Primarul din Jersey City este evreu cu origini ardelene

Steven Michael Fulop[1] (născut la 28 februarie 1977) este cel de-al 49-lea primar al orașului Jersey City, New Jersey. Înainte de a deveni primar, timp de opt ani a fost membru în consiliul municipal, din partea Partidului Democrat. În prezent este la al treilea mandat, obţinut în 2021. La alegerile anterioare (2017) obţinuse o majoritate fără precedent, 78%.

Steven Fulop s-a născut în Edison, New Jersey, din părinți evrei – Carmen Kohn și Arthur Fulop, ambii originari din România. Tatăl său, născut la 29 aprilie 1946 la Târgu Mureș, a crescut în Israel și a fost lunetist în Brigada Golani în timpul Războiului de Șase Zile.

Ştiind că părinţii primarului din Jersey City, născuţi în Transilvania, sunt descendenţii unor supravieţuitori ai Holocaustului, mi-am propus să caut informaţii despre ei şi părinţii lor (bunicii actualului primar) în cele mai importante baze de date de profil. Cercetând arhivele din Bad Arolsen şi Yad Vashem, precum şi Family Search, am aflat că bunicii din partea tatălui (părinţii lui Arthur Fülöp) au fost Elisabeta – născută la 7 mai 1921, la Luduş, şi Bentsi, născut în 18 august 1921, la Lăscud. Ei nu au fost deportaţi, întrucât Luduşul se afla în Ardealul de Sud, însă au suferit persecuţiile antievreieşti din România.

Familia mamei (Carmen Fulop, era născută Kohn) a împărtăşit soarta evreimii din Ardealul de Nord. Bunica Roza Kohn, născută Mózes, sora mamei, Eva Kohn, și părinţii bunicii, Serena și Samuel Mózes au fost deportați la Auschwitz-Birkenau „Sora mamei s-a născut în 1942 şi avea doar 20 de luni când a fost dusă la Auschwitz și a murit în camera de gazare, împreună cu bunicii mei”, povestea Carmen Fulop, născută la Cluj, în 1954.

Roza şi Alexandru Kohn, împreună cu micuţa Eva, pierită la Auschwitz, într-o fotografie din 1943 (sursa twitterul lui Steven Fulop https://twitter.com/stevenfulop/status/1252573845501943809)

Textul în limba maghiară, de pe verso-ul fotografiei datate 2 oct 1943, este scris de Roza, către soţul ei care-i trimite fotografia pentru “a-l însoţi printre străini. “E nedrept să nu te vedem atât de mult timp, E cumplit să fiu singură. Vino cât de curând acasă, Evi vrea să alerge către tine” scrie tânăra soţie. (Sursa twitterul primarului Steven Fulop https://twitter.com/stevenfulop/status/1252573845501943809)

Tatăl lui Carmen Fulop, Alexander Kohn, născut la 18 ianuarie 1915 în Măguri-Cluj, a fost internat într-un lagăr de concentrare nazist, însă bunicii Herman şi Malvina Kohn au pierit la Auschwitz.

Din articolele citite am aflat informaţii despre familia Fulop şi cariera primarului aflat la cel de al treilea mandat.

Familia Kohn a reuşit să părăsească România comunistă în 1967. Carmen Kohn s-a căsătorit cu Arthur Fulop în New Jersey, însă Arthur trăise anterior în Israel, unde luptase în Războiul de Şase Zile. Soţii Fulop deţineau un magazin de delicatese în Newark unde munceau din greu de dimineaţă până seara. Steven şi fraţii săi, Daniel şi Richard, au învăţat de mici ce înseamnă munca, făcând tot felul de munci (de la spălatul podelelor la livrarea produselor către clienţi) în magazinul părinţilor. Părinţii sunt mândri de etica muncii pe care le-au insuflat-o copiilor lor sub deviza: „munciţi din greu şi obţineţi o educaţie bună”. De altfel, soţii Fulop erau implicaţi şi în viaţa noilor imigranţi, lucrând la serviciul dedicat acestora.

Steven Fulop a avut de mic o educaţie iudaică. A urmat cursurile Rabbi Pesach Raymon Yeshiva, o școală elementară evreiască ortodoxă din Highland Park, New Jersey, deși el însuși nu era practicant. În ultimii doi ani de școală elementară și primii doi ani de liceu, Fulop a urmat la Solomon Schechter Day School of Essex and Union (acum Golda Och Academy) din West Orange, New Jersey. Familia frecventa sinagoga Congregation Neve Shalom, sinagogă conservatoare care mai funcționează și astăzi în orășelul apropiat, în Metuchen.

Primarul Steven Fulop a ţinut foarte mult la bunicii lui. Alexandru și Roza Kohn au murit în Edison, New Jersey, la 3 noiembrie1988, respectiv 21 mai 1999.

Elizabethei Fulop nu i-a fost niciodată teamă să-și exprime părerea, chiar dacă uneori risca să-i jignească pe alții. „Era foarte, foarte directă şi spunea ceea ce credea chiar dacă, uneori, crea tensiune în familie” – îşi aminteşte Steven Fulop. Era o femeie independentă care nu a dorit să fie internată într-un aşezământ pentru bătrâni, ci a trăit singură până la o vârstă venerabilă. „Şi-a îngrijit singură grădina până la 94 de ani. Era o femeie puternică și foarte activă. Mergea la supermarket să-și facă singură cumpărăturile. Toate acestea s-au petrecut înainte de Covid19…” Elisabeth Fulop a murit în 21 mai 2020, la vârsta de 95 de ani.

După absolvirea facultăţii, Steven Fulop s-a angajat la compania de investiții Goldman Sachs. A lucrat mai întâi în Chicago și apoi în Manhattan și Jersey City. După ce a văzut în direct efectele atacurilor din 11 septembrie, Steven Fulop a părăsit compania şi s-a înrolat la US Marine Corps. La scurt timp după încheierea perioadei de pregătire, în 14 ianuarie 2003, unitatea sa de rezervă a fost activată, iar Fulop a fost trimis în Irak, unde a servit timp de şase luni în cadrul Batalionului 6 de sprijin al Trupelor de Geniu, ajungând până la Bagdad. După încheierea serviciul în Irak, Fulop s-a întors la Goldman Sachs. În 2004 a candidat fără succes pentru un loc în Senat. Primul copil al cuplului Jaclyn şi Steven Fulop s-a născut în 2019.

Primarul este un alergător şi un triatlonist pasionat. A alergat la Maratonul NYC în 2012, strângând fonduri pentru Centrul de Prevenire a Abuzului asupra Copilului din Hudson County. De asemenea, a concurat la Campionatul Ironman din New York în acel an pentru a strânge bani pentru veterani.

În calitate de primar al Jersey City se confruntă şi cu o problemă „evreiască” şi anume faptul că un număr mare de evrei religioşi din Brooklyn, mai ales hasizii de Satmar din Williamsburg se mută într-un cartier locuit predominant de afro-americani din partea sudică a Jersey City. Explicaţia constă în faptul că fondul de locuințe arată ca în Brooklyn, dar este mult mai accesibil și este chiar peste Hudson vizavi cu Lower Manhattan. Evreii religioşi s-au dovedit destul de insistenţi în căutarea locuințelor, bătând adesea la ușile oamenilor care nici măcar nu și-au arătat interesul să se mute și exprimându-și disponibilitatea de a se muta în cartier în moduri care îi fac pe alții să se simtă agresați. Drept răspuns, consiliul municipal ia în considerare o ordonanță care să interzică presiunile de acest tip. „Asta ar putea deveni o problemă dificilă” – a arătat primarul Steven Fulop, care a adăugat că „prezența evreiască în oraș este în creștere. Chabadul se mută în partea de nord, iar Templul Beth El, sinagoga reform căreia îi aparțin el, soția și fiul său, este în expansiune. „Există o mulțime de familii tinere și au o școală ebraică care crește semnificativ. Este un semn bun. Toate acestea sunt semne bune.” a conchis primarul din Jersey City

Paul Dancu


[1] Ortografierea curentă, americană a numelui iniţial Fülöp

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Eva Grosz commented on January 15, 2022 Reply

    Foarte intersantă poveste a acestei familii ! De fapt au făcut față unei crize existențiale , mulți au fost uciși, dar cei rămași au dovedit că sunt în stare să înfrunte calamitășile vieții . Mulțumim ! Poate se mai găsesc amănunte despre acești oameni deosebiți ! Văd că însuși Arthur Fulop a comentat.Oare a scris și el povestea familiei lui ?

  • Marina Zaharopol commented on January 15, 2022 Reply

    Felicitări locuitorilor din Jersey City pentru alegerea făcută cu mult entuziasm în 2017 (câştigul unei alegeri cu un procentaj de 78% nu e glumă!) şi repetată a treia oară şi felicitări tânărului primar!

  • Veronica Rozenberg commented on January 14, 2022 Reply

    Un articol deosebit, despre o poveste aproape obinuita a unei familii de evrei, poate in special transilvaneni.
    Dar informatiile si evolutia personajului trezesc admiratie, dar mai ales emotie, cu atat mai mult cu cat apare la baabel, dl Fulop, despre care se vorbeste in articol.

    Ce coincidenta frumoasa si emotionanta, cele mai sincere felicitari dlui Dancu, iar dlui Primar Fulop ii urez mult succes in confruntarile ivite si poate, precum si alti fosti primari au evoluat politic, pentru ca sa ajunga si dansul in Senatul American.

    Un om care “traieste si pentru comunitate”, nu e un lucru inteles de la sine.

    • Paul Dancu commented on January 14, 2022 Reply

      Multumesc pentru apreciere.

  • Arthur Fulop commented on January 13, 2022 Reply

    The article touched me very much and brought tears in my eyes because you talked about me and my family.My life was amazing journey and was written well

    • Paul Dancu commented on January 13, 2022 Reply

      Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *