera ”puternic şi înfricoșător”.

Folosind stereotipuri antisemite, el acuza evreii că sunt aroganţi, au tendințe de dominație şi sunt obsedați de bani. Dacă s-ar face un inventar al minciunilor şi insultelor repetate de-a lungul anilor de către antisemiți, Tutu pare să le fi folosit pe toate!

După cum amintește Dershowitz, Tutu era de părere că noi, evreii, suntem un popor “ciudat” (peculiar în engleză este socotit un cuvânt peiorativ) şi ne-a acuzat că suntem cauza principală a multor probleme mondiale. Mai mult, ne acuza că nu ne putem comporta precum… creştinii.

Exemplele lui Dershowitz sunt relevante, iar când mă gândesc la zecile de milioane de victime, de la cruciade și Inchiziție, mergând până la decimarea băștinașilor din America de Sud sau de pe actualul teritoriu al SUA şi la alte masacre comise în numele acestei religii, sunt mândru că nu ne-am comportat cum ne cerea Tutu!!!

Înainte de a da alte exemple, cu mult mai importante, îmi permit să amintesc că acest așa-zis om al sutanei era atât de obsedat sa ne facă rău, încât a cerut operei din Cape Town să anuleze un spectacol cu Porgy and Bess la Tel Aviv, în numele unui boicot al Israelului!

După cum spunea, pe bună dreptate, Alan Dershowitz, “Dacă Tutu nu ar fi fost un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ar fi trebui să ajungă în lada de gunoi a istoriei, alături de alți antisemiți similari, ca de pildă Henry Ford, Charles Lindbergh, Patrick Buchanan sau Mel Gibson!” Premiul Nobel și numeroasele fapte bune în lupta împotriva apartheid-ului din Africa de Sud nu ar trebui să-l ferească de răspunderea pentru istoria sa lungă de bigotism anti-evreiesc.

Dacă citim cu atenție alte exemple date de Dershowitz, se poate conchide că Tutu era atât de adâncit în ura împotriva evreilor, încât nu a cruțat nici măcar victimele lagărelor de exterminare naziste. A mers atât de departe încât a afirmat că evreii gazaţi în aceste lagăre au avut o “moarte mai plăcută”, (a neater death) decât cea a victimelor regimului de apartheid din Africa de Sud!

Nu se știe dacă Tutu a pronunțat aceste cuvinte într-un moment de frenezie antisemită, dar nu le-a regretat niciodată, chiar pretinzând că victimele “trebuie să îi ierte pe nazişti pentru Holocaust”. Mai mult, el se plângea adesea împotriva “monopolului evreiesc al Holocaustului”. (Cuvintele lui sunt reproduse de către Dershowitz.)

Ca mulți alți antisemiți notorii, Tutu avea și el momente în care nu se comporta prea înțelept şi asta este o părere binevoitoare! De pildă, fiind acuzat de antisemitism, el a răspuns că acest lucru era imposibil, întrucât pe dentistul lui îl chema dr. Cohen.

Alt exemplu a fost afirmația: ”Știți la fel de bine ca mine că guvernul israelian este pus pe un fel de piedestal [în SUA] şi oricine îndrăznește să-l critice va fi considerat antisemit, ca și cum palestinienii nu ar fi și ei semiţi.”  Orice persoană care cunoaşte cât de cât istoria ştie că termenul ”antisemit” nu se referă la semiţi în general. El a fost folosit pentru prima dată de rasistul german Wilhelm Marr la mijlocul secolului al XIX-lea, ca o expresie a urii sale împotriva evreilor şi numai împotriva lor. Tutu ori nu ştia acest lucru, ori se făcea că nu ştie.

Pentru cei interesați, întregul articol poate fi găsit aici https://www.document.no/2021/12/29/should-the-late-bishop-tutu-get-a-statue/

Cât despre șansele ca într-o zi, undeva în Africa de Sud, să i se ridice o statuie răposatului episcop Desmond Tutu, totul e posibil. Este țara lor şi pot să facă ce doresc.

Jack Chivo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Marica Lewin commented on January 15, 2022 Reply

    Va mulțumim pentru ca atrageți atenția asupra unui mare antisemit admirat, laudat, proslăvit și onorat cu Premiul Nobel.
    O mare nedreptate împotriva evreilor de pretutindeni.

  • Maria Roth commented on January 14, 2022 Reply

    Da, ai dreptate, trebuia spus/scris.

  • gabriel gurm commented on January 14, 2022 Reply

    Din păcate ticăloșii nu dispar, ci doar se schimbă…..
    GBM

  • Mariana Conea commented on January 13, 2022 Reply

    An opportune time for a relevant topic. Unfortunately, not enough people remember or want to be remembered of Desmond Tutu’s vile side. Nowadays, we are very concerned about political correctness, as long as it is not about attitudes against Jews.

  • tiberiu ezri commented on January 13, 2022 Reply

    De acord.

  • Klein Ivan commented on January 13, 2022 Reply

    Informații ce justifică un titlu bine ales . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *