Martorii lui Iehova – victimele Holocaustului

Data de 27 ianuarie a fiecărui an marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului[1]. Genocidului nazist i-au căzut victimă milioane de oameni din cauza rasei, naționalității sau a ideologiei politice. Puțini însă cunosc că printre victime s-au numărat și mii de Martori ai lui Iehova care au suferit pentru credința lor creștină.  

Cunoscuți pe atunci ca Studenți în Biblie, Martorii lui Iehova au fost „singura grupare din timpul celui de‑al Treilea Reich persecutată exclusiv pe criterii religioase”. (Prof. Robert Gerwarth[2]) Potrivit istoricului Christine King, naziștii i-au catalogat pe Martorii lui Iehova „dușmani [ai Statului], din cauza refuzului [categoric] de a accepta chiar și lucruri minore ale național-socialismului, care contraveneau credinței lor”.[3]

Datorită conștiinței lor religioase, Martorii erau neutri din punct de vedere politic și refuzau să folosească salutul „Heil Hitler”, să se implice în acțiuni rasiste și violente sau să se înroleze în armata germană. În plus, doamna King a adăugat: „În publicațiile lor, ei făceau cunoscute pe scară largă nelegiuirile acelui regim, inclusiv atrocitățile comise împotriva evreilor”.[4]

Martorii lui Iehova au fost printre primii deținuți trimiși în lagăre de concentrare. Aici erau obligați să poarte pe uniforma de deținut un semn de identificare simbolic, un triunghi violet.

Dintre cei aproximativ 35 000 de Martori din țările europene ocupate de naziști, peste o treime au fost persecutați direct. Majoritatea au fost arestați și închiși. Sute de copii au fost plasați în case ale naziștilor sau în centre de reeducare. Aproximativ 4 200 de Martori au fost trimiși în lagăre de concentrare. Prof. Detlef Garbe a scris: „Scopul era exterminarea acestui grup religios: trebuia să nu mai existe niciun Martor în Germania”.[5] Aproximativ 1 600 de Martori au murit, dintre care 370 au fost executați.[6] 

Obsedați de ideea știrbirii integrității ferme a Martorilor, naziștii au intensificat atacul psihologic și le-au făcut o ofertă extraordinară: fiecare Martor putea să-și cumpere libertatea. Prețul era semnarea renunțării la credință. Declarația-standard (Erklärung), introdusă în 1938, prevedea ca persoana să renunțe la credința sa, să-i denunțe pe ceilalți Martori, să recunoască guvernul nazist drept cea mai mare autoritate și să-și apere Patria cu arma în mână. Comandanții închisorilor sau ai lagărelor se foloseau deseori de tortură sau de privațiuni pentru a‑i face pe Martori să semneze. Potrivit Prof. Garbe „foarte puțini au semnat” dezicerea de la credința lor.[7]

Doamna Geneviève de Gaulle, nepoată a generalului Charles de Gaulle și membră a Rezistenței Franceze, a spus următoarele despre prizonierele Martore închise în lagărul de la Ravensbrück: „Ceea ce am admirat mult la ele a fost faptul că ar fi putut să plece oricând, fiind suficient să semneze renunțarea la credință. … De fapt, aceste femei, care păreau atât de slăbite și de epuizate, au fost mai puternice decât SS-iștii, care aveau de partea lor puterea și toate mijloacele. Martorele aveau forță proprie, iar tăria voinței lor nu putea fi învinsă de nimeni”.[8]

Martorii lui Iehova nu au făcut niciun compromis în fața intimidărilor naziștilor. Iar aceasta este într-un contrast izbitor cu conformismul majorității oamenilor la ideologia nazistă, înainte și după Holocaust. Poziția fermă de respingere a rasismului, a naționalismului extrem și a violenței – iată câteva idei la care societatea contemporană poate reflecta cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Puteți găsi mai multe informații cu privire la Martorii lui Iehova și la poziția lor în timpul Holocaustului la adresele de mai jos:

https://www.jw.org/ro/martorii-lui-iehova/intrebari-frecvente/jw-holocaust-date-lagare-concentrare/

https://www.jw.org/ro/invataturi-biblice/intrebari/holocaustul-de-ce/

https://www.jw.org/ro/stiri/stiri-pentru-jurnalisti/regionale/germania/amintire-eliberare-brandenburg/

https://www.jw.org/ro/stiri/jw/pe-zone/italia/lagar-concentrare-risiera-di-san-sabba-trieste/ https://www.jw.org/ro/stiri/stiri-pentru-jurnalisti/regionale/polonia/eliberare-lagare-concentrare-auschwitz/

https://www.jw.org/ro/stiri/stiri-pentru-jurnalisti/regionale/ungaria/centru-memorial-holocaust-in-onoarea-martorilor/


[1] https://www.ushmm.org/remember/international-holocaust-remembrance-day

[2] Hitler’s Hangman: The Life of Heydrich, pag. 105.

[3] Martorii lui Iehova rezistă ferm atacului nazist – pe DVD, © 2008 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.

[4] Responses Outside the Mainstream Catholic and Protestant Traditions (yadvashem.org), referință electronica accesată la 3 ianuarie 2022.

[5] Detlef Garbe (2008). Between Resistance and Martyrdom: Jehovah’s Witnesses in the Third Reich. Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press, pag. 521. ISBN 978-0-299-20794-6.

[6] „Numărul Martorilor lui Iehova persecutați în Germania național-socialistă și în țările ocupate” (Arhiva Biroului de informații publice al Martorilor lui Iehova de la sediul din Europa Centrală).

[7] Garbe, pag. 287-288.

[8] Martorii lui Iehova rezistă ferm atacului nazist – pe DVD, © 2008 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.

(Material primit de Revista Baabel de la Organizaţia Religioasă “Martorii lui Iehova” România.)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

 • Veronica Rozenberg commented on January 30, 2022 Reply

  Despre persecutia Martorilor lui Jehova in timpul WWII nu am stiut, deci apreciez aceasta informatie, dar in schimb stiu ca ei au fost persecutati si de comunisti, si unii (nu pot spune in ce proportie si nici cati existau si unde) au fost arestati in timpul anilor ’60.
  Cand tatal meu a stat inchis la Aiud,(1965-1969) unul dintre “colegii” de arest a fost un barbat care apartinea aceastei secte religioase si care, dupa cum ne-a povestit tata a avut o atitudine de bunavointa, oferind ajutor, lucru care in conditiile arestului comunist nu era inteles de la sine. Cei care primeau pachete puteau oferi si celorlalti din alimentele pe care le capatau, acesta era in general ajutorul posibil.

  Persoana, cred ca era un maramuresean, ne-a vizitat dupa eliberarea sa si ne-a adus anuminte stiri de la tata, care bolnav fiind, nu putea lucra si astfel ii erau interzise vizitele si pachetele in marea parte a perioadei de arest.

 • tiberiu Ezri commented on January 29, 2022 Reply

  Un articol important! Martorii lui Yehova sunt atat de ferm legati de convingerile lor religioase incat si in zilele noastre sunt in stare sa-si sacrifice viata pentru acea religie insa fara sa dauneze altora asa cum o fac unii extremisti religiosi din alte religii. Ca si medic am cunoscut cativa Martori bolnavi care nu au acceptat transfuzia de sange desi erau in pericol de exsanguinare. Din punctul acesta de vedere, in tarile democrate, inclusiv Israel,legea lucreaza in apararea vointei lor de a nu accepta sange decat in rare cazuri autotransfuzie. Spre deosebire de USA, in Israel o comisie etica si nu parintii decid asupra hotararii de a transfuza copiii in caz de nevoie.

 • Maria Roth commented on January 28, 2022 Reply

  Mulţumiri autorului, care a împărtăşit aceste informaţii cu cititorii revistei Baabel

 • Andrea Ghiţă commented on January 27, 2022 Reply

  E bine să avem în vedere că Holocaustul nu i-a afectat numai pe evrei şi astfel să înţelegem că oricine, chiar şi cititorul acestui articol poate ajunge, la un moment dat, să fie victima unei politici fanatice, rasiale, antisemite, xenofobe, anti LGBT sau şoviniste, dacă adepţii acestei ideologii ajung la putere.

 • evagalambos commented on January 27, 2022 Reply

  În România, ”Martorii lui Iehova”, alături de alte culte neoprotestante, au fost interziși de regimul Antonescu și unii dintre ei deportați în Transnistria. Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România menționează prigonirea cultelor neoprotestante, inclusiv a ”Martorilor lui Iehova”.

 • Hava Oren commented on January 27, 2022 Reply

  Cred că a fost o inițiativă foarte lăudabilă de a publica în Baabel povestea unor oameni care au suferit la fel ca evreii și despre care îmi închipui că multă lume nu știa.

 • Klein Ivan commented on January 27, 2022 Reply

  Pe drept meritau să fie făcuți cunoscuți celor care nu știau prin ce au trecut aceștia .K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *