Numele celebrului sportiv Farkas Paneth e mult mai potrivit pentru o stradă clujeană decât cel al savantului fascist Nicolae Paulescu

De curând publicaţia Newsweek (https://newsweek.ro/actualitate/derapaj-la-primaria-cluj-vrea-sa-numeasca-o-strada-nicolae-paulescu-extremist-si-antisemit-notoriu) semnala demersul Primăriei Cluj-Napoca de a atribui unei străzi din oraş numele lui Nicolae Paulescu, cel care în 1922 înfiinţa, alături de A.C. Cuza, Uniunea Naţional Creştină, primul partid din Europa care adopta svastica drept simbol oficial.

În 1923 Paulescu devenea vicepreşedintele Ligii Apărării Naţionale Creştine care avea drept însemn tricolorul românesc având în centru aceeaşi svastică neagră.

Nicolae Paulescu a publicat numeroase articole şi broşuri de un antisemitism virulent, având o influenţă covârşitoare asupra lui Corneliu Zelea Codreanu, întemeietorul Legiunii Arhanghelul Mihail, precum şi asupra tineretului legionar. De altfel, Nicolae Paulescu a fost membru în Senatul Legionar.

Făcând abstracţie de aceste aspecte ale convingerilor şi activităţilor lui Nicolae Paulescu, în răspunsul oferit publicaţiei Newsweek, Primăria, Cluj-Napoca îşi susţine demersul arătând că

„moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi [sic] rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional” şi că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Nu pot fi decât uluită citind aceste argumente ale primăriei oraşului meu – proclamat drept un model de multiculturalitate şi convieţuire interetnică – întru apărarea co-fondatorului primului partid fascist din România şi autorului unor scrieri antisemite  care demonstrează prin argumente pseudo-ştiinţifice inferioritatea biologică şi pericolul reprezentat de evrei pentru naţiunea română. Broşurile întitulate sugestiv: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul, Francmasoneria (1913), Sinagoga și Biserica față de pacificarea omenirii (1924), Complot jidano-francmasonic împotriva neamului românesc (1924), Degenerarea rasei jidănești (1928), Desfrâul Jidanilor (1928).  În epilogul broşurii Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidănimii (1931), Paulescu se pronunţa cu subiect şi predicat pentru „exterminarea jidanilor”.  Savantul român, decedat în 1931, nu a mai apucat punerea în aplicare a  „soluţiei finale a problemei evreieşti”, pe care o propovăduise cu un deceniu înainte.

Există controverse serioase privind originalitatea activităţii ştiinţifice şi meritelor lui Nicolae Paulescu în descoperirea insulinei, dar nu acest fapt îl face total nepotrivit pentru ca o stradă din Cluj să-i poarte numele, ci convingerile şi activitatea sa politică.

Mă întreb oare de ce Primăria Muncipiului Cluj-Napoca s-a gândit să-l onoreze pe controversatul savant bucureştean Nicolae Paulescu – atribuind numele său unei străzi – şi nu pe un clujean valoros?

Eu cred că această onoare i s-ar cuveni mult mai mult lui Farkas Paneth (1917-2009), un campion legendar al tenisului de masă, născut şi crescut la Cluj. În 1936 devenea vicecampion mondial, cu echipa României, condusă de Albin Morariu, dar în 1938 era eliminat din echipa naţională, în urma intrării în vigoare a legilor antisemite adoptate de Guvernul Goga-Cuza.  

Farkas Paneth a supravieţuit Holocaustului, însă întreaga sa familie a pierit la Auschwitz.

După război a contribuit decisiv la aşezarea definitivă a României, a Clujului său natal, în elita tenisului de masă mondial. În calitate de antrenor a cucerit, mai întâi cu echipa României şi apoi cu cea a CSM Cluj, numeroase titluri de campion naţional, european şi mondial. La apusul vieţii i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Clujului.

În iunie 2013, primarul Clujului elogia personalitatea lui Farkas Paneth, cu prilejul dezvelirii plăcii memoriale de pe faţada casei în care a trăit timp de opt decenii renumitul sportiv şi antrenor, supravieţuitor al Holocaustului.

În 2014 acelaşi primar, Emil Boc, declara la inaugurarea Monumentului Memorial al Evreilor Deportaţi din Cluj[1]: Never again!  

Nu pot să cred că acum ar putea să fie de acord cu atribuirea numelui lui Nicolae Paulescu unei străzi din Oraşul Comoară.

Andrea Ghiţă

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu

https://www.rfi.ro/politica-130789-nicolae-paulescu-savant-putin-cunoscut-si-ideolog-al-antisemitismului-biologic?fbclid=IwAR3yT365o-mvXzZKuohsnVhkM8YxaCCcM0dqV0rFeGUlnYHmfOmj1uPDfkk

https://www.rfi.ro/politica-122869-cuza-si-paulescu-teoreticienii-antisemitismului-si-fascismului-romanesc

https://actualdecluj.ro/primaria-cluj-vrea-sa-denumeasca-o-strada-dupa-un-om-de-stiinta-care-a-militat-pentru-exterminarea-evreilor/

https://en.wikipedia.org/wiki/Farkas_Paneth

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cluj-paneth-farkas-poveste-nemuritoare-1_50bd456b7c42d5a663c99eca/index.html

Paneth, Farkas: Paleta şi Planeta, Ed. Transilvania Star, 2003


[1] În mai-iunie 1944 au fost deportaţi din Cluj peste 16.000 de evrei

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • Tiberiu Ezri commented on February 23, 2022 Reply

    Cererea de numire a strazii dupa un antisemit notoriu a fost retrasa de Emil Boc.
    Felicitari Andreei si Veronicai!

    • Andrea Ghiţă commented on February 23, 2022 Reply

      Un rol important l-au jucat şi: protestul Comunităţii Evreilor Cluj, scrisoarea primarului din Beer Sheva, Protestul MCA. Ce bine era dacă nu noi, evreii, ne-am fi luptat, ci societatea civilă din Cluj.

  • Andrea Ghiţă commented on February 22, 2022 Reply

    Toate reacţiile din presă şi protestele, inclusiv cel înaintate de Comunitatea Evreilor Cluj şi-au atins scopul: Primarul Emil Boc a retras cererea de a atribui numele lui Nicolae Paulescu unei străzi din Cluj.
    Citiţi aici

    https://viacluj.tv/cererea-de-denumire-a-strazii-nicolae-paulescu-retrasa-de-emil-boc/?fbclid=IwAR2wqhBepE4jLuLfbAXD-DCojyKlWzdAEimzeRiwZFtJmhc-lcLmnGJN-Mo

  • Marica Lewin commented on February 16, 2022 Reply

    Desigur, numele lui Farkas Peneth merita sa fie dat unei strazi din Cluj, el contribuind atât de mult la dezvoltarea sportului in România, o figura luminoasa prin generozitatea si capacitatea lui de dăruire. Singurul supravietuitor de la Auschwitz dintr-,o intreaga familie.
    Stiam ca Nicolae Paulescu a fost un antisemit virulent, dar abia din articolul Andreei am aflat ca Paulescu l- a devansat pe Hitler, considerând ca ” rasa evreiasca” este inferioara si trebuie exterminata, ca ” răul absolut,” vine de la evrei.
    Sper sa reusiti sa dati strazii numele eroului clujean
    PS In Israel, aveti un centru care sa fie continuatorul iudaismului transilvanean, adica sa pastreze arhiva , traditiile, documentele comunitatilor evreiesti din Ardeal si Banat?
    Va intreb, pentru ca Primaria din Haifa va prelua arhivele si documentele Comunitatii din Iasi, desigur, si tragedia Pogromului Exista strazi ca : Martirii din Iasi, Vitejii din Iasi.
    Comunitatea din bucuresti se afla reprezentata la Tel – Aviv, la sinagoga ” Iancu , Yosef si Rav Zvi Gutman. Nu doar simbolic,

  • Klein Ivan commented on February 14, 2022 Reply

    Ca cititor Baabel am drept la o părere . Neavînd o pregătire în domeniul medical a trebuit să reduc subiectul la “common sense” . Dacă acceptăm că N.C. Paulescu nu i-a plagiat pe înaintașii lui ( n-a știut engleză/germană ) și totodată acceptăm că laureații Nobel nu l-au plagiat pe Paulescu ( neștiind franceză ) concluzia ar fi că Paulescu nu are nici-o contribuție , ca treaptă intermediară în creerea produsului final pentru tratamentul uman . Iar dacă la vremea respectivă munca lui N.Paulescu n-a fost cunoscută mi se pare ciudat să afirmi după 100 ani că e “recunoscută la nivel internațional” . Desigur cei din Romania pot să dea ce nume doresc unei străzi – trăind în Romania comunistă îmi sînt cunoscute cazuri de atribuiri de merite nemeritate , au mai fost și o să mai fie . În cazul lui Paulescu , contribuția lui la o ideologie care a ajutat la alinierea Romaniei cu Germania nazistă cu consecințele cunoscute atît pentru români cît și pentru evrei , nu-l recomandă pentru un nume de stradă .K.I.

    • BORIS MEHR commented on February 14, 2022 Reply

      ABSOLUT DE ACORD

  • FAIBIS AVRAM commented on February 13, 2022 Reply

    Daca nu avem vointa sa inundam computerele Primariei cu proteste vehemente, nu se schimba nimic in bine. Faceti o cheta si trimiteti tot acolo un exemplar din “Polemica Paulescu:stiinta,politica, memoie”,poate le dati un refresh memoriei tocite…Dar si Cabinetul Prefectului de Cluj trebuie urgent atentionat, ca doar el asigura aplicarea politicii oficiale in terotoriu,ori ce vor sa faca edilii- este o incalcare fatisa a acestei politici! Opinia mea. Un cetatean

  • BORIS MEHR commented on February 13, 2022 Reply

    ÎN LUNA AUGUST 2021, la intervenția INSTITULUI ELIE WIESEL ȘI A AMBASADEI ISRAELULUI , SESIUNEA ACADEMIEI ROMÂNE DEDICATĂ LUI PAULESCU A FOST ANULATĂ. AR TREBUI RELUAT DEMERSUL DE CĂTRE ACESTE FORURI. PRIMARUL BOC ESTE UN VECHI OPORTUNIST.

    • Veronica Rozenberg commented on February 13, 2022 Reply

      So, try to do it…

      • BORIS MEHR commented on February 14, 2022 Reply

        am comunicat revistei Realitatea evreiască

  • Veronica Rozenberg commented on February 13, 2022 Reply

    Am incercat sa ma adresez primariei, dupa adresa sugerata de Andrea, scriindu-le urmatoarul mesaj. DIn pacate site-ul nefiind pus la punc, mesajul se pare ca nu a plecat catre destinatie:

    Onorate Dle Primar Emil Boc,

    În 2014 dvs, Dle Primar, declarati la inaugurarea Monumentului Memorial al Evreilor Deportaţi din Cluj: Never again!

    [preluat din Revista baabel.ro – ISSN-L 2734-4967]

    Oare vi s-a schimbat opinia in acest context? Daca ati uitat cele spuse atunci, imi permit sa va amintesc, ca eminentul om de stiinta Paulescu a fost si un ANTISEMIT NOTORIU. Despre acest antisemit este scris chiar in wikipedia in limba romana, textul urmator:
    “Ca om politic, a fost adept al fascismului și al antisemitismului,[2] devenind co-fondator al Ligii Apărării Național-Creștine și membru important al Mișcării legionare”.

    S-ar putea ca in viitor Comisia de distribuire a numelor sa re-initieze ca o viitoare strada in orasul Cluj, sa poarte numele lui numele lui Ion Antonescu?

    Oare constiinta nu va deranjeaza, pe dvs si pe ceilalti membrii ai Comisiei?

    Va rog, in numele multor semeni evrei, care nu mai exista sa reveniti la hotararea nedemna de un oras, precum cel, al carui primar functionati de un deceniu.

    Dr. Veronica Rozenberg, Israel

  • Mihai Sipos commented on February 13, 2022 Reply

    Felicitari Baabel, pentru atitudine si jurnalism civic!

  • Tiberiu Ezri commented on February 13, 2022 Reply

    Din pacate societatea contemporana, mai ales in tarile post comuniste nu exceleaza din punct de vedere al valorilor morale si urmasii fostilor buruieni naziste apar tot timpul.
    Parerea mea este ca subiectul trebuie ridicat la nivel national si la nivelul ambasadei Israelului in Romania.

  • Andrea Ghiţă commented on February 13, 2022 Reply

    Ştirea a apărut în presă ieri. Instituţia Prefectului are în subordine Comisia de Atribuire Denumiri care – din câte înţeleg – are atribuţia de a aproba o astfel de propunere. Din păcate, pe site-ul Prefecturii Clujene, comisia cu pricina nu are nicio postare. Poţi verifica şi tu: https://cj.prefectura.mai.gov.ro/alte-activitati/comisia-de-atribuire-denumiri/
    La alte prefecturi sunt publicate toate aprobările sau respingerile propunerilor de denumiri. Să nu uităm că la Cluj există şi o stradă Radu Gyr, al cărei nume nu a fost schimbat în urma protestelor.

  • Veronica Rozenberg commented on February 13, 2022 Reply

    Andrea, deja s-a hotarat, sau este doar o propunere, care nu a fost inca transformata in realitate.

    Oare Comunitatea de la Bucuresti nu poate sa protesteze oficial?

    Acelasi Emil Boc, vad ca mai ae functia de primar, nu s-ar putea sa i se aminteasca cele scrise de tine mai sus?

    Poate sunt sanse de a opri initiativa aceasta jalnica, daca nu sunt poate niste demersuri ale AUR-ului la mijloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *