Cine a denunţat familia Frank? – O anchetă la 78 de ani distanţă

În vara anului 2016 Vince Pankoke, un fost agent FBI, proaspăt pensionat, primește un telefon neașteptat. La celălalt capăt al firului se află cineva pe care el, Pankoke, nu îl cunoaște. “Cât de mult te-ar atrage să renunți la rutina ta de pensionar și să preiei un caz important?”

Pankoke nu stă prea mult pe gânduri. Cazul este important, dar și dificil și nu numai pentru că s-a petrecut la mii de kilometri distanță, în îndepărtata Europă, dar și pentru că niciunul din posibilii suspecți nu se mai află în viață, căci a avut loc în urmă cu trei sferturi de veac, în vremea Holocaustului.

Dintre cele șase milioane de victime ale Holocaustului, numele Anne Frank este unul din cele mai cunoscute și nu doar pentru că a murit foarte tânără, la nici 16 ani, ceea ce în sine constituie o mare nedreptate, dar și pentru că în ciuda vârstei fragede, ea a apucat să lase ceva în urmă. Jurnalul Annei Frank a fost tradus în 70 de limbi și citit de milioane de copii și adulți din întreaga lume.

Anne Frank (fotografie nedatată din Centrul Anne Frank, SUA)

Născută la Frankfurt în 1929, Anne s-a mutat împreună cu familia în Olanda, sperând să scape astfel de persecuțiile naziste. Dar Germania a invadat Olanda în 1940, iar familia Frank a împărtășit soarta evreilor din teritoriile ocupate de naziști. În 1942, temându-se de o eventuală deportare, familia Frank s-a ascuns într-o anexă a casei lor de pe Prinsengracht 263. Anexa era ascunsă vederii de către o bibliotecă din lemn masiv, aflată la capătul unui coridor îngust. Biblioteca era rotită de două ori pe zi pentru ca cei de dinăuntru să poată fi aprovizionați cu alimente.

Familia Frank. Anne, cu pălăriuţă, la braţul tatălui ei, în spate mama cu Margot, sora lui Anne.

Așa au petrecut Anne și familia ei doi ani din viață, până în acea fatidică dimineață de 4 august a anului 1944, când au fost descoperiți. Raidul din acea zi a fost condus de însuși căpetenia nazistă Karl Silberbauer, fapt neobișnuit, căci în general cei ce făceau acest gen de descinderi erau polițiștii olandezi. Anne Frank, împreună cu ceilalți șapte ocupanți ai anexei, au fost trimiși la Auschwitz. Anne Frank a pierit de tifos în lagărul de la Bergen-Belsen cu puțin timp înainte de eliberare. Singurul din cei opt care a supraviețuit Holocaustului a fost Otto Frank, tatăl Annei. Acesta s-a întors în Olanda și a fost multă vreme preocupat să afle identitatea celui care a furnizat poliției locul ascunzătorii, semnându-le astfel condamnarea la moarte – asta până într-o anumită zi a anului 1953, când această obsesie a încetat să-l mai chinuie. Se presupune că în acea zi domnul Otto Frank a aflat numele delatorului, dar nu l-a dezvăluit niciodată. A luat secretul cu el în mormânt.

Otto Frank arătând Reginei Juliana cum funcţiona intrarea în ascunzătoare

Misiunea lui Pankoke și a echipei lui de 19 cercetători a fost să încerce dezlegarea acestei enigme. S-au studiat mii de documente, s-au analizat milioane de gigabiți de date prin metode de inteligență artificială care nu fuseseră accesibile cu ani în urmă. Chiar dacă niciunul din suspecți nu mai era în viață, documentele încă existau. Echipa a căutat persoana în care se îmbinau toate cele trei elemente necesare producerii delațiunii și anume Informație, Motivație, Oportunitate. Erau destul de mulți care s-ar fi regăsit în una ori două din cele trei componente. Willem Van Maaren – considerat mult timp principalul suspect – a avut informația, dar nu și motivația. Van Maaren lucra în cadrul corporației conduse din umbră de Otto Franck și descoperirea aceasta i-ar fi lezat sursa de venit. Tonny Ahlers, un colaboraționist nazist antisemit, avusese motivația, însă nu și informația. O altă persoană bănuită a fost Ans van Dijk, dar ea nu se afla în Amsterdam în momentul raidului. Până la urmă, aproape întâmplător a fost găsită dovada cea mai concludentă. Nu era chiar o armă fumegândă, “a smoking gun“, cum le place criminaliștilor să spună, dar era o dovadă suficient de clară ca să-l poată incrimina pe făptaș. Pankoke a dat de urmele scrisorii care îi fusese trimisă lui Otto Frank cu ani în urmă și prin care i se aducea la cunoștință că cel care îi denunțase fusese Arnold van den Bergh, un avocat olandez.

Vince Pankoke

Pankoke și echipa lui au realizat că acesta fusese singurul dintre cei suspectați la care se întruniseră toate cele trei componente. Avusese informația, ca fost membru în Consiliul Evreiesc al orașului, consiliu dizolvat ulterior de naziști. Avusese și oportunitatea, fiind singurul dintre foștii membri care nu fusese deportat în lagăr. Motivația i-o furnizase regimul nazist criminal care îl pusese în ipostaza aproape imposibilă de a avea de ales între propria viață și cea a apropiaților.

Lucrurile au început să se lege. Otto Frank, un om cu judecată, preferase atunci, în 1953, să nu reaprindă cărbunii încinși încă ai antisemitismului, mai ales că van den Bergh murise în 1950, măcinat de boală și sper că și de remușcări.

Descoperirea a fost primită cu oarecare stânjeneală de către comunitatea evreiască. Dar asta mă face să mă întreb: are oare vreo relevanță faptul că van den Bergh a fost evreu? A acționat el oare călăuzit de principii iudaice? Răspunsul l-au dat naziștii care i-au eliberat certificatul de arianizare, salvându-i trupul și pierzându-i sufletul.

O impresie puternică mi-au lăsat vorbele rabinului Menachem Sebbag, rabinul armatei olandeze, care a spus în finalul emisiunii 60 de Minute de la CBS: „ Ideologia nazistă a încercat să ne dezumanizeze, să ne desființeze ca oameni. În mod paradoxal această descoperire ne-a redat umanitatea, căci așa acționează oamenii când sunt puși în fața unor amenințări existențiale.”

Concluziile studiului au trezit o aprinsă polemică. Unii le-au primit cu rezerve. Chiar și echipa de cercetători a afirmat că nu pot fi siguri de rezultat decât în proporție de 80-85%. Dar presupunând că acesta este adevărul, eu cred că fiecare dintre noi e dator cu răspunsurile la două întrebări. Prima este dacă i se pot găsi circumstanțe atenuante lui van den Bergh. Poate fi el exonerat pentru că a preferat să-și salveze familia apropiată, sacrificându-i pe alții? Nu ar fi fost singurul care a acționat astfel, căci orice regim criminal se bazează în primul rând pe slăbiciunea umană. A doua întrebare este însă mult mai importantă: oare cum ar fi acționat fiecare din noi dacă ar fi fost pus în fața acestei alegeri imposibile? Sper, pentru binele nostru și al urmașilor noștri, ca istoria să nu ne pună niciodată în fața unei astfel de dileme.

În încheierea acestei relatări, în care există foarte mult întuneric și foarte puțină dragoste , mă voi opri la cuvintele Annei Frank, cuvinte pe care doar un copil, cu mintea încă nealterată de judecăți meschine, le poate scrie:

“În pofida tuturor, eu încă mai cred că omul e bun la suflet. Pur și simplu nu-mi pot construi speranțele pe o fundație măcinată de confuzie, mizerie și moarte. Văd cum lumea se transformă treptat într-o junglă, aud tunetul care ne va distruge, simt suferința milioanelor, dar dacă privesc înspre cer, am siguranța că într-o zi toate aceste cruzimi se vor sfârși, că liniștea se va reîntoarce.”

George Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

18 Comments

  • Florentino Himelbrand commented on January 29, 2022 Reply

    Un articol interesant

  • Ziziana Lazar commented on January 28, 2022 Reply

    1. Este o mare nedreptate sa acuzi – o acuzatie grava, chiar DACA am accepta circumstante atenuante- cu “certitudine ” de 80-85%. Este o executive moral si Inca post mortem, deci inutila. Mai ales ca Otto Frank a avut aceasta informatie si nu a facut-o publica. Posibil ca a avut alte banuieli, poate chiar Mai intemeiate. Au existat dupa razboi si denunturi false. Unul dintre argumente e poate logic dar nu neaparat dovada: respectivul nu a fost deportat, dar a povestit ca da. Poate a vrut sa primeasca compensatii materiale si nu ca a fost delator? Au fost si alti supravietuitori si le vom murdarii memorial ca au supravietuit? Exista dovezi scrise din Mai multe surse? Pt olandezi e o “solutie” comida: cherchez le juif!
    2.
    Oare isi au loc “picanterii” intr-o astfel de tragedie? Vinovatii adevarati sunt cunoscuti: doctrinal, legile si executantii.
    3. Nu putem raspunde la Intrebare. Ne-ar place sa credem ca am actiona moral, dar raspunsul e ipotetic si Nici macar nu are sanse de 80%de a Fi authentic. Daca Intrebati ” Ce vei face DACA castigi la -sa zicem – loto un million, stiti ca nu veti primit un raspuns authentic. Si in cazul de fata , va asteptati la ce?

    • George Uri Schimmerling commented on January 28, 2022 Reply

      Am sa va răspund la punctul 3- Bineințeles că nu aștept un răspuns, intrebarea era retorică. Dar am pus-o mai mult in speranța ca niciodată să nu avem de-a face cu niște regimuri criminale care să ne pună in astfel de dileme . Si in legatura cu intrebările 1 si 2- Eu i-aș gasi circumstanțe atenuante lui Van Der Berg. Să nu uităm că atunci in 1944 nu se știa incă despre soarta celor deportați . Poate că el nu credea că prin asta ii condamnă la moarte .

      • Eva Grosz commented on January 29, 2022 Reply

        Este interesant de văzut filmul The Wave , producție americană din 1981….a nu se confunda cu alte filme de aclași nume din alți ani. Acest film răspunde la unele întrebări . Film făcut după un experiment real la o școală americană.

  • Maria Roth commented on January 27, 2022 Reply

    Articol foarte interesant si bine scris, merci

  • Veronica Rozenberg commented on January 27, 2022 Reply

    Am citit nu demult despre aceasta descoperire a unui candidat cu sanse mari de a fi fost delatorul familiei Frank. Trebuie sa marturisesc ca acele persoane care s-au consacrat dupa trei sferturi de secol unei asemenea misiuni merita tot respectul si consideratia, chiard aca exista o doza de indoiala in descoperirea facuta de ei.
    ”Descoperirea a fost primită cu oarecare stânjeneală de către comunitatea evreiască. Dar asta mă face să mă întreb: are oare vreo relevanță faptul că van den Bergh a fost evreu? A acționat el oare călăuzit de principii iudaice?”
    Am citat aceste randuri din articol din motivele urmatoare:
    E foarte logic ca stirea sa fi fost primita de comunitatea evreiasca cu stanjeneala. Desigur ca are relevanta faptul ca VAN Bergh a fost evreu, daca n-ar fi fost, comunitatea nu s-ar fi simtit stanjenita. Pe de-alta parte nu vad rostul celei de-a treia propozitii. Ce importanta are avea daca individul a actionat dupa principii iudaice sau nu ? Omul a incercat sa-si salveze pielea. Problema, daca se poate discuta acum despre ea, ar fi daca a facut-o din proprie initiativa, sau i s-a cerut s-o faca, aici este poate o diferenta in a exprima o atitudine fata de acest individ.
    Cele spuse de rabin la emisiunea CBS, mi se pare de-a dreptul ridicole.
    De asta era necesar ca sa fie reumanizati evreii ? Acum in anul 2022 ?
    Daca « omenirea » nu a reusit s-o faca pana acum, era nevoie de acest element, ca s-o faca ?
    Pe de-o parte nu au fost atatia alti delatori, infractori, evrei care au dat mana cu Diavolul ? Stiu mai putin despre statele Europei, dar numai daca ne uitam la lista de securisti evrei din Romania, publicata in diferite locuri nu putem decat sa ne ingrozim, iar unii dintre ei au fost cu adevarat teroristi adevarati. Daca asta ar fi fost un motiv pentru ca lumea sa restabileasca evreilor ” chipul uman ”, ar fi chiar tragic. Sper ca lucrurile nu stau asa.

    In afara de aceasta, revederea pentru a nu stiu cata oara a bibliotecii in spatele careia se putea ajunge la ascunzatoarea familiei Frank ma emotioneaza pentru ca am fost si eu acolo, intr-una din excursiile facute cu tovarasi de la servici la Asterdam. Eram singura femeie printre 7-8 barbati, cu totii au dorit sa vada “geamurile rosii” cele vestite de la Amsterdam, iar eu care aveam in suflet jurnalul Anei din copilarie, nu doream decat sa ajung la casa aceea despre care citisem cu multi ani inainte.

    Iar cuvintele pornite din sufletul ei de fetita, din pacate prevestirea si speranta ei, la un an inaintea sfarsitului de razboi nu sunt nici astazi indeplinite si cine stie daca si cand vor fi.

    • George Uri Schimmerling commented on January 27, 2022 Reply

      În legătură cu afirmația rabinului (eu nu am dat-o integral), mai era acolo o frază care spunea că noi ne asumăm realitatea chiar și atunci când nu ne convine. La asta cred ca s-a referit cand a spus de umanitate . In legătură cu ce am spus daca Van Der Berg a actionat dupa principii iudaice-părerea mea e că nu are nici o relevanță dacă acesta a fost evreu tot asa cum nu avea nici o relevanță faptul că de exemplu Ana Pauker era evreică- decât in mințile antisemiților .Ei nu s-au identificat ca evrei . Personal eu cred ca in actiuni de genul acesta trebuie judecat individul, nu nația

      • BORIS MEHR commented on January 28, 2022 Reply

        DE ACORD, ACELAȘI LUCRU DESPRE KAPO, ESTE VORBA DE RĂSPUNDEREA INDIVIDUALĂ

  • Tiberiu ezri commented on January 27, 2022 Reply

    Nu mi se pare vetosimil ca nazistii au cautat tocmai fsmilia Frank si sa crute pentru asta pe alti evrei.
    Cat despre intrebarea cheie, nu pot raspunde decat in momentul crizei care sper ca nu va veni niciodata, Raţiunea de acum imi spune ca nu as denunta in nici un caz pe cineva, dar ce ar decide inima la o rascruce nu pot aprecia.
    Cel mai mult regret ca talentata Anne nu a supravietuit. Era cu trei ani mai tanara decat tatal meu z”l care a decedat in urma cu 18 luni. Nu putini dintre supravietuitorii Holocaustului mai traiesc si au trecut de varsta de 90 de ani.

  • Eva Grosz commented on January 27, 2022 Reply

    Foarte bine scris.Exemplul particular în sine duce la cel două întrebări puse oricărui om și fiecărui om aflat în acele circimstanțe.Felicitări !

  • Ioan Chirila commented on January 27, 2022 Reply

    Ce nume frumoase/ nicicând sa fie uitate/ Adamah, Havah, Abraham , Itzak, Israel, Michael, Melek haolam/ și totuși un nume as dori sa-l uite omenirea/ ca sa nu-i mai plibeasca menirea: holocaust!
    Celelalte sunt întrebări și răspunsuri, pot avea multe nuanțe, eu păstrez speranța: a-nvia e sa uiți păcatul și vei uita și moartea!

  • Klein Ivan commented on January 27, 2022 Reply

    “O impresie puternică mi-au lăsat” “cuvintele Annei Frank” .K.I.

  • evagalambos commented on January 27, 2022 Reply

    Istorici olandezi ai Holocaustului neagă ipoteza ”trădătorului” van der Bergh, afirmând printre altele, că în acea perioadă și acesta se ascundea iar ideea că Consiliului Evreiesc să fi avut adresele unde se ascundeau familiile evreiești este considerată absurdă. Toate presupunerile, afirmă ei, ar face un mare deserviciu evreilor, prin afirmația că ”evreii și-au trădat propriul neam”„.

    • George Uri Schimmerling commented on January 27, 2022 Reply

      Se poate sa fi fost acela denunțătorul, se poate ca nu. Eu nu am vrut să mă refer atât de mult la el ci mai mult la intrebarea cum am fi acționat fiecare din noi dacă am fi fost in locul lui. Grea intrebare căreia sper -pentru binele nostru- să nu fim nevoiți niciodată să-i căutăm răspunsul.

  • Andrea Ghiţă commented on January 27, 2022 Reply

    Acum mulţi ani, Wiesenthal şi-a propus să identifice militarul care a arestat familia Frank. Intenţia lui era ca, prin această poveste legată de Anna Frank, să mărească numărul celor interesaţi de Holocaust. Cred că şi această anchetă o fi avut acelaşi scop, numai că deschide şi o discuţie privind trădarea şi trădătorii în condiţiile în care puţini erau eroi şi toţi evreii erau prigoniţi. În acelaşi timp, numărul denunţătorilor din populaţia neevreiască era foarte mare. În Clujul meu, la un moment dat, numărul denunţătorilor se apropia de cel al victimelor denunţate. Ei denunţau pentru foloase materiale, în timp ce nefericitul denunţător evreu al familiei Frank (dacă era într-adevăr el) o făcea pentru a-şi salva viaţa. Pe de altă parte, trebuie să admitem că au existat şi denunţători evrei, inclusiv un caz celebru dintr-un ghetou din Transilvania de Nord…

    • Eva Grosz commented on January 29, 2022 Reply

      Foarte bine și clar spus Andrea !

  • BORIS MEHR commented on January 27, 2022 Reply

    ESTE încă un prilej de a condamna un regim și o concepție carea a dezumanizat pe mulți semeni.

  • Hava Oren commented on January 27, 2022 Reply

    O poveste extraordinară!
    Bineînțeles că după atâta timp nimeni nu poate pretinde că a descoperit „adevprul absolut”, o probabilitate de 80-85% este remarcabilă. După mine adevărata importanță a redeschiderii anchetei a fost să readucă în centrul atenției publice o poveste care nu trebuie uitată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *